Hoppa till innehåll

Nr 104 2014

  • av

Godbitar ur Piotrs fotoalbum (1)

Genom åren har ASTB-medlemmen Piotr Koppe tagit ett antal suveräna för att inte säga högst personliga och pedagogiska astrobilder. Vi ska framöver återge några av de som Piotr själv vill visa. Start i dag med nedanstående trio – vi börjar med en mosaik som visar de relativa storlekarna för vår måne, solen, Venus, Mars, Jupiter (med två månar) och Saturnus men också Uranus och Neptunus syns som färgenliga prickar liksaom Merkurius (från transiten 2003 över solskivan):

2003 SolSys-mosaic C

– Bilderna är tagna mellan 2003-2009 där jag försökt foga ihop min bästa bild på respektive himlakropp i samma skala sett från Landskrona genom min C8.

Denna fullträff på den klassiska "droppen" är från  Venustransiten 2004:

20040608 0735(2)

Nedan luras Piotr med photoshoppande! Han har fotograferat en vacker solnedgång, vänt på bilden och försett jorden med en vacker blå atmosfärrand:

himmelns

– Nästan som från ISS, berättar Piotr, som hoppas återkomma till den astrofotograferande communityn om en tid, efter flytt m m.

Fler godbitar från fotoalbumet i nästa W-blogg.

Piotr är yrkesfotograf och hans matiga hemsida – massor av strålande naturmotiv! – finns här.

En bra intervju med honom finns på denna Landskrona Direkt-sajt.

Exo-Neptunus med vattenånga

Förekomsten av vatten på den minsta (vad vi vet) kända Neptunus-liknande exoplaneten hittills har identifierats tack vare HST aka Hubble Space telescope, Spitzer m fl instrumenteringar.

En djuping

Att vår pensionerade Uppsalaprofessor Bengt Gustafsson är en djuping är Christian Vestergaard och jag helt överens om: CV lyssnade med välbehag in Gustafssons senaste morgonbidrag  28.9 till P1:s morgonevergreen Tankar för dagen. Programmet  kan avlyssnas här. Det är på drygt 4 minuter.

På agendan stod bl a i vilken mån vi är marionetter i ett kosmiskt dataspel, en teori som en del sf-författare idkat och som nu bevisligen fått fäste i hjärnorna hos både fysiker och astronomer. Även tillträdande ärkebiskopen Antjé Jackelén kommenterade ju saken på vår träff på Stiftsgården Åkersberg, Höör, i våras. Vad hon sa har jag glömt.

marionettes_puppets-marionettes_string_puppets-image

Femte ringsystemet hittat i vårt planetsystem

I all tysthet har vår planetvärlds femte ringsystem identifierats (efter Saturnurs, Jupiter, Uranus och Neptunus).

☛ "Femman" utgörs av Centaur-objektet (10199) Chariklo och har avslöjats genom en stjärnockultation. I själva verket rör det sig om två ringar, med 7 respektive 3 kilometers bredd på ungefär 1 mils avstånd från varandra.

☛ Ringarna, resterna efter en ackretionsdisk,  tros huvudsakligen bestå av fryst vatten, med andra ord – is.

☛ Den ovanligt mörka Chariklo (albedo 0,035) ligger mellan Saturnus och Uranus och samspelar- har resonans – i sin bana med Uranus-jätten. Tacka Newton för det!

☛ Ett av teleskopen som använts vid upptäckten av ringsystemet var det danska 1,54-meters ESO-teleskopet vid La Silla i Chile.

800px-Chariklo_with_rings_eso1410b

 

Illustration: ESO

För den intresserade: Hela rapporten återfinns här.
 

Klassisk mikrokvasar i utbrott

SS433, den första identifierade så kallade mikrokvasaren, har just nu häftiga flareutbrott noterbara över flera våglängder, rapporterar ryska astronomer .

Musikal om svarta hål

På Södra teatern (Mosebacke torg) i Stockholm går fortfarande några gånger (2, 3 oktober) musikalen Svarta hål – En Kvantfysisk Vaudeville, "sång, musik och mörk materia utifrån en alldeles egen händelsehorisont där trolleriakter upplöses i tomma intet". Bakom den svävande röda ridån döljer sig oändligheten. Brutal variéunderhållning förenas med ljuv kvantteori i en musikal om inre och yttre svarta hål. Om livet i universums utkant, as we know it!

Svarta hål

 

➤ Urpremiären ägde rum 23 september med Charlotte Engelkes och Lindy Larsson, Peder Bjurman regisserar tillsammans med Charlotte Engelkes. Musiken är komponerad av Leif Jordansson, med texter av Sophie Holgersson.
Kostymdesign: Anna Ardelius.

➤ Dansaren, skådespelerskan och performanceartisten Charlotte Engelkes , antar i stycket skepnaden som Miss Parallell Universum. Rollen som den farlige och attraktive Mr Dark Energy görs av Lindy Larsson, som senast kunde ses som konferenciern i musikalen Cabaret på Malmö Opera. Kapellmästaren Leif Jordansson och orkestern förvånar med modern och specialskriven varitémusik.

– Vi tänker oss att Vaudevillen är ett roligt sätt att använda scenen för att reflektera, förädla, förvilla och förblända, som en oväntad öppning mellan kvantfysik och scenkonst. Någonstans mellan underhållning och melodram, inte långt ifrån burlesken – som en pärleport mot evigheten! säger Charlotte Engelkes och Peder Bjurman.

➤ Tänk om gänget tog föreställningen till vår trakter, t ex Palladium i Malmö eller Victoriateatern.

➤ Tack till Mikael Strandänger som tipsat om musikalen, som för övrigt fått flotta recensioner, bl a i Svenska Dagbladet.

Merkurius-glob till salu

Numera kan vi även köpa Merkurius-glober, genom tidskriften Sky and Telescope.

MERCGLB

Globen bygger helt på MESSENGER-sondens 1000-tals foton av vår lilla systerplanet närmast solen.

Dyr, dyrare, Hollywoodskt…

Ha! Denna kommentar har Lars Olefeldt fyndat på nätet och visar konstnaderna för en i och för sig djävulskt  skickigt iscensatt rymdfilm (Gravity) i Hollywood och indiernas lyckade Mars-projekt i rena rama verkligheten:

b9NdPiT(3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.