Hoppa till innehåll

Nr 43 2014

  • av

Lyft för svensk "flygplansastronomi":

Supernova-Sofia bordar SOFIA

En och annan gång har flygplan spelat en roll för vår inhemska astronomi, framför allt under de totala solförmörkelserna 1945 och 1954. Nu "lyfter" vi på allvar, för så här lyder rubriken på ett pressmess från Chalmers:

"Sofia ska titta på supernovarester hos Nasa"

Jag kör pressmesset in extenso.

* * *

"Sofia Wallström är doktorand inom astronomi. Hon använder stora teleskop för att studera stoft (som damm- eller sotpartiklar) och molekyler i supernovarester – det som blir kvar när en stjärna har exploderat. I slutet av april har hon fått observationstid med Nasas flygplansteleskop Sofia för att titta på en supernovarest som heter Cassiopea A.

En supernova är dödsexplosionen av en stor stjärna som väger mer än åtta gånger så mycket som solen, eller cirka 1031 kilo (det vill säga 10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 kilo). När stjärnan exploderar kastar den av sig det mesta av dessa 1031 kilo av materia, som formar ett stort expanderande skal. Detta är en supernovarest.

– Jag vill veta hur en supernova påverkar sin omgivning, och vad den tillför sin galax. I en supernova formas tunga ämnen, molekyler, stoft, med mera, men om allt detta lyckas spridas ut i galaxen beror på hur supernovaresten beter sig. Supernovans enorma explosionsenergi skapar chockvågor, som senare kan förändra eller förstöra stoft och molekyler som finns i supernovaresten.

Med Sofiateleskopet ska hon titta på några olika atomlinjer som berättar om förhållanden i gasen – som till exempel täthet och temperatur – som är framför och bakom en chockvåg som rör sig igenom supernovaresten.

– Genom att studera chockvågens påverkan kan vi ta reda på hur mycket av supernovans material som kommer att spridas vidare ut i galaxen.

Följ med på Sofias resa till Nasa här i Forskning pågår."

* * *

Så långt pressmesset.

Det tysk-amerikanska SOFIA-projektet (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) har vi då och då haft anledning att syna här på W-bloggen, och intresset blir ju inte mindre nu.

Lycka till Sofia ombord på SOFIA!

Det är ingen hemlighet att NASA har problem att finansiera sin del av SOFIA och jakten på nya sponsorer och intressenter är intensiv. Risken att Boeing-kärran med det exklusiva infraröd-känsliga teleskopet ombord ska stallas 2015 har tidigare funnits. Hur det är i dagsläget vet jag inte, men USA har den budgetbeviljande kongress landet förtjänar… tyvärr!

Senast har SOFIA bl a studerat supernovan i M82 och ISON-kometen.

Daily Mail dummar sig

Efter en snedvinklad och elak krönika i Daily Mail har Royal Astronomical Society, RAS,  tvingats gå ut  och försvara två av Storbritanniens ledande kvinnliga astronomer, kosmologen Hiranya Peiris och Sky at Night-presentatören Maggie Aderin-Pocock. Bägge med akademiska meriter.

Enligt Londonblaskan fick de kommentera de uppsendeväckande gravitationsvågs-nyheterna och framträda i ett av BBC:s nyhetsprogram enkom av politiskt korrekta skäl, av etniska skäl och genusskäl. Samtidigt påstod Daily Mail att det är bara vita amerikanska män som sysslar med BICEP-2. Fel på alla punkter!

RAS framhåller i sitt uttalande de bägge astronomernas betydande forskarroll inom kosmologi och populärvetenskap.

Ett grodyngel i kosmos

På 4700 ljusårs avstånd från oss ligger i Cygnus/Svanen denna "grodyngelsnebulosa", berättas på HST/ESA/NASA-sajten.

Stjärnor är på väg att skapas och deras UV-strålning skapar en kometlik svans i släptåget.

Nere t v syns nebulosan "The Wriggler ( ""Masken").

KLICKA upp bilden!

Astronomianknytningar till KZ-lägret Theresienstadt

I samband med det judiska museets i Köpenhamn utställning på temat "Hjem", som visar föremål från överlevande och återvändande från det tyska KZ-lägret Theresienstadt i dåvarande Tjeckoslovakien, slår det mig att med detta fasansfulla "PR-läger" för Hitler-Tyskland även är förenat några astronomiska anknytningar.

☛ Två kopplingar:

☛ Hustrun Alice och dottern Hilde  till Friedrich Simon Archenhold, som skapade det populärvetenskapliga observatoriet i Treptow-parken i Berlin (finns fortfarande kvar med refraktorkanonen på taket), dog här. Hustrun var judinna. Archenhold själv hade gått ur tiden 1939. Sönerna Günter och Horst lyckades emigrera till England.

☛ Till Theresienstadt fördes den unge judiske pojken Peter Ginz, som fått en asteroid uppkallad efter sig – asteroiden 50413.
Peter Ginz lämnade efter sig flera teckningar, bl a en som visade jordklotet från månens kraterlandskap (t v) – med meridianen sedd från månen löpande rakt över Theresienstadt.
☛ En kopia av denna bild tog den israeliske ISS-astronauten Ilon Ramon med sig, astronauten som var en av de som omkom under Columbia-katastrofen samma dag som Peter skulle ha fyllt 75, om han levt. Året var 2003.

☛ Bilden har även blivit ett tjeckiskt frimärke.

☛ Peter fördes till utrotningslägret Auschwitz, där han mördades bland miljoner andra judar.

Spekulation 1:

Aboriginerna såg Betelgeuses ljusstyrka variera?

Vår korresponderande W-bloggsmedarbetare i Stockholm, Anders Nyholm, riktar våra blickar mot en spännande astronomihistorisk teori:

Att aboriginerna, den australiska urbefolkningen, hade bra koll på Orion och Betelgeuses ljusstyrkeförändring.

Jägarfolket i de centrala delarna av Australien var ständigt i fokus för antropologen Daisy Bates tänkande, Bates som intresserade sig för aboriginerna och deras uppfattning om stjärnhimlen. Även de såg Orion som en jägare efter de kvinnliga skönheterna i Plejaderna och deras väktarsystrar i Hyaderna. Orion hotar väktarsystrarna med sin klubba (= Betelgeuse), men när Hyaderna sätter ner foten så förlorar Betelegeuse också sin lyster.

Ungefär så vill jag läsa myten, vilket skulle tyda på att urbefolkningen hade grepp om att Betelgeuses ljusstyrka varierade (perioden runt 400 dagar.)

Först 1836 anser ju vi att John Herschel – under sin vistelse i Sydafrika – bevisade att Betelgeuse verkligen var en variabel stjärna.

Spekulation 2:

Magnetstörningar från Ales stenar?

I nyaste utgåvan av Piraten Posten erinrar Leif H Hjärre om alla teorier om Ales stenar. Även en viss Bob G Lind förekommer i översikten, en artikel vars mest – för mig – svårsmälta rader handlar om de påstådda magnetstörningarna som utgår från skeppssättningen och som gjort att några fartyg ränt rakt in i Kåsebergas backafall.

Blekingarna bjuder in

Våra vänner i Karlskrona flaggar via sin KAF-ordförande Bernth Svensson för en astrokonferens 2-3 maj 2014 i Karlskrona skärgård på öarna Sturkö och Tjurkö.

Bland föreläsarna Robert Cumming och Hans Bengtsson.

Mer info här.

Allt bör ifrågasättas!

Ett klokt fynd på internet av Lars Olefeldt:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.