Hoppa till innehåll

Nr 112 2014

  • av

"Historiska klubben" på hemmaplan i Lund:

Idel rariteter visades fram på obsis

I måndags kväll (20.10) gjorde sällskapets nyaste intressegruppering kallad "Historiska klubben" (ett 15-tal pers inalles på plats) ett med stort intresse emotsett besök i Astronomihuset, Lund. Alla förväntningar uppfylldes tack vare våra tre värdar: Eva Jurlander, institutionens bibliotekarie, och professorerna Dainis Dravins och Lennart Lindegren. De tre gajdade oss bland idel rariteter, och vi började kvällen vid Vilhelm Bissens förnämliga Tycho Brahe-byst från märkesåret 1901. Bronsbysten är en av två varianter, den andra, huggen i sten, står på Knutstorp.

2014-10-20 Astronomihuset Lund (5)

Dainis Dravins och Tycho Brahe hälsar välkomna.

★ Sen in i värmen, där Lennart Lindegren visade oss meridiancirkeln, som han själv mekat med som yngre astronom och som rent vetenskapligt – visuellt – användes ända in på 1950-talet. Tekniken att koka de tunna hårkorsen från spindlars kokonger hade Lennart själv framgångsrikt sysslat med.

IMG_9907

Meridiancirkeln demonstreras.

★ Lennart visade också fram ett antal av observatoriets äldre teleskop och klockor, den äldsta klockan är från 1700-talet och hade en för tiden ovanligt säker gång, och ett av teleskopen hade faktiskt använts på den tiden astronomerna höll till i torntrappan i Kungshuset, Lundagård. Ett rum på institutionen, gästforskarrummet, är för tillfället belamrat med idel spännande astronomihistoriska artefakter, bl a bordsur som Lennart håller liv i.

★ Det är klart att vi stannade upp vid det av Knut Lundmark beställda Vintergatspanoramat, som fortfarande är en av Lundaobsisets klenoder och ofta är efterfrågat av astronomiförfattare runt världen. Kul nog låg även en Kvällsposten-artikel om panoramat från 1955 framme!

vismw

En klenod.

★ Dainis Dravins visade oss hur den av  Wilhelm Struve et al på 1800-talet använda teodeliten ser ut, den som användes vid utarbetandet av "Struves meridianbåge" för fastställandet av jordpolernas avplattning  och som numera finns återgiven på ett svenskt frimärke.

2014-10-20 Astronomihuset Lund (18)

Teodeliten – den berömda!

★ Efter att ha pausat en längre stund i Charlierrummet (efter lundaprofessorn C V L Charlier, Lundmarks legendariske föegångare) med framlagda äldre astrolitterära godbitar – kartor från Ven, praktverk över stjänhimmeln, ett unikt fotoalbum från Tycho-festligheterna på Ven 1946 bl a – tog vi oss ner i  källaren, där vi fick  se bevis på hur Astronomische Nachrichten på 1800-talet fungerade som en insändarsida och lite som astronomisk Se och Hör med diverse sladder från världens observatorier.

2014-10-20 Astronomihuset Lund (48)

En paff Peter Linde vid några av sina gamla arbetsredskap i källaren.

★ Vi fick också se gamla datoriserande maskiner, som vår ordf Peter Linde  jobbat med vid bildbehandling i yngre (?) år, klassiska Palomar Sky Atlas finns här, och Dainis gajdade oss även i rummet med utbytesskrifter från världens alla observatorier. Mäktigt! Ett Schlaraffenland för en historieintresserad kalenderbitare.

2014-10-20 Astronomihuset Lund (44)

Dainis med ett ex ur Palomar-atlasen, som bygger på den stora Palomar -schmidtens härjningar över himlavalvet på 1950-talet.

★ I Charlier-rummet blev det kaffe och kaka och utbyten av presenter: Vi fick var sitt ex av Lundmarks häfte Astronomien i Lund 1667-1936,  och i någon mån kunde vi återgälda generositeten med lite godsaker från Malmö Chokladfabrik och ett bokmärke med Knut Lundmark som motiv, som sonen till Lundmark-entusiasten, kroaten Goran Ivanisevic låtit göra. Goran är klubbens hittills ende "korresponderande medlem".

IMG_9920

Rariteter i Charlier-rummet

★ Till biblioteket skänktes även ett handskrivet stort manus av Charlier själv, som Jorge de Sousa Pires hade med sig med hälsningar från Charliers barnbarnsbarn Dan Behring: En sann raritet om religion med adress Charliers barn, hans tre döttrar. Charlier retade på sin tid (sekelskiftet 1900) teologer och kyrkofolk med sin vetenskapliga syn på de höga religiösa tingen.

★ Dan kommer så småningom att bjudas in till specialvisning av sin farmorsfars rum.

IMG_9921

Eva Jurlander tar emot Charlier-manuset av Historiska klubbens "sammankallande".

★ Eva Jurlander hälsade oss välkomna åter att besöka och låna i biblioteket.

Notabelt denna afton:

✔ Att samarbetet mellan ASTB och Astronomiska insitutionen i Lund  alltid har varit bra. Här konfirmerades "axeln". Suveränt.

✔ W-bloggens betyg på kvällen:

  ✰   ✰   ✰   ✰   ✰

av fem möjliga.

✔ Nästa gång klubbisterna sammanträder blir nån gång efter årsskiftet. Målet då? Det står skrivet i stjärnorna men kanske vi bör hålla hos ännu en gång på himmaplan och t ex fingranska William Lengertz Tycho Brahe-rariteter i Skånesamlingen på Malmö stadsbibliotek. Flera originaltryck från Tychos tryckeri på Ven finns här. Eller ska vi ta oss an uret i Domkyrkan? Alternativen finns.

PS.

Tack till Peter Hemborg och Peter Linde, som servat W-bloggen med bilderna ovan.

Ännu en slående kometbild från Mars

Från Rolando Ligustri, den italienske kometspecialiserade amatörastronomen, har inkommit ytterligare en pangbild på Siding Spring-kometen, som här precis har svängt runt Mars i förrgår.

10708771_949180895110358_3794028899775925715_o[1](3)

Foto Rolando Ligustri

Tack till Christian Vestergaard som varit förmedlande länk.

Stjärnan uppe t h uppges vara 51 Ophiuchi.

Från Teneriffas ESA-station togs nästan samtidigt denna bild:

CSSandMarsMarked

Bildkälla: ESA

Om det är yrkesastronomena eller "amatörerna" som tagit de bästa fotografierna från jordens horisont är en omdömesfråga.

NASA:s kometbilder

Från NASA börjar nu också bildbevis från den markbaserade Mars-rovern Opportunity och den kring Mars roterande  Mars Reconnaissance Orbiter-sonden dyka upp. Den senares HiRISE-kamera visar hur liten kometkärnan i verkligheten är:

Comet-Siding-Spring-Mars-MRO-Orbiter-View-HiRISE-PIA18618-br2

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.