Hoppa till innehåll

Nr 114 2014

  • av

"Skiktröntgen" avslöjar kosmos för 10,8 miljarder år sen

Ett lag astronomer ledda av Max Planck-forskare  har lyckats 3 D-beskriva hur en skiva av kosmos såg ut för 10,8 miljarder år en, bara tre miljarder år efter BB (= Big Bang).

✺ Metodiken påminner om datortomografin, skiktröntgen. Skiva för skiva avslöjas bakåt i tiden allt närmare BB hur universums tidiga galaxer och den "kosmiska spindelväven", the cosmic web,  med dess rika vätgasförekomst faller på plats över enorma avstånd.

PR_2014_09_1en_gr

3D-kartan kunde skapas tack vare spektrum av vätgas med hjälp av 24 bakgrundsgalaxer. Ju ljusare färg, desto högre densitet av vätgas. Bildkälla: Casey Stark (UC Berkeley) och Khee-Gan Lee (MPIA)

✺ Så här tänks "skiktröntgen"-bilden ha kommit till enligt en spaceartist: När ljuset, de gula pilarna, från galaxer i bakgrunden passerar genom vätgasen i förgrunden, fås absorptionspektrum i det kraftigt rödförskjutna Lyman-alfa-området:

3Dmapillustration-of-light

Bildkälla: Khee-Gan Lee (MPIA) and Casey Stark (UC Berkeley)

En pedagogisk pressrelis med animation finns här.

Hennes bok berättar verkligheten

Vi som fuskat och fortsätter att fuska som populärvetare struntar alltför ofta i hur astronomerna arbetar, det är resultaten vi jagar. Därför detta lästips:

☛ En av de bästa böcker jag läst på länge om hur astronomer i verkligheten arbetar, "hur astronomisk forskning i realiteten går till", förberedelser, genomförandet vid några av världens största teleskop, efterskörden och utvärderingarna…  hur jobbigt det är, hur instrumenten fungerar och inte fungerar etc etc, är skriven av den tyska astronomen Anna Frebel och heter Auf der Suche nach den ältesten Sternen (Fischer Taschenbuch, 2014).

☛ Frebel är expert på gamla metallfattiga stjärnor och hennes upptäckter har sen i somras renderat henne en professorstitel vid MIT.

Frebel-web

Anna Frebel. Bildkälla; MIT/Edu

☛ I boken berättar hon även rörande om känslostormarna när Mount Stromlo-observatoriet  i Australien gick upp i rök i samband med en skogsbrand för drygt tio år sen. Även flera av hennes astronomvänners privatbostäder blev lågornas rov.

☛ Anna Frebels hemsida finns här. Där framgår att hennes bok nu även kommer ut på engelska.

Litterär raritet

Mer om böcker: Vi är nu i slutstadiet av klassificeringen av vårt nya fina bibliotek på Tycho Brahe-observatoriet, en kollektion som baseras på bortgångne lundabon Christer Dahnmarks efterlämnade böcker med astronomika. Ett av den kontroversielle Cambridge-kosmologen och sf-författaren Fred Hoyles ex av Det svarta molnet, som hans fortfarande läsvärda sf-roman kom att heta på svenska, bär Hoyles en autograf med "Best wishes".

Vi (= jag) tror att det autograferade ex:et har med Fred Hoyles besök i Lund i samband med Crafoord-priset 1997 att göra.

Metan-is i Titans atmosfär

NASA:s Cassini-sond har identfierat metanis i Saturnusmånen Titans atmosfär, rapporteras här.

Vackert bildfusk

Lite bildfusk är det men erkänn att slutresultatet blev en flott bild: Hubble Space Telescope/HST-teamet har släppt en kompositbild från kometmötet mellan Siding Spring/Comet C/2013 A1 och Mars förra söndan.

☄ Kometbilden bygger på upptagningar med HST mellan 18 och 19 oktober,  Mars dokumenterades 18 oktober och bakgrundsstjärnorna härrör från Palomar Digital Sky Survey.

☄ Avståndet mellan komet och planet är 1,5 bågminuter, en 20-del av fullmånen.

comet_springs_0

Bildkälla: NASA, ESA, PSI, JHU/APL, STScI/AURA

Novor alstrar gammastrålning

En Chalmers-relis berättade för en tid sen, att extremt skarpa bilder tagna med radioteleskop har pekat ut platserna där en stjärnexplosion – en nova – alstrar gammastrålning, den mest energiska typen av strålning.

✬ Upptäckten ger astronomer för första gången ledtrådar till hur gammastrålningen skapas i en nova, något som har förbryllat forskare sedan det upptäcktes 2012. Bakom forskningen, som publicerats i Nature den 8 oktober, ligger ett internationellt forskarlag där Jun Yang, astronom vid Onsala rymdobservatorium, ingår.

✬ I juni 2012 överraskades astronomer när NASA:s rymdteleskop Fermi detekterade gammastrålning från en nova, något som de tidigare inte trott var möjligt. Novan, som har beteckningen V959 Mon, ligger omkring 6500 ljusår från jorden i stjärnbilden Enhörningen.

✬ Samtidigt som observationerna med Fermiteleskopet använde astronomer radioteleskopen i uppställningen Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) för att observera novan. Radiovågor som de mätte upp bar tydliga tecken av att de skapats av subatomära partiklar som rör sig nära ljusets hastighet och som växelverkar med magnetfält. Sådana snabba partiklar, tänkte forskarna, skulle också kunna förklara den mycket energiska gammastrålningen.

Radiobilder av novan V959 Mon
Radiobilder av novan V959 Mon. Färgerna visar signalstyrka, där rött är starkast. Vänster: Bilder från EVN avslöjar platser där elektroner accelereras till nära ljusets hastighet. De vita kurvorna visar den starkaste strålningen 91 dagar efter novaexplosionen, och färgbilden visar hur radiostrålningen såg ut 113 dagar efter explosionen. Mitten: En bild från VLA tagen 126 dagar efter explosionen visar hur den heta gasen på större skalor expanderar. Höger: Efter 615 dagar expanderar den heta gasen istället ut mot nord och syd i en bild från VLA. Bild: Chomiuk m. fl. 2014, Nature.

Forskare och första världskriget

När jag besökte Deutsches Historisches Museum i Berlin för en dryg vecka sen, påvisade en specialutställning där om första världskriget vilket roll forskarna spelat i utvecklingen av det fruktansvärda gasvapnet. En av dem som medverkade i arbetet var kemisten och sedermera nobelpristagaren Otto Hahn.

I British Astronomical Journal skrevs för en tid sedan vad världskriget – "The Great War" – betydde för British Astronomical Association.

Vintertiden är här

I natt (26.10) lämnar vi sommaren, men bli inte desperat. Lars Olefeldt har hittat tröstnappen!

dont-give-up-on-your-dreams

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.