Hoppa till innehåll

Nr 40 2014

  • av

Bengt Rosengren på generöst givarhumör:

TBO får eget "hemmaplanetarium"?

ASTB-kompisen Bengt Rosengren tipsar om hanterbara hemmaplanetarier, en uppfinning av Paul Bourke, professor vid  Western University i Australien.

– Jag har känt till honom länge, och själv byggt ett par planetarier av hans modell och  sparat det största som är ca 2 meter i diameter. Förvarar det demonterat i min verkstad, noterar Bengt.
Och jag vet precis vad Bengt tänker på:
Att han vill skänka sitt planetarium till oss ute på TBO!
Bengt har dessutom byggt om det med bättre material och bättre strålgång sen en grupp inom tidigare ASTB-styrelse en gång besökte honom. Uppgraderat och finjusterat!
– Man skall betrakta det här lite grann som ett utvecklingsprojekt, för man kan förbättra strålgången ytterligare, särskilt om man har en videoprojektor med vidvinkligt objektiv, gärna ett fisköga.
– Det finns också program för koordinattransformationer så att en plan bild kan projiceras rätt på den sfäriska ytan. Jag kan försäkra att det är rätt fascinerande att sitta framför skärmen och försöka följa med i svängarna.
– Man känner sig lite som en pilot på ett rymdskepp. En barngrupp hade nog tyckt att det är häftigt.

 
Som ett inslag i den allt mera strategiskt viktiga  astropedagogiska arsenalen ute i Oxie  är ju detta outstanding. Eller hur,  Peter Hemborg?
Då och då har vi ju "drömt" om ett planetarium och här är lösningen.  Problemet – om det är ett problem – är var nånstans i lokalerna det ska placeras. I gamla salen? I den nya "Lindesalen" (jag menar förstås den stora salen)?
Får se vad det nya ASTB-styret tycker och tänker.
Bengt rekommenderar särskilt denna sajt hos Paul Bourke:
Planetarier har en lång och spännande historia, och vi har ju inom ASTB då och då låtit oss informeras om historiken. Senast på ett ASTB-möte i fjor av vår lundaprofessor Dainis Dravins.

*  *  *

♠  I tidernas begynnelse, det vill säga inte för så länge sedan, funderades det även inom ASTB på ett rejält planetariebygge i Malmö.
♠  Det var Per-Åke Björklund, vår tidigare ordförande, som hade en idé om att vattentornet i Pildammsparken skulle kunna byggas om till ett planetarium. Dåvarande kommunala regim tog till sig projektet och la det i en byrålåda.
♠  Det var kanske tur det, för sen dess har tornet på somrarna förvandlats till ett förnämligt galleri för konst, och de utställda konstfulla bilderna och den lika konstfulla keramiken tycks trivas i innanmätet av tegel.
♠ Dessutom har vi nu ett interaktivt väggplanetarium på Malmö museum, plus ett planetarium i Lund, Vattenhallen, som verkligen fungerar efter våra astronomiska önskemål, och dessutom ett planetarium i Köpenhamn, det senare som gått den kommersiella vägen. Det är ingenting att säga om det, men det vore kul nån gång om köpenhamnarna även fick plats med lite gammaldags astronomi. Men det är förmodligen som expertisen säger:
♠ Nördarna återkommer gärna till planetarierna, men den stora publiken – har den en gång varit på ett planetarium så räcker det.
 

Öppet hus på TBO

23 april med start kl 19 är det premiär för första Klubbträffen på TBO.

Det är helt enkelt "öppet hus" på obsis, för snack, reflektion, botaniserande i biblioteket, ja, vad de närvarande överhuvud taget vill. Inga spikade programpunkter, med andra ord. 

Framöver äger dessa klubbkvällar rum onsdagar i udda veckor.

För detta trevliga initiativ svarar vår alerta marknadsföringsgrupp, ledd av nyvalde vice ordföranden Jorge de Sousa Pires.

Radioastronomins "ABC"-historia

För oss som kan danska, så är det ett nöje att läsa den danska sajtrn ForskerZonen på Videnskab.dk, i vilken radioastronomins historia förklaras i korta men faktaspäckade ordalag.

Tack till Onsala-radioastronomen Kirsten Kraiberg Knudsen som tipsat via Robert Cumming.

Viktiga genombrott att notera:

* Idoga försök att tidigt (= slutet av 1800-talet) hitta radiostrålning från solen misslyckades. Dessa "no find"-försök borde astrohistorikerna gräva mer i.

* Början av 1930-talet. Karl Jansky på Bell-labbet identifierar radiovågor från Vintergatans centrum.

* Grote Reber identifierade på 30- och 40-talen tack vare sina hemmabyggen flera radiokällor i Vintergatan liksom svag strålning från solen.

* Tack vare andra världskriget med dess tekniska innovationer (radar) kunde efter kriget astronomer med surplus-material börja utforska vårt radiouniversum på allvar.

* Och sen har det rullat på med det ena genombrottet efter det andra, t ex pulsar-upptäckten på 60-talet, kullkastandet av steady state-teorin (Martin Ryle i Cambridge), de svarta hålen m m.

Artikeln på Videnskab.dk har författats av prof Helge Kragh, astronom vid universitet i Århus.

Exomåne nr 1…

Den första exomånen kan ha upptäckts! Rapport här.

Tekniken som använts: mikrolinsning!

Lavafält på Mars

Ett pärlband av kratrar och tydliga tecken på  lavaflöden  från Marsvulkanen Ascraeus Mons, kommer i dagen i denna bild från NASA:s Odyssey-sond och dess THEMIS-system (Thermal Emission Imaging System).

ALMA-astronomerna grep in

Ämnet djur & natur, det senare då inkluderat astronomiska observatorier, fascinerar oss. Som detta bildbevis nyligen från ESO:s "picture of the week" i Chile:

Högt upp på Chajnantorplatån i de chilenska Anderna ligger Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), ett observatorium som omges av stora torra vidder. I det karga området finns, märkligt nog, också ett antal olika vilda djur, som då och då dyker upp nära observatoriet.

Den senaste gulliga besökaren vid ALMA är det här vikunjakidet som hittades av ALMA-personal den 16 februari 2014. Kidet var bara några veckor gammalt och alldeles utmattat efter att ha jagats av rävar tills den inte längre kunde hitta sin hjord.

Efter några misslyckade försök att lämna tillbaka kidet till sin hjord överförde personalen det till ett räddningscenter för vilda djur vid Universitetet i Antofagasta, där det nu behandlas så att det till sist ska kunna släppas ut på Andernas högplatå om cirka ett år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.