Hoppa till innehåll

Nr 56 2011

  • av

Planetsystemets äldsta resenärer

Färgförstärkt röngtenstudie av ett 4,6 miljarder år gammalt CAIs.

Detektiverna – vad ska de annars kallas? – som jobbar med sol- och planetsystemets ursprung, har fått ett nytt spännande redskap i sitt brottsplatsundersökande:

De millimeter/centimetersmå kalcium- och aluminiumrika inneslutningarna (CAIs på engelska, “calcium, aluminum-rich inclusions”) som ingår i den meteorittyp som kallas kondriter. Kondriterna skapades i den gäggamoja ur vilken planeterna bildades.

Nu har ett team på  Lawrence Livermore National Laboratory tillsammans med andra analyserat delar av Allende-meteoriten, som sågs när den splittrades och slog ned  i Mexico 1969 (platsen heter Pueblito de Allende, Allende, Chihuahua),  mätt olika syreisotoper i dess CAIs och fastställt åldern till 4,57 miljoner år – planeterna bildades först 10-50 miljoner år senare.

* CAIs bildades i solsystemets långt  ifrån lugna ytterområden  och föstes in i den nebulösa skiva, ur vilken solen en gång bildats och planeterna senare skulle  bildas.

* Under passagen in i och genom denna protoplanetskiva, passerade CAIs flera syrerika “reservoarer” och sög upp olika O-isotoper, som i dag fungerar som en sorts fingeravtryck från de olika stadierna under resans gång. Som var häftig och tumultartad.

Det var inga små stenbumlingar som slog ner i Mexiko. Foto: Smithsonian Institution

Forkargänget på Lawrence-labbet bakom den senaste studien heter Ian Hutcheson, Jennifer Matzel, Erick Ramon och Peter Weber.

Allende-meteoriterna är kända för att vara de kolrikaste kondriter som hittats hittills.

Ny boss för hela klabbet!

Tack till Lars Olefeldt som skickat över dagens rolighet, hämtad ur Dagens Media:

Ett hyggligt livsverk

Amatörastronomen och frikyrkopastorn Robert Owens Evans i Hazelbrook, Australien, innehar ett intressant världsrekord: Han har visuellt upptäckt 42 supernovor!

Evans är född 1937 och skriver böcker om religiösa väckelserörelser när han inte står vid sitt teleskop och jagar stjärnsmällar i Guds fria universum.

Ett bra porträtt av honom med vidhängande intervju finns här på nätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.