Hoppa till innehåll

Nr 92 2014

Ännu en ny Mars-krater

Mellan 2008 och 2012 har denna färska Mars-krater kommit till berättar ny info från NASA. Bilden kommer från orbitern HiRISE och visar således en nästan dagsfärsk krater med skarpa konturer och utkastad så kallad  ejecta, som är mörkare och mer blå än omgivande miljonår gamla stoftrika områden.

Kratern har kommit i dagen i samband med förberedelsena för landningen 2016 av en seimologiskt känslig landare kallad InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport),

PIA18776_modest

(Bildkälla:NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)

Meningen är att landaren den ska gå ner och registrera meteorit- och bolidkrascher mot planetytan, gärna krascher som också kan observeras ovanifrån.

Bildreportage från MAK-träffen

W-bloggens egen kanonfotograf Christian Vestergaard var förstås närvarande på den årliga träffen med Mariestads Astronomiska Klubb 29-30 augusti ("Träff under stjärnorna") och nedan följer en svit bilder.

SAMSUNG CSC

(Regnet var huvudfienden i år.)

SAMSUNG CSC

(Vänlige MAK-medlemmen Werner Herthnek tog emot de som anmält sig.)

SAMSUNG CSC

(Föreningen Mariestads Astronomiska Klubb erhöll årets Amatörastronomiska Pris. SAAF:s Johan Warell delade ut priset till MAK:s ordförande Sören Persson.)

SAMSUNG CSC

(Kaffepauser är nödvändiga! I mitten stående Anders Wettergren.)

SAMSUNG CSC


(Patrick Woitala och VD:n Christer Kjellner från AstroSweden i Skara sålde teleskopprylar till intresserade.)

Denna sorts träffar är mycket stimulerande, och när Christian Kjellner gästade oss på senaste ASTB-stormötet ute i Oxie dök frågan upp om det inte är dags att också Tycho Brahe-observatoriet och ASTB arrangerar något liknande. Lite blodad tand fick vi väl på Ven 2009? Logistiken har vi på plats.

HOFNAR är en ny sorts himlakroppar

Alla astronomiböcker får nu skrivas om, för en ny typ av neutronstjärnor har upptäckts: HOFNARs = HOt and Fast Non-Accreting Rotators, alltså heta och snabbt roterande icke-skivsamlande neutronstjärnor.

De kan också kallas "hot widows" i analogi med "black widow"-pulsarer.

Rapport här.

För min generation ex-rökare var annars "hofnar" en verkligt god cigarr…

hofnar

 

Heja Danmark!

I september nästa år, alltså 2015,  blir danske ESA-astronauten Andreas Mogensen den först rödvite att bege sig upp till ISS, den internationella rymdstationen och därmed bevisa Fred Hoyles teori att rymden ligger nära oss: Det är ju bara att ta bilen och köra några tiotals mil rakt upp.

Andreas_Neutral_Buoyancy_Lab_medium

(Bildkälla: ESA)

Det danska rymdäventyret har jag upptäckt via ett tips från  Lars Olefeldt.

Hastighetsrekord

30 procent av ljushastigheten bär respekt med sig, och men så fort ut i rymden rör sig gas- och stoftskal från neutronstjärnor på vilka  röntgenblixtar observerats – skapade av termonukleära processer.

Kometmötet med Mars

19 oktober sveper Comet Siding Spring (C/2013 A1) förbi Mars på kort avstånd, och de flesta instrument på och ovanför Mars har ögon på helspänn: Kommer de att påverkas? Hur ska instrumenten skyddas? Kan de riktas in och om mot kometen och ge oss ny info som vi inte visste förut?

Under kometens marsch in mot och runt solen, har en hel del förändriungar kunnat noteras, t ex hur dess gasutströmningar ("jets") ter sig:

Siding-Spring-big-panel-Hubble


(Bildkälla: NASA, ESA, J.-Y. Li (Planetary Science Institute)

Aischylos komettänkare?

I en gammal uppsats jag skrev i Lund för en generation sedan drygt, har Bertil Falk upptäckt att jag nämner Aischylos som komettänkare.

– Är det den Aischylos?, undrade Bertil, som kan de gamla grekiska tragöderna.

Jag har glömt och blev tvungen att kolla. Svaret är att det handlar om två olika Aischylos på 400-talet f Kr, och det är minst en generation mellan dem. "Min" Aischylos var elev till Hippokrates från Chios, matematikern.

En cocktail för en sån här dag

Denna regniga dag, då halva Malmö dränkts och humöret är på väg ner, rekommenderas drinken Black Hole:

* Fyll halva cocktailglaset med svart sambuca
* Resten med Club soda och iskuber.

Romana_Black_Sambuca_Liqueur

Skål!

 

 

 

 

2 kommentarer till “Nr 92 2014”

  1. Mikael, det kallar jag en så kallad "bra fråga". Den går förstås att kolla upp.

    En Mars-resenär med tilltagande muskelförtunning ska dessutom helst också överleva själva ditresan med extremt farlig strålning från solen och resten av kosmos och t ex mikrometeoriter m m interplanetärt "fanstyg". Risken för katastrofer är inte överhängande, den är EXTREMT ÖVERHÄNGANDE.

    Min pessimism inför Mars-resor är som kanske framgår väldigt stor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.