Hoppa till innehåll

Nr 99 2014

  • av

Filmextra:

Missa inte filmen på TBO måndag kväll!

På måndag kväll 22.9 med start kl 19.30 arrangerar vi på Tycho Brahe-observatoriet – fritt inträde för medlemmar och allmänhet, naturligtvis!  – en specialvisning av  dokumentärfilmen Sepideh, en gripande berättelse om den unga iranskan Sepideh som är amatörastronom och som drömmer om att bli astronaut.

tumblr_n250vaJ4SN1s4l8tfo1_500
☛ Filmens skapare, Berit Madsen, är också på plats. Med Sepideh, som är på 90 minuter, tävlar hon i den årliga filmfestivalen Nordisk Panorama här i Malmö. Filmen har tidigare fått fina priser på diverse festivaler, vann förstapriset i Belfast och har nominerats på en rad dokufestivaler till förstapriset.
☛ Filmen visas  i observatoriets stora sal. Efter filmen blir det en diskussion mellan Berit Madsen och vår ordförande Peter Linde,  Peter som med sin dotter Amanda  2008 besökte samma platser och mötte samma astronomientusiaster som filmen skildrar.
☛ Filmdialogen är på farsi (persiska) med engelsk undertextning. 

tumblr_n250vaJ4SN1s4l8tfo3_1280

☛ Vid klart väder kommer dessutom teleskopen på observatoriet att vara riktade mot spännande objekt på
stjärnhimlen.

☛ Vi tycker att vi gör en del annorlunda och bra saker OCKSÅ ute på Tycho Brahe-obsis, att vi öppnat upp för diverse allmänkulturella verksamheter genom åren och på det viset förvandlat obsis till ett kulturhus för oxiebor och andra. Nånstans alltid med kosmiska motiv, det är klart. Påskkonst återkommer vi säkert till, vi har haft litteraturkvällar och visat Aniara som balettfilm i koreografen och ASTB-medlemmen Rolf Hepps regi och vi funderar fortfarande på att visa ett filmat teaterstycke om atomfysikern Lise Meitner. Inget är oss främmande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.