Hoppa till innehåll

Nr 103 2014

  • av

Sveriges minsta bokmässa 2014:

Fokus på astronomen Kjell Rynefors sf-noveller (bl a)

Den 11:e upplagan av "Sveriges minsta bokmässa" utspelas lördagen 4 oktober på traditionell plats. Adress hemma hos W-bloggsredaktören: Södra Förstadsgatan 82, Malmö. Tid: Kl 16-20. Porttfn nr 6. 4 vån – utan hiss.

✄ W-bloggsläsarna är särskilt välkomna! Men glöm inte, den som kommer sist till kvarn blir utan… (se nedan).

✄ Ny bok från medarrangören Bertil Falk och hans utställande förlag Zen Zat blir i år göteborgske amatörastronomen, astrokemisten och solfläcksentusiasten Kjel Rynefors postuma sf-noveller kallade Pacifica efter en av novellerna, som återgavs i legendariska fanzinet Cosmos (Club Cosmos tidskrift). I boken berättar en vän till honom i ett förord om människan Kjell Rynefors, en fin berättelse om en personlighet (övertygad pacifist) som gick på tvärs i debatten (förespråkade kärnkraft) men som alltid högaktades av sina meningsmotståndare. Bland dessa t ex Stieg Larsson.

pacifia

✄ 1986 omkom Kjell Rynefors när han försökte rädda två av sina minsta barn när familjens hus brann. Barnen dog tillsammans med sin pappa.

✄ Men de suveräna sf-novellerna finns kvar och nu har de sammanställts av hustrun Ingrid Rynefors, som kommer till bokmässan. Även dottern Anna Rynefors är på plats och kommer att svara för ett musikaliskt intermezzo.

DownloadedFile

Kjell med ett av deyngsta barnen.

✄ Rent inomvetenskapligt lämnade Kjell Rynefors en rad tunga bidrag efter sig. Han blev efter doktorsexamen docent vid Chalmers och forskare, föreläsare och handledare för doktorander. Ur sajten om honom, som Ingrid sammanställt, framgår hans rika vetenskapliga produktion och att han bl a skrev en uppsats för The Observatory tillsammans med vår vän Gösta Gahm på temat "The Young Sun and the Earth´s Atmospheres".

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Exempel på Kjells solfläcksfoton från tidigt 1980-tal.

✄ Denna gång gästas bokmässan även  av Kaeth Gardestedt, som driver Malmöförlaget Soleka. Till hennes senaste författare hör bl a tv-producenten Bengt Roslund som nyligen kommit med sina tv-memoarer. I sin karriär hann han med att både intervjua påven Paulus VI och gamle kungen, Gustav VI Adolf. Plus diverse svenska löshästar och superkändisar från scen och salong.

✄ Bertil Falk kommer själv att berätta om sin vikingadeckare Gardar Gåtlösaren och från Soleka-förlaget får vi också chans att köpa den estländske filmaren och novellisten Ilmar Taskas bok Skönare än livet.

✄ Eftersom 4 oktober är "Kanelbullens dag" och Kaeth Gardestedt är upphovskvinna till idén, blir det kanelbullar, lådvin, vatten och chips som förtäring.

✄ Hålltid i "vinglet" (mingel + vimmel): Kl 16.30, då  bokmässan öppnas av Ulf R.

Bokmässepriser:

* Kjell Rynefors, Pacifica. 100 kr.

* Bertil Falk, Gardar Gåtlösaren. 50 kr.

* Bengt Roslund, Skam den som ger sig – Upplevelser på Malmö-TV och i den övriga världen. 200 kr.

* Ilmar Taska, Skönare än livet. 100 kr.

Äldre böcker från Zen Zat finns också till försäljning och kanske dyker ytterligare någon författare upp med oväntade erbjudanden. Sånt har tidigare hänt.

VÄLKOMNA!

Rymdläger nästa!

Vår paraplyorganisation Svenska Astronomiska Sällskapet (SAS) skickar en svensk gymnasielev som gäst till ESO, det europeiska sydobservatoriet.

✪ ESO ordnar varje år ett rymdläger där astronomiintresserade ungdomar i åldern 16-18 år från hela Europa träffas. I år äger lägret rum under jullovet och hålls i italienska alperna.

Eso-astonomy-camp-2014_v4

✪ Intresset för att delta är stort, och anmälan sker genom en  "uppsatstävling" på temat "Astronomy and me".
För att säkerställa att en svensk elev kan delta har SAS beslutat att bekosta resa och uppehälle för den svenska sökande som skickar in det bästa bidraget. Så uppmana alla intresserade av astronomi att söka!

✪ Deadline är 20 oktober.

images

✪ Mer information finns på: http://sterrenlab.com/camps/eso-astronomy-camp-2014/

Ordförande Peter gästar Eslöv och Helsingborg

I samband med projektet "Sant eller falskt" deltar vår ordförande Peter Linde på två träffar framöver, först i Eslöv på måndag 29.9, därefter på onsdag 1.10 i Helsingborg.

Vad är sant, vad är falskt? vad gäller Peters specialitet, rymden och liv i universum.

image.aspx

♣ Syftet med föresläsningsserien är att ge människor mer kunskap om ämnen som ofta diskuteras och som många har åsikter om. Dessutom handlar det om att sprida kunskap om vad forskning är — att det handlar om att pröva och ompröva "sanningar" och att forskning och vetenskap är en pågående process.

♣ Föreläsningarna ges på Bian i Eslöv klockan 19.00-20.30. Fri entré!

♣ Fakta om Peters föreläsning i Eslöv återfinns här OCH info om Helsingborgsmötet (även det med fritt inträde, till Folkuniversitets lokaler) hittar du här.

Gravitationsvågor = kosmiskt damm?

Kompisen Håkan Barregård har hittat en SVENSK artikel, i Ny teknik, som pekar på att de tidigare fynden av de så sensationella gravitationsvågorna från kosmos inflationsstadium även kan förklaras som störningar av kosmiskt damm i vår egen vintergata.

Vad var det vi trodde? Se reservationerna i tidigare W-bloggar!

Sepideh-priset uteblev

Något pris fick inte Sepideh-filmen, och delar av  Malmöpressen visade samtidigt sin njugghet. Det hedrar den duktige och alltid läsvärde filmkännaren och dito intervjuaren i Sydsvenskan Mattias Oscarsson (KvP-fostrad!) att han hade filmen med i sin krönika, men Ingela Brovik i Skånskan kunde inte ens berätta att filmen finns och att den var med i tävlingen. Svagt!

Hur gick det med ockultationen?

Under ASTB-träffen på Lunds stadsbibliotek i torsdags kväll (25.9) Skype-intervjuade Peter Linde Uppsala-amatörernas Lars Hermansson direkt från Sandvretens observatorium några mil utanför Fyrismetropolen. Under kvällen skulle gänget bl a dokumentera en svårfångad asteroidockultation och klocka tiden med minst en 1/10-dels sekunds noggrannhet.

2014-09-25 ASTB-möte Lunds stadsbibliotek (10)

Foto: Peter Hemborg

Hoppas att det gick bra, men det är ju som Lars sa i såna här sammanhang att även en negativ observation, det vill säga att ingen ockultation ägde rum, har sitt värde.

Maffigt porträtt

Detta mäktiga porträtt av den danske astronomen (ljushastighetens förste bestämmare) Ole Rømer hittade Christian Vestergaard på nätet.

Ole Roemer(2)

Rømer levde åren 1644-1710 och var bl a verksam i Paris. Hemma i København rustade han upp Rundetaarn-observatoriet men byggde sig själv även ett obsis utanför storstans hank och stör, Observatorium Tusculanum.

Vi var ju i närheten av Rømers landobservatorium i fjor, men framöver måste vi prioritera denne danske pionjär. Möjligen blir det ett uppdrag för "Historiska klubben" inom ASTB.

Pinsamt –  nazister  i Sverige

Så utomordentligt illa att nazister i Sverige ha börjat visa upp sig  i det politiska landskapet. Deras filosofi och realpolitik har redan testats av mänskligheten – det kostade 50-60 miljoner människors liv. Vad har de att bidra med annat än ren och simpel ondska och ett oförblommerat rashat?

images-1

Vi får nog på olika håll börja idka renhållning igen. En bra start är att visa på hur Albert Einstein betraktades i Nazityskland. Han hatades, hans böcker brändes på bål, och när han tvangs lämna Tredje riket skedde det med nidteckningar som denna signerad en Hitler-artist vid namn Josef Plank – Einstein slängs ut från Einstein-tornet i Potsdam:

ae39

Bildkälla:  Library of Congress, Washington, DC.

Josef Plank var en extrem antisemit verksam i Tredje riket och ritade ibland under pseudonymen "Seppla".

När ASTB framöver gör en resa till Berlin, är Einstein-tornet, som fortfarande finns kvar, ett givet utflyktsmål. Plus reflektioner över vad bygget och Einstein betydde.

Från 1934 är även denna nidteckning i DeutscheTageszeitung när Hitlerregimen förklarade Einstein ickeönskvärd:

"Ein armer Irrer"

Bildkälla:© Bildarchiv Preußischer Kulturbesitz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.