Hoppa till innehåll

Nr 100 2014

100:e W-bloggen 2014:

Vintergatan i ny närbild

Vi har slutat att fira att vi passerat vissa jämna bloggantal utan nu nöjer vi oss med att berätta om en helt ny stjärnkatalog på 219 miljoner vintergatsstjärnor i den nordliga delen av vår hemmagalax. Geert Barentsen vid University of Hertfordshire har lett ett lag fotograferande och mätande astronomer under tio år med hjälp av 2,5-meters Isaac Newton-teleskopet på La Palma, Kanarieöarna.

BLÅS UPP bilden rejält genom att DUBBELKLICKA på den.

iphas-imap-copper-sqrt


Bildkälla: Hywel Farnhill, University of Hertfordshire

☀ Stjärntätheten på bildsegmentet ovan bygger på undersökningar av den andra upplagan av IPHAS (= The INT Photometric H-alpha Survey), med koordinataxlarna uttryckta i galaktiska latituder och longituder. Det stora molnet t v bör ligga i stjärnbilden Cygnus/Svanen.

☀ Mätningarna har utförts i den längre delen av det synliga spektrumet plus H-alfaområdet  ner till 19:e magnituden. Vintergatans mörka stjärnskapande moln framstår enormt tydliga.

☀ Pressreleasen från Royal Astronomical Society med fler detaljer och info återfinns här på webben.

✔ Inte glömma!

Visningen av dokufilmen Sepideh på Tycho Brahe-observatoriet måndag kväll. Scrolla ner till förra W-bloggen!

Anja föreläser i Lund…

30 oktober föreläser den danska astronomen Anja Andersen i Lund – i Astronomihuset, Lundmarksalen –  på temat "Making, baking and breaking: Dust in the ISM", alltså hur stoftkorn uppträder i det interstellära mediumet i galaxer bl a som startpunkten för skapandet av molekylärt väte och som "avkylare" i samband med stjärnors skapande.

Anja Andersen tillhör kretsen av NBI-astronomer som gärna populärföreläser och hon syns ofta t ex i danska Weekendavisen, en veckotidning med djupa insikter och kloka åsikter. För sitt populärförmedlande prisades hon med "Fakultetets formidlingspris" i Köpenhamn i förrfjor.

anja1_220

Anja Andersen porträtterades av Björn Stenholm  i ett nummer av Populär Astronomi 2007 under rubriken "Av stoft är du kommen…"

… och Schmitz föreläser på AlbaNova

Vår ASTB-föreläsare, den lundensiske geologiprofessorn och meteoritfossil-experten Birger Schmitz gästar AlbaNova i Stockholm 3 oktober.

Mount Palomar i backspegeln (3)

Ännu en klassisk ritning av Russell W Porter från 1938, då han skissade på den kommande 200-tummaren på Mount Palomar i Californien (fömedlad från nätet via Christian Vestergaard):

1412396_675523189132093_1812038159_o[1]

Jag undrar om astronomer fortfarande får sätta sig (= behöver sätta sig) i primärfokus. Teleskopet har uppgraderats tekniskt och optiskt enormt de senaste åren, om vilket kan läsas på Mount Palomar-webben.

Lise Meitner-vinnaren skänker rymdappar

Mottagaren av  Göteborgs årliga Lise Meitner-pris i dag heter Ewine van Dishoeck, holländsk astronomiprofessor i Leiden som skänkt ett antal rymdappar till göteborgska skolkids så att de kan prova på det nya ipad-spelet kallat Planetresan. Detta har professorn tagit med sig från Nederländerna – det är hon som lett utvecklingen av leksaken.

toqqa7cd3bp0w9bkcibo

Foto: Jarno Verhoef

Genom spelet blir barn på ett lekfullt sätt medvetna om vårt universum. De lär sig om solsystemet tack vare ett roligt spel med en unik leranimationsdesign, säger Ewine van Dishoeck.

Vår astropedagog på TBO bör kolla upp saken och leksaken.

Lisa Meitner-priset är på 3000 € samt ett konstverk och har delats ut årligen sedan 2006. Mer info från Chalmers här.

fzkrkxvuaferrhogdecg

Gaia vaktar jorden

Gaia-sondens roll som "medspelare" för våra möjligheter att hålla koll på nära jorden-objekt, diskuteras i denna rapport.

W-bloggen siktar in sig på bokmässan 4 oktober

Vad jag har i kikaren? Ja, enligt den snällaka fotokompositionen nedan av rotarykompisen och medicinaren Per Ljungvall, är det ju ingen tvekan, men vad jag nu i själva verket siktar in mig på är den 11:e upplagan av "Sveriges minsta bokmässa" lördagen 4 oktober. Adress: Södra Förstadsgatan 82, Malmö. Tid: Kl 16-20.

1798666_713849288671154_7628081010480161250_n

✒ Denna gång gästas jag och bokförläggaren m m Bertil Falk av Kaeth Gardestedt, som driver förlaget Soleka. Till hennes senaste författare hör bl a tv-producenten Bengt Roslund som nyligen kommit med sina tv-memoarer. I sin karriär hann han med att både intervjua påven Paulus VI och gamle kungen, Gustav VI Adolf. Plus diverse svenska löshästar och superkändisar från scen och salong.

✒ Bengt Roslund har lovat säga ett och annat om sina intervjuoffer!

✒ Bertil Falk kommer själv att berätta om sin vikingadeckare Gardar Gåtlösare och presentera sitt förlag ZenZats utgivning av solforskaren Kjell Rynefors sf-noveller.

✒ Eftersom 4 oktober är "Kanelbullens dag" (eller Galaxbullens dag i vå terminologi) och Kaeth Gardestedt är upphovskvinna till idén, blir det kanelbullar, lådvin, vatten och chips som förtäring. Min lägenhet är ännu inte uppsniffad fullt ut, men några av rummen är rätt beboeliga. Det brukar örla omkring en 60-70 pers. Om inte fler.

✒ Välkomna!

1 kommentar till “Nr 100 2014”

  1. En mycket liten men dock kommentar om en subtilitet: Det kända observatoiet med 200-tums teleskopet i södra Kalifornien ligger på den geografiska platsen "Palomar Mountain" (och det finns inget ställe som heter "Mount Palomar").  Den senare benämningen dyker dock upp ganska ofta och torde komma ifrån ett tidigare namn på organisationen som var "Mt.Wilson and Palomar Observatories", på den tiden Palomar drevs tillsammans med teleskopen på Mount Wilson (ja, så heter berget ovanför Pasadena och Los Angeles), ur vilken man har förmodat att prefixet "Mt." också skulle avse Palomar.

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.