Hoppa till innehåll

Nr 105 2014

  • av

Inte en stjärna så långt ögat kan se….

… bara galaxer, galaxer och åter galaxer.

✰ Den fantastiska bilden nedan  – KLICKA UPP DEN! – visar en del av kosmos som bara den infrarödkänsliga Spitzer-sonden plus specialinstrument på Subaru-teleskopet på Hawaii kan "se":

✰ Galaxerna är i vissa fall hundratals ggr massivare än Vintergatan och de har skapats när vårt universum var mindre än en miljard år gammalt. Galaxerna har bildats snabbare och  tidigare (vissa redan 400 miljoner år efter Big Bang) än dagens förhärskande teorier förutsäger.

✰ Miljontals galaxer återfinns i denna mindre del av det så kallade  COSMOS-fältet (Cosmic Evolution Survey) på två kvadratgrader på himlavalvet, några av dem ligger 12 miljarder ljusår bort och somliga lyser ändå så kraftigt att Subaru-teleskopet bländats, därav de vita fyrkanterna.

cosmos_logo

✰ Rött markerar, som vi kan gissa oss till, infraröda data från Spitzer-sonden och blått/grönt representerar Subaru-gigantens visuella våglängder.

✰ Den fantastiska bilden är ett resultat av det pågående SPLASH-projektet (SPLASH = Spitzer large area survey with Hyper-Suprime-Cam), som lär ge det  kommande rymdbaserade James Webb-teleskopet ett och annat att syssla med.

✰ Galaxfält som dessa ses bäst ju längre bort från Vintergatsplanet vi rör oss. Här sysslar vi med objekt i AB-magnitudsystemet runt sanslösa ~27-28 magAB. Positionen för jordobservatoriernas tillgänglighets  skull ligger nästan på himmelsekvatorn:

RA (J2000) = 10:00:28.6
DEC (J2000) = +02:12:21.0

✰ Den vetenskapliga rapporten i Astrophysical Journal Letters återfinns här: http://iopscience.iop.org/2041-8205/791/2/L25/

PIA18472

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech

Halleys komet snart ett minne blott

Inom 10 000 år kan Halleys komet stötas ut ur solsystemet eller krocka med en annan himlakropp, mer än antyder en ny vetenskaplig rapport i vilken forskare räknat på banstörningar, dynamik m m.

Godbitar ur Piotrs fotoalbum (2)

2005 tog Piotr Koppe denna Mars-bild, som visar makrostrukturerna på vår grannplanet: Polarisen, de ljusare och mörkare ytstråken.

Mars

Och  closeup-bilden nedan, Piotr?

– "Marsbilden"  togs en kall kväll under solnedgången: En 10 cm stor snökrater som bildats av från en gren droppande vatten. Den skulle lätt kunna vara tagen på Mars och inte på Jorden!

imars

Bosse Bus ur tiden

Så tråkigt att riskkapitalisten, MFF:aren m m Bo Håkansson ("Bosse Bus") gått ur tiden genom en motocrossolycka hemma på ägorna i Eslöv..

01-bo-hakansson

Bildkälla: Exini, ett av Bo Håkanssons företag.

Bosse var en god man, vi träffades i en del roliga MFF-sammanhang (senast på Hans Cavalli-Björkmans 85-årsdag) och han hade en del aldrig realiserade idéer som också berörde Lunds astronomiska community: Ett projekt med hotell plus ett STORT planetarium i norra Lund diskuterades en tid – och han var absolut inte ointresserad av vad vi höll på med ute i Oxie.

Planetariet, förresten, det kunde han tänka sig att förlägga även till metropolen Eslöv för att sätta den stan, där han bodde på gården Farstorp, på kartan.

Starparty norröver

Christian Vestergaard tipsar om nyligen timade  Norrland Star Party, som våra amatörastronomiska vänner norröver nyligen arrangerat i regi av NSAA aka North Sweden Amateur Astronomers.

Allehanda i Ö-vik skrev detta på nätet om träffen.

Stjärntak på Pågatågen

Peter Hemborg har också funderat över stjärntaken, som finns på Pågatågen. Jag har aldrig kommit till skott att försöka fundera ut om de föreställer riktiga stjärnbilder, inga jag känner igen i vart fall, men det är vackert och rogivande om man sitter som kvällspassagerare i de tysta kupéerna och funderar över livet. Dock borde övriga ljuset i dessa vagnar dämpas ner för effektens skull.

Måndagsvisning 2014-09-29


Foto: Peter Hemborg

Nöjesteatern i Malmö efterträdde teatern/biografen Amiralen, som också hade ett urtjusigt stjärntak på sin tid. När aktörerna på scenen såsade, var det ett nöje att sitta och gissa sig till asterismerna i taket. Det kunde bli både det ena och det andra.

Ännu en sponsor

Vi har en del sponsorer bakom oss inom ASTB och TBO – Malmö kommun, Sten K Johnsons stiftelse, Malmö förskönings- och planteringsförening.  Plus ett antal löshästar, individer.

Nu har också AstroSweden sällat sig till skaran av storsponsorer. Välkommen i klubben! På nästa stormöte inom ASTB får ni veta varför.

Astrosweden_popular_astronomi_annons_2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.