Hoppa till innehåll

Nr 5 2011

  • av

2011 börjar med rena fyrverkeriet!

Nyåret chockar oss med den ena spektakulära nyheten efter den andra. Som nu ESA:s bilder av Andromedagalaxen fångad “i nytt ljus”.

Det är Herschelsonden som bevakat M31 i långvågig infraröd strålning.  XMM-Newton har å andra sidan kollat röntgenkällor i vår granngalax. Herschel ser nya stjärnor i vardande, XMM-Newton följer åldrande stjärnors död och förintelse.

ESA:s collage nedan säger väl det mesta  om vad vi numera kan se på himlavalvet när vi väl kommer utanför jordatmosfären. Helt sanslöst!

Fotocredits: infrared: ESA/Herschel/PACS/SPIRE/J. Fritz, U. Gent; X-ray: ESA/XMM-Newton/EPIC/W. Pietsch, MPE; optical: R. Gendler

Andromeda-galaxen tros numera ligga på knappt 3 miljoner ljusårs avstånd och  har ett par objekt som utmanar astronomerna. Som den den stora molnringen, som omger galaxens kärna och som är ungefär 75 000 ljusår tvärsöver. Stoftmolnet, tror vissa, är resterna efter en kollision med en annan galax. Sådana intergalaktiska trafikolyckor har sannolikt även Vintergatan varit med  om.

Herschel har identifierat åtminstone fem koncentriska, stjärnfödande  stoftcirklar.

Det skulle för övrigt vara intressant att få veta om det ur dessa bilder, framför allt XMM-Newtons studie, går att säga något om supernovaresten efter S Andromedae, supernovan som briserade vår tid 1885 och som precis kunde ses för blotta ögat.

TBO på Youtube

Niklas Henricson tipsar om att det nu finns en trevlig SVT-intervju med våra solförmörkelsejägare Tora Greve och Erik Johansson på Youtube,  gjord i samband med solförmörkelsen:

Jodå, Erik fick en syl i vädret.

Håll i hatten!

Tycker du att det blåser lite väl kraftigt just nu? Förklaringen kan vara astronomisk, för hur fort snurrar vi i Vintergatan?

Frågan dök upp härom dan och min gamle läkarkompis, gammeldansken  Anders S Larsson började plusa, minska, gånga och dela… och hittade fram till detta. Att…

…vid jordens ekvator rör vi oss 465 m/s (=1674 km/t) och på vår latitud 266 m/s (=958 km/t);

… ganska blygsamt om man betänker att vi far runt solen med 30 km/s (107.500 km/tim);

… eftersom vi befinner oss 26 ljusår  från Vintergatans centrum, vilket betyder att solens bana i Vintergatan är 163 ljusår runt galaxens centrum som enligt en källa tar 226 miljoner år/varv, så gäller följande:

* Sträcka: 163 x 9,5 x 10^15 km = 1,550 10^18 km
* Tid för detta: 226 x 10^6 x 365,25 x 24 x 60 x 60 sek = 7,13 x 10^15 sek
* Hastighet:  217 km/sek (781.200 km/tim) – och ändå < 1 o/oo av ljushastigheten.
Anders är säkert rätt på det.  Min enda extrakommentar har med The Great Attractor i Hydra att göra, som drar till sig Vintergatan, resten av den lokala galaxhopen och dess environger med en snitthastighet på 600-700 km/sek.
Mitt och Anders allmänna råd:
Håll i hatten och luvorna, ungdomar! Och klaga inte på SMHI eller Gatukontoret.

Monstret i Lagunen…

Ett färskt pressmess i dag  från ESO berättar om nya  bilder av Lagunnebulosan i infrarött ljus, fångade som en del av en femårsstudie av Vintergatan med ESO:s teleskop VISTA vid Paranalobservatoriet i Chile. Den visar ett litet stycke ur en mycket större bild av området omkring nebulosan. Den större bilden är i sin tur bara en del i ett jättelikt kartläggningsprojekt.

Foto: ESO/VISTA
Med ESO:s teleskop VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) dammsugs Vintergatans centrala delar bland annat på variabla objekt  men samtidigt kartläggs dess struktur i större detalj än någonsin tidigare.

Lagunnebulosan ligger 4000-5000 ljusår bort i stjärnbilden Skytten.

Observationer i infrarött gör det möjligt för astronomer att titta bortom slöjan av stoft och damm som hindrar dem från att se himlakroppar i synligt ljus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.