Hoppa till innehåll

Nr 76 2014

  • av

På gång: Nya bilder kommer på Rosettas komet

I morgon måndag 28 juli släpper ESA de senaste bilderna på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, som Rosetta-sonden snart ska parkeras runt. Se tidigare W-bloggar.

Frågan är nu om det är en gummianka eller vad där ute i planetsystemet? Att kometen har en dubbelnatur är ju helt klarlagt sen några veckor.

Stilstudie av astronom i arbete

Tack till Christian Vestergaard som på nätet har fyndat en fin stilstudie av en astronom i arbete, vid en blinkkomparator, den spanske (katalanen) José  Comas i Sola, som upptäckte både kometer och asteroider i början av förra seklet.

Redan som purung, 10-åring, var katalanen i gång och han fick sin första astronomiartikel publicerad vid 15-årsålder. Där slår han mig själv med ett år…..

Betelgeuse minskar

Att Betelgeuse minskar i omfång har varit känt nåra år, men nu har teoretikerna börjat greppa jättestjärnans öde på allvar. Detta har uppenbarligen också smugit sig in på ett och annat Twitter-konto – tack för tipset från A-M Wendel.

☆ I den senaste rapporten där diverse parametrar  som temperatur, lumonisitet, ytkomposition, massförluster etc har studerats, framgår nu att stjärnan från början haft en massa på 20 solmassor och att dess livstid kan beräknas till 8,0-8,5 miljarder år (kortare än solens).

☆ När slutet nalkas är det en supernova vi får se.

☆ Noteras bör också, att den UV-mättade emissionen runt stjärnan rent vinkelmässigt är dubbelt så stor på himlavalvet som stjärnans visuella diameter, vilket ju uppmätts med diverse interferometertekniker.

☆ Betelgeuse är en extremt spännande stjärna, det ska bli intressant möta den igen när hösten kommer. Orion är min favoritstjärnbild.

Hans-Uno Bengtssons grav

Den färgstarke lundafysikern och kulturpersonen, översättaren m m Hans-Uno Bengtsson ligger begraven på Fredentorps kyrkogård norr om Lund. Härom dan tog ASTB-ordföranden Peter Linde och W-bloggen en promenad dit ut och la en bukett med vildvuxna blommor på graven.

Det är sju år sedan Hans-Uno gick ur tiden. Våra olika nätverk gick in i varandra. För W-bloggens del handlade det om Gammeldanskens Vänner, där HUB var en passionerad ledamot av "lundalogen", för ordf Peter handlar det om prestigeuppdraget att han efterträtt HUB på dennes stol i Skånska Akademien.

Tycho-skådis ur tiden

Venbosatte skådespelaren (Hamilton, Wallander m fl) Christer Söderlund har gått ur tiden. Han var en stor Tycho Brahe-kännare och dito fantast och under kronprinsessan Victorias invigning av det nya Tycho Brahe-museet för ett antal år sen, såg Christer ut så här. Tack till Bengt Rosengren för lånet av bildbevis!

Laxness skärskådad

En unik bild på Merkurius-kratern Laxness – namnad efter den isländske Nobelpristagaren i litteratur Halldor Laxness – har publicerats.

NASA-sajten påpekas att kraterns inre nästan hela tiden ligger i permanent mörker, vilket gör utforskningen av den komplicerad.

Kraterns diameter är 25,9 km.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.