Hoppa till innehåll

Nr 73 2014

  • av

Rosettas komet är – dubbel!

På vägen mot sin komet har den europeiska kometlandarsonden Rosetta upptäckt något mycket spännande: Att målet för färden, kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, är dubbel eller en binär himlakropp där de bägge delarna i kärnan är i kontakt med varandra.
Tack till Christian Vestergaard, som hittat nyheten. När bilderna tvättats får de detta utseende:

En detaljförstoring visar det extremt märkliga dubbla kärnpartiet så här:

Kometens dubbelnatur ställer naturligtvis enorma krav framöver på den tekniska hanteringen från jorden av ESA:s kometlandare kallad Philae.

Så sent som i slutet av juni kunde Rosettas kamera se att kometen roterade ett varv på drygt 12 timmar.

Lundmarkvännen Gunnar Ollén ur tiden

Gunnar Ollén, den legendariske Strindberg-kännaren, radio/tv-profilen, har gått ur tiden, 100 år gammal.  Redan på 40-talet kom den unge Ollén att bli vän med vår ASTB-grundare Knut Lundmark, som ju var en stor Strindberg-kännare. I KL:s bok om Strindberg 1948 omtalas Ollén i varma ordalag, Ollén som kom att bli sekreterare för det nystartade Strindberg-sällskapet.

I minnesboken över Knut Lundmark från 1961 skriver Ollén i sin tur om Lundmarks insatser i radiomediet.

En runa av W-bloggsredaktören finns idag  på Kvällspostens webb och den dyker upp i papperstidningen i morgon onsdag.

Ljus Aristarchus skiljer sig från mängden

Peter Larsson har åter tagit en förnämlig astrobild, denna gång av en 99-procentig "fullmåne" i slutet av förra veckan. Bilden nedan går att blåsa upp:

☛ Den intensivt vita fläcken uppe t v ungefär  kl 10-11 är välkända kratern Aristarchus, som alltid genom sin intensitet – sin extremt höga albedo –  varit svår för visuellt arbetande astronomer att riktigt greppa. Det är en extremt spännande nedslagskrater, som ofta förbundits med TLP ("transient lunar phenomenon") och faktum är att månastronomerna här identifierat utsläpp bl a av radongas. Vilket gör det obegripligt varför NASA m fl funderat på att bygga månbaser just här. Radon i hus är ingen hit, inte ens på månen.

☛ Det sägs här och var att kratern faktiskt går att se för blotta ögat. Jag har aldrig kunnat bekräfta det men vi kan väl tillsammans kolla när månen är vänlig nog att visa sig full och fet.

☛ Det mörkare strålsystemet från kratern, som Peters bild så fint visar, upptäcktes på mitten av 1800-talet av Lord Rosse.

☛ För snart tio år sedan dokumenterade HST aka Hubble Space Telescope kratern så här:

☛ Aristarchus är 42 km tvärsöver, har ett djup på 3,2 km och har en ålder på 100-900 miljoner år. 

Folk i farten

På W-bloggsmedarbetaren Bertil Falks sommarparty i lördags hemma i Västra Alstad mötte ett 100-tal gäster upp. På menyn stod indisk mat och Bertils kritikerberömda vikingadeckare Gardar Gåtlösaren (utgiven på Förlaget Orda). Inte mycket "astronomi" i deckaren men en astrolog spökar!

Gun Fremer står för denna stilstudie av Bertil i signeringsfarten:

Var med och namna en exoplanet

IAU (International Astronomical Union), alltså de professionella astronomernas egen inernational,har kommit med ett populärt utspel: Allmänheten världen över bjuds in att komma med namnförslag på en utvald grupp exoplaneter. Astronomiklubbar och andra i lekmannasfären världen över, kommer snart att få ett IAU-sponsrat forum tillsammans med Zoounivcerse – NameExoWorlds. Här föreslås namn och här bestämmer majoriteten, och de vinnande namnen kommer sen att kunna användas vid sidan av den strikta vetenskapliga klassificeringen.

Gången närmast enligt en IAU-relis blir denna:

* En lista på 305 bekräftade exoplaneter, som upptäckts innan 31 december 2008, väntar på sina dop. Här finns iunfo och listan: www.NameExoWorlds.org.

Exoplaneterna tillhör 260 exosystem med 1-5 planeter utöver värdstjärnan.

* I september i år öppnas möjligheten att komma med namnförslag.

* I oktober inbjöds världens amatörer att välja ut  20-30 exos.

* I december är det dags att börja argumentera för sina förslag. En astronomförening = Ett namnförslag på en himlakropp.

* I mars 2015 får allmänheten börja rösta – IAU och Zoouniverse säger sig kunna hantera en miljon eller fler röster från hela klotet.

* I juli 2015 börjar proffsen sin egen granskning av förslagen, och under IAU:s kongress i Honolulu i augusti nästa år bekantgörs namnen.

Dagens budskap

Mark Twain var lidelsefullt intresserad av all naturvetenskap, inte minst astronomi, och även om han inte sagt exakt detta så skulle han ha kunnat säga det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.