Hoppa till innehåll

Nr 109 2014

  • av

Siding Spring-kometen närmar sig Mars

Om en vecka, 19 oktober, väntas den så kallade Siding Spring-kometen (upptäckt med Uppsala-Schmidten i Australien) passera nära Mars, och NASA har aktiverat alla sina Marssonder och instrument på och runt den röda planeten i väntan på passagen.  En och annan sond har också släckts ner i fruktan för höghastighetspartiklar från kometen ( = 50 km/sek), även om risken för ev olyckor anses minimal.

Astronomerna vid Johns Hopkins-universitetet har lämnat denna rapport.


14-090-hubble-comet_0-br2

Så här såg kometen ut tidigare i år när Hubble-teleskopet fick korn på himlakroppen. T v originalbilden, t h den "tvättade" versionen. Bildkälla: ESA/NASA/HST

Comet Siding Spring kommer instörtande från det komettäta Öpik/Oort-molnet och det är förmodligen första gången himlakroppen, som år någon kílometer stor,  snurrar in mot de inre planeterna och solen. Dess ålder uppskattas till minst 4,6 miljarder år.

Exo-väder

Hur SMHI:s kolleger inom  väderastronomin tänker sig temperaturen gestaltas på en exoplanet typ WASP-43b. kan  avläsas på denna sajt.

Flammarion som frimärke

Kompisen Christan Vestergaard har hittat ett franskt frimärke, som hyllar Camille Flammarion:

1956france[1](3)

Hur är det med svenska frimärken med astronomer som motiv?

Ljus pulsar i M82

Animationen nedan bygger på pulsar-bilder dokumenterade med hjälp av NASA:s NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array), en pulsar som roterar ett varv på 1,37 sekunder.

✿ Just denna ljusa pulsar ligger i M82-galaxen ungefär 12 miljoner ljusår bort.

✿ När NuSTAR-forskarna fick grepp om fenomenet, trodde de först att det handlade om ett svart hål, men pulserandet i röntgendelen av spektrumet  avslöjade hur det låg till.

✿ När NuSTAR-bilderna stackades fick vi denna förnämliga demonstration av pulsarens blinkningar – jämför också med övriga fotodokumentationer från M82, som är en välkänd galax ("Cigarren"):

PIA18843

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech
 
pia18841-harrison-1

UR-programmen om rymden

UR Samtiden uppmärksammde härom dan rymdfrågor – t ex vår förmåga/oförmåga att kommunicera med ET – och med var bl a David Dunér, professor i idé- och lärdomshistoria i Lund.

Bengt Rosengren tipsar om programmet, som kan avlyssnas och ses här.

Supernova-jakt i Stockholm

Astronomiska tjänster växer inte på trän, noterar jag och Christian V,  men en postdoc-tjänst med inriktning på supernovajakt har nu utlysts i Stockholm.

✓ Tjänsten är knuten till supernovagruppen inom Oskar Klein Centrum, som ju är en viktig del i det nya  Zwicky Transient Facility som drar igång 2017 och som kommer att söka av galaxer med supernovor ner till 20,5-21 magnituderna. På Palomars 48-tums Schmidt på Palomar Mountain monteras en ny kamera som täcker 47 kvadratgrader på himlavalvet och som på en timme bevakar otroliga 3750 kvadratgrader.

✓ Målet är att fånga in nya supernovor bara 24 timmar efter det att de briserat.

✓ I gruppen kring ZTF ingår Caltech, IPAC, the Weizmann Institute for Science, Stockholmsbaserade Oskar Klein Centrum, Deutsches Elektronen-Synchrotron, Los Alamos National Laboratories, TANGO Consortium of Taiwan, University of Wisconsin i Milwaukee samt Lawrence Berkeley National Laboratories. Tungviktare rakt igenom!

IMG_5698

Nattpatrull med 48-tummaren i Californien. Bildkälla: Caltech/Iair Arcavi

NASA:s Orionprojekt

Det kommande amerikanska rymdflygande Orionprojeket synas här på Youtube.

Thanks till Lars Olefeldt för filmsnuttetipset.

Nazisternas astronomi

Plötsligt har Hitler-Tysklands naziastronomi, som jag tror att jag kan en del om,  dykt upp i en diskussion på facebok. Så bra att den historien och den debatten aldrig upphör.

Astronomins roll i diverse vänster- och högerdiktaturer tål att granskas.

Höstsemester

Ja, det är faktiskt sant, men W-bloggens redaktör, pensionär som han är,  tar nu ändå en veckas "semester".

Gissa till vilken favoritstad färden ställs?

Berlin,_Treptow,_Gewerbeausstellung_1896,_Riesenfernrohr