Hoppa till innehåll

Nr 63 2011

  • av

Solfläcks-observationerna  firar 400 år

Ett stort tack till Hilmar W Duerbeck, astronomen och astronomihistorikern i Tyskland, som tipsar mig om att det just nu är 400 år sen Johannes Fabricius, son till astronomen och astrologen David Fabricius (Tycho Brahe mötte honom i Tyskland),  observerade solfläckar och genom studiet av dem kunde fastslå att solen – roterade!

Johannes riktade sina primitiva teleskop mot solen med början 9 mars 1611 – några månader senare kände han sig mogen att publicera resultatet  av sina vedermödor.

Andra hade sett solfläckarna tidigare, men Johannes Fabricius samlade sina observationer i boken De Maculis in Sole observatis et Apparente earum cum Sole Conversione Narratio. Boken var ytterligare en spik i kistan på den gamla, uttjänta världsbilden, som bl a predikade – ja, verkligen PREDIKADE – att även solen var en perfekt och  oföränderlig himlakropp.

Solfläckarna på solytan  och solens rotation krossade den idén.

Den lilla boken går att ladda ner här, om du är slängd i latin.

NASA uppmärksammar 400-årsjubileet och bland de som citeras är författaren och den pensionerade Hamburg-professorn, sociologen  Hermann Korte, som forskat i familjen Fabricius öde och som skrivit boken  David und Johannes Fabricius und der Roman meines Vaters. Boken utkom för en månad sen.
– Flera veckors observationer antydde att varken moln eller planeter eller stjärnor orsakade de svarta fläckarna på solen, berättar Korte. Som dessutom tror att det utspanns ganska så animerade debatter mellan far och son innan även “den gamle” måste ha erkänt det hans egna ögon såg.

När solfläckarna försvann över solranden för att sen återkomma fjorton dagar senare på andra sidan, var Johannes Fabricius övertygad om saken: Solen snurrade kring sin egen axel.

Hur låter svarta hål?

Bertil Falk tipsar W-bloggens läsare om ett annat spänannde socialt medium, nämligen Huffington Post, som berättar om vad fysikprofssorn i New York Janna Levin (t v) kommit på:

Att svarta hål mycket väl kan producera kosmiska ljud, baserade på gravitationsvågor. När dessa når jordklotet, är det dags att förstärka signalerna och mixtra med dem – för att vi ska få “höra” hur det låter när t ex svarta hål danar runt varandra.

Här kan du gå in och ta del av Levins ljud.

Janna Lervin har en egen hemsida, och där kan du också läsa om teorierna på lättbegriplig engelska – och lyssna in! Janna noterar att med de nya monumentala jordmottagarna LIGO och LISA kommer den till synes tysta rymden att avlockas sin egen musik.

Janna Levin är även verksam som skönlitterär författare och konstnär.

Kul ombord!

W-bloggens specielle spanare Lars Olefeldt sänder över en filmsnutt, som definitivt bevisar att man kan ha ganska kul också ombord på ISS, den internationella rymdstationen. Det är inte bara kneg kl 9-17. Det finns utrymme till annat också.

Sajten är här:

http://www.dump.com/2011/03/09/iss-crew-playing-seriously-video/

Fartdåre i kosmos!

De senaste dagarnas  bildskörd från bl a NASA:s infrarödjagande sond WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) har bl a avslöjat en riktig fartdåre i Vintergatan – Alpha Camelopardalis/Giraffen, Alpha Cam.

Se upp i svängarna! Foto: NASA/WISE

Stjärnan ligger nånstans mellan 1600 och 6900 ljusår från oss, och eftersom osäkerheten är så stor så pendlar också mätningen av stjärnans framfart mellan 680 och 4200 km/sek. Stjärnans fart är så stor att den orsakar en chockvåg på sin väg genom de omgivande molnen av stoft och partiklar.
* Alpha Cam är en superjätte, den ljusa stjärnan i mitten av bilden, och “man” tror att stjärnan uppträder som den gör eftersom den antingen slängts ut i rymden av en supernovabriserande tvilling eller genom krafterna från stjärnhopar.

* Stjärnan sprätter ut en intensiv stjärnvind, även framåt, och det är partiklarna i denna stjärnvind som kolliderar med  och pressar ihop och värmer upp de omgivande vintergatsmolnen – och därmed orsakar den glödande röda halvbågen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.