Hoppa till innehåll

Nr 71 2014

  • av

Solrandens protuberanser sedda från Malmø

Vår astrofotograferande Meister Peter Larsson (jag kan inte kalla honom Altmeister med tanke på hans ålder…) har tagit ett antal snygga solbilder nyligen. Jag uppskattar speciellt hans dokumentation av solrandens protuberanser – vi kan till och med se hur de översta protuberanserna interagerar. Här är enorma magnetkrafter på gång.

Alla fototekniska detaljer (Peter använde sig av ett Lunt-teleskop) återfinns på TBO:s Forum-sajt, som i princip är öppen för alla.

Om vi betänker solforskningens drastiska, dramatiska och driftiga utveckling så kan man väl lätt säga att astronomer för bara ett par-tre-fyra generationer sen skulle varit glada över att ha en Peter Larsson i sin krets. Så här tedde sig Charles A Youngs klassiska solförmörkelsebild, den första i sitt slag, år 1870:

Protuberansernas förste egentlige upptäckare var för övrigt svensken Birger Wassenius under en solförmörkelse 1733 i Göteborg. Han rapporterrade upptäcktren till Royal Society i London.

En illustration av Wassenius legendariska observationer ingår i N V E Nordenmarks bok Astronomiens historia i Sverige intill år 1800 (Uppsala, 1959), sidan 194.

BILD-PS.

9 juli fångade Peter Larsson detta nya solmotiv:

Hans Stefan Santesson 100 år i dag

Kompisen Bertil Falk, som i Västra Alstad har sitt sommarparty nu på lördag (högt på tiden – 35 år sen sis!t) meddelar på sitt förlags sajt att i dag för exakt etthundra år sedan föddes Hans Stefan Santesson. Denne märklige svenskfödde New Yorkare, science fiction- och fantasy- och, tror jag vad jag minns,  astronomifan med mera, som jag själv fick träffa på 70-talet i The Big Apple, finns det en massa historier om. Börja med 100-årsrapporten på Bertils zenzat-sajt.

Santesson levde åren 1914-1975. Hans litterära kontor låg i en modul i en fantastisk kåk invid 5:e gatan och Grand Central Station med en gammal skranglig hiss och en äldre, mycket rolig afroamerikansk hisskötare.

Häftigt möte i rymden

När kometen Pan-STARRS eller C/2012 K1 20 maj i år passerade invid en galax, togs en svit bilder av NASA:s infrarödkänsliga apparatur ombord på NEOWISE-sonden och resultatet blev detta:

✪ Hur mycket längre ut befinner sig galaxen? Häng med nu i matematiken:
✪ Kometen befinner sig 230 miljoner km från jorden. Galaxen NGC 3726 ligger på ett avstånd av 55 miljoner ljusår från oss.
✪ 1 ljusår = 300 000 x 365 x 24 x 60 x 60.

✪ Gånga den summan med 55 000 000.

✪ Dela sen med 230 miljoner…

✪ Vi befinner oss fortfarande i samma universum, enligt många skapat genom en mirakulös kvantumnanomini vakuumfluktuation inte direkt igår eller ens iförrgår.

Plutos fyra småmånar

Nyaste tänket om Plutos fyra småmånar Styx, Nix, Kerberos, and Hydra har banperioder som klossar fint med månen Charons (3:1, 4:1, 5:1 och 6:1). Hur ska dessa resonanser förklaras? Jo, kanske genom att månarna bildades samtidigt vid en impacthändelse där ute.

Vem är besökaren på Ven?

W-bloggens nyhetsjägare Christian Vestergaard har fyndat en härlig bild på nätet som har med Tycho Brahe och Ven och en förnäm besökare att göra. Vem är den fine herren (bortsett då från den välkomnande Tycho med jycke)?

☛ Jag tycker mig ha sett bilden förr och att den har med den kommande kungen över Storbritannien, den dåvarande skotske kungen Jakob I att göra. Denne besökte Hven och var mycket nöjd med visiten medan danska intriganter runt Tycho ansåg att länsherren på Ven uppträtt ohövligt.

☛ Bilden doftar historiemåleri från 1800-talet.

☛ Jycken – fanns den hundrasen där och då? Träden i träkrukorna – vad är det för träd? Portalen i byggnanden med det joniska kapitälet – stämmer det med verkligheten? Vad är det folket längst i bakgrunden tittar på? Är portalen rättvänd med tanke på var Tycho hade placerat sin sextant på Uraniborg? Kläderna? Mannen som i förgrunden bockar sig ner för att ta upp något – vad implicerar det?

☛ Här är mycket för en Sherlock Holmes att reda ut.

Eta Carinae aktiverar sig

Swift/X-ray-sonden har studerat de senaste röntgenutbrotten hos Eta Car.

En man av rätta virket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.