Hoppa till innehåll

Nr 3 2010

  • av

Tro och Vetande går en rond

Per bjuder in till kosmisk kollision! Foto: Privat

Vår granne på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie,  tidigare chefen för Tekniska museet i Malmö, Per Ragnarson, har ett tips:

– Sätt ett kryss i era almanackor för onsdagen 7 april. Min tvärvetargrupp med medicinprofessorn Anders Gustafson som motor kommer då att ha en träff baserad på en idé som jag testade på folkhögskolan i Glimåkra för några år sedan: Jag tussade ihop tro och vetande med fysikprofessorn Ingvar Otterlund  från CERN – Big Bang mm – med prosten i Vä, Rune Arvidson. Det blev ett scenframträdande som man ännu talar om där uppe.

– Eftersom Ingvar Otterlund – från Glimåkra förstås – är med i tvärgruppen så blir det H B Hammar han får diskutera med på temat “Big Bang eller Vår Herre?”.

Plats: Maria Magdalena, någon kyrksal i Östra Torn, Flygelvägen 1, Lund.

H B Hammar, bror till förre ärkebiskopen,  är en intressant “prelle”, teologiskt förankrad i en  gammalkyrklig syn på bibeln, så det lär komma att gå hett till. Pers lilla”akademi” kryper ena gången bland okända blommor på Haväng för att nästa gång kasta sig över nanopartiklar eller kosmos.

Hur många supernovor sedan BB?

Krabbnebulan - en av 10 miljarder miljarder smällar... Foto: HST/Nasa

Cassiopeiabloggen har med hjälp av diverse experter räknat på det. Om det i en normal galax finns 100 miljarder stjärnor, om det i vårt universum finns 100 miljarder galaxer och om det briserat i snitt en supernova i en galax vart 100:e år – hur många har då smällt sen Big Bang?
Mellan tummen och pekfingret blir resultatet 10 upphöjt till 19 supernovor. 10 000 000 000 000 000 000 smällar a la Krabbnebulosan.
Tänk på det när din läkare nästa gång påstår att du lider av järnbrist.

Rune toppar listan

Christian Vestergaard rapporterar till Cassiopeiabloggen från ett besök på landets största privatobservatoroium – Rune Fogelquists Bifrost.

Rune skryter inte - han bara säger som det är! Foto: Christian Vestergaard

–  På bilden demonstrerar Rune sitt privata observatorium för besökare som numera ligger i trakten av Lugnås sydväst om Mariestad.
– Instrumenten i Runes kupol är två reflektorer som delar på samma montering. Aperturerna på speglarna är 60 cm (!) samt 38 cm. Teleskopet är i första hand avsett för fotografisk och elektronisk avbildning. Det senare med CCD-kamera.
– Själva observatoriebyggnaden är hela nio meter hög med en specialbyggd spaltkupol som har diametern 7 meter. Den stora spegeln slipades förövrigt av den kände belgiske optikern Dany Cardoen, numera bosatt i Puimichel, Frankrike.

PS.

Cassiopeiabloggen tänker då och då “gästa” våra framstående svenska och utländska privatobservatorier. Tipsa gärna  om kandidater.

Gissa vilken ö!

Författarinnan och mattefysikern Helena Granström har i dagarna kommit med sin versroman med titeln “Osäkerhetsrelationen”.

Min fråga: I romanen förekommer en ö, på vilken Werner (= Werner Heisenberg) kom på osäkerhetsrelationen. Ett antal forskare förkortas N och E, de sitter kring köksbord eller framför svarta tavlan och löser komplicerade ekvationer kring elektroners spinn, ljusvågor, mätsituationers påverkan på mätningar m m.
“Ön är höknäst och karg”, skriver Helena Granström om Heisenbergs ö. Vilken ö då?

Först öppnade rätta svar (skickas till ulf.r.johansson@telia.com) ger mer än ett hedersomnämnande i denna blogg, nåt litet extra blir det till personen i fråga.
Robert Cumming, Populär Astronomis redaktör,  tipsar förresten om att utdrag ur romanen kan läsas här:

http://www.smakprov.se/smakprov/Osakerhetsrelationen-Helena-Granstrom_9789127120297

Rättelse

Oluf Höst-utställningen på Arken utanför Köpenhamn stänger inte förrän 5 april.

Mer om Moore

Tack till Dainis Dravins, vår professor i Lund, som tipsar om en Youtube-snutt med Patrick Moore som – xylofonspelare! “Patrick Moore Plays the Xylophone” finns på:

Glöm heller inte Christian Vestergaards tips om sketchen, där Ronnie Barker driver hejdlöst med vår tv-astronom:
http://www.bbc.co.uk/science/space/skyatnight/anniversarymedia.shtml

Tora i farten

Sällskapets egen solförmörkelseexpert Tora Greve har varit på Maldiverna och dokumenterat den extremt långvariga  ringformiga förmörkelsen 15 januari i år. På Toras hemsida (www.toragreve.se) finns massor av bilder och viktiga fakta – får jag locka med dessa aptitretare?

Skuggspel i sanden mellan palmbladen. Foto: Tora Greve
Bull´s-eye på Maldiverna. Foto: Tora Greve

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.