Hoppa till innehåll

Nr 95 2014

  • av

Asteroiden blev till komet

Det händer då och då att asteroider visar sig vara kometer, och det är inte så konstigt om himlakropparna blandas ihop, speciellt i början av deras resor in mot solen då banberäkningarna är osäkra. Nu har det hänt igen, genom NASA:s "nära jorden objekt"-sökare NEOWISE som jobbat sen i fjor troddes först att detta var en asteroid. Men nu har objektet klassats om till en komet med beteckningen  C/2013 UQ4.

neowise-comet-catalina-1

(Bildkälla: NASA/JPL-Caltech)

På bilden ovan är svansen 100 000 km lång.

Här finns NEOWISE:s hemsida: NEOWISE space telescope.

PS 1.

Och i dag söndag 7 september beräknas ju den plötsligt upptäckta asteroiden 2014 RC passera 40 000 km från oss, över Nya Zealand. Upphetsningen bland astronomerna får sägas vara måttlig, inte helt jämförbar med katastrofmakarna i medievärlden.

PS 2.

Under söndagen (7.9) intervjuade Aftonblalet vår ordförande Peter Linde om asteroiden 2014 RC, enligt  Bladet kallad "Pitbull". Nätartikeln här.

Kepler = Koestler

Arthur Koestler är en av mina favoritförfattare, och hans tegelsten som 1960 på svenska fick titeln Sömngångare (Sleepwalkers) synar de stora i vår vetenskap: Copernicus, Tycho, Kepler, Galilei.

Speciellt Koestlers fascination av Johannes Kepler fingranskas nu av en Cambridge-forskare vid namn Nicholas Jardine och uppsatsen i The Journal for the History of Astronomy finns att läsa här på nätet.
Vad betyder det att Koestler i sin dagbok, 2 maj 1955,  skrev så här kryptiskt:

K = K

Kepler = Koestler.

Koestler plates.qxp

Bildkälla: Literary Review


Koestler erkände att han hade svårt att ställa sig neutral i sina analyser av de stora astronomerna, särskilt illa gick han ju åt Galilei som kallades "bondfångare" (Tycho var bara "storhetsvansinnig"…) samtidigt som mystikern Kepler sågs i empatiskt ljus, och detta har varit en utmaning för  eftervärlden. Var det rentav Koestlers egen uppgörelse med sin ungdoms enfaldiga kommunism och stalinism som spökade i porträtten?

En look-a-like?

Jag fick en trevlig bok av Rolf Hepp, vår stjärnskådande koreograf och aktive ASTB-medlem, en klassisk klokbok av Baltasar Gracián (Handorkael und Kunst der Weltklugheit, översatt till tyskan av självaste  Arthur Schopenhauer). Omslaget är en kolorerad 1800-talsbild på en astrolog byggd på en förlaga av Gerard Dou (1613-1675).

Av nån anledning tycker Rolf att astrologen liknar mig…

DownloadedFile

Rosettas första UV-mätningar

Spektrografen kallad  Alice ombord på Rosetta har  mätt i UV-delen av spektrumet på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko och gjort en del överraskande upptäckter.

Onsala gästas av Petter Bragée

SVT Malmös duktige Petter Bragée (bild nedan), mannen bakom succéserier som  Vintergatan 5a m fl i tv, är gäst på årets upplaga av Onsala stjärnträff 18 oktober tillsammans med Cathy Horellou (hon är själv ett stort fan av tv-serien Big bang theory men är bokad för att prata om Vintergatan och andra galaxer).

– Petter kommer att prata om kultserierna tillsammans med två unga som inspirerats att bli rymdforskare tack vare serien, Mikael Ingemyr, ordförande i Astronomisk ungdom, och Mitra Hajigholi, doktorand i astronomi på Chalmers, berättar W-bloggens tipsare Robert Cumming.

petter_bragee

(Bildkälla: SVT)

Info om Onsalaträffen här:

Vad vi själva ska ha för oss på Tycho Brahe-observatoriet 18 oktober, som ju är Astronomins Dag och Natt, får vi återkomma till.

Färgstark Einstein kopplar av

Tack till Trygve Bång, författarkompis, som servat mig med en del rara färglagda klassika fotografier från 1800-talet framåt. Bl a med detta foto på en avkopplad Albert Einstein med besökare i USA, 1939.

colorized-old-photos-21

 Einstein gillade havet och sjön och under åren i Berlin hade han även en segelbåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.