Hoppa till innehåll

Nr 127 2014

  • av

Det blåser på Uranus

Astronomer har plötsligt fått ögonen på Uranus, där minst åtta  enorma ljusa stormar drog fram i atmosfären tidigare i höstas. Även skickliga amatörastronomer rapporteras visuellt ha identifierat ovädren, som sågs av det stora  10-metersteleskopet Keck, Hawaii, 4 augusti  och även av  rymdbaserade HST, som senast  24 oktober synade gasplaneten (den tredje största planeten i vårt planetsystem).

uranus-pa

Bildkälla:I mke de Pater (UC Berkeley) & Keck Observatory.

★ Infrarödvåglängderna (1.6 och 2.2 microns) tillät det optikadaptivt arbetande Keck-instrumentet att tränga ner i gasplanetens atmosförlager.

★ 4 oktober kunde den ljusa stormen under två timmar ses i infrarött på Pic du Midi-observatoriet på en av topparna i Franska Pyrenéerna – en animation nedan:

u20141003i-PIC

Bildkälla: Marc Delcroix och  F. Colas (S2P)

★ En matig och informativ Berkeley-story här och från Keck-astronomerna kom redan i augusti denna info.

Philae har börjat borra

På P67-kometen har Philae börjat borra på ytan, rapporterar ESA-bloggen. Problemen efter den bumpiga landningen in i kometmörkret  gör att en del tror att batterierna snart kommer att ha tjänat ut.

☄ Ett av instrumenten som jobbar förbrilt kallas MUPUS (= MUlti-PUrpose Sensors for Surface and Sub-Surface Science) som försöker bryta igenom ytan och bestämma dess natur.

☄ Här studsade Philae ner första gången i förrgår:

Searching_for_Philae_node_full_image_2

Bildkälla: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Plancks rymdkartor genererar ny forskning

Med hjälp av Planck-sonden har stjärnhimlen skannats av i nio frekvenser, från radiovåglängder till infrarött i den bortre delen av spektrumet, och över allt tycks oregelbundenheterna i den kosmiska mikrovågsbakgrunden spöka.

Astronomy & Astrophysics ägnar 31 specialartiklar till olika fynd  baserade på den betydelsefyulla kartläggningen, som ESA och "The Planck Collaboration" offentliggjorde i fjor.

big_photocouv571_1

Bildkälla:  Astronomy & Astrophysics

Planck-sonden skickades upp 2009 och har analyserat resterna av strålningen från kosmos under en tid som bara låg 380 000 år efter Big Bang.

Fotboll och astronomi

När Astronomische Gesellschaft för en tid sedan hade sitt årliga stormöte i världsmästarnationen Tyskland, stod fotboll också på programmet. Det var svårt att få ihop team, förstår jag, men det är tanken som räknas.

bierpokal

Något för kommande astronomidagar i Sverige?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.