Hoppa till innehåll

Nr 128 2014

  • av

Efter kometlandningen väntar Pluto!

Om allt går som det ska, kommer 2015 att gå i Plutos tecken, dvärgplaneten som kommer att gästas av NASA:s New Horizons-sond kommande sommar. För ett par månader sedan testades sondens kamerasystem kallat LORRI (Long Range Reconnaissance Imager), som gav oss nedanstående bilder på den yttre Pluto-månen Hydra. 

❁ Månen identifierades 18 och 20 juli 2014 via 48 10-sekundersexponeringar – Pluto är den överexponerade ljusa fläcken, som dränker andra månar. Det svarta strecket är en optisk effekt.

❁ Avståndet till Pluto låg vid fototillfällena på 430 miljoner km.

satsearch1_hydra

Hydra1-2-1

NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

❁ Till den gångna sommarens begivenheter hörde även denna animation av Pluto och Charon snurrande runt det gemensamma gravitationscentrumet:

PR_E12_proper_nosat_3fps-1

❁ Rymdkemisten Reggie Hudson berättar på New Horizons-sajten om vad som väntar oss på Pluto: En yta bestående av fryst kväve och diverse nerkylda (-229 °C, 44 K) kolföreningar. Och vad betyder det att Plutos yta under minst fyra miljarder år har bombarderats av kosmisk strålning?

IAU fastställer klädkod?

Jag tycker synd om ESA:s kometforskare Matt Taylor som fått en massa skit på de sociala medierna  för att han haft en skjorta på sig med lättklädda kvinnor. Han till och med grät i tv över sin tabbe och har bett så mycket om ursäkt.

Hade någon sagt något om en kvinnlig astronom haft en top med Tarzan på?

shirrrr_3107000c

Rymdpolitiskt inkorrekt…

fig,grass_green,mens,ffffff

.. men helt ok?

I fortsättningen förutsätter jag att alla astronomer, kvinnor eller män,  går klädda i kritvittsrandigt. En av IAU fastställd klädkod bör ingå i de förberedande astronomistudierna vid våra lärosäten.

Solens position i Vintergatsarmen

Med hjälp av klassiska cepheider i solens närhet (~3 kpc ) har den ryska astronomen Anna Melnik och hennes team positionsbestämt solens plats i  den yttre så kallade R1R2'-ringen i Vintergatan.

Efterlyses: Goda barnböcker!

Min W-bloggssidekick Lars Olefeldt har ett rymdintresserat barnbarn på tio vårar och efterlyser tips på bra barnböcker om rymden. Någon där ute i cyberrymden som vet?

9163841398

Bristvara numera

Philae vilar sig

Efter 57 timmars intensivt grävande och datainsamlande, får nu Philae vila sig.

➤ En del märkliga bilder återstår att redovisa från veckan som gick: T ex dessa bilder från NAVCAM-kameran ombord på Rosetta under en granskning 12 november av Philaes förmodade landningsplats.

➤ Bilderna togs 2014-11-12 T15:30:32 UTC respektive 2014-11-12 T15:35:32 UTC och däremellan skedde landningen, på animationen markerad som en mörkare del av ytan..

Philae touch-down site seen by Rosetta Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM

Bildkälla: ESA/Rosetta/NAVCAM

En komet med ljud

Och här kan vi "lyssna" på 67P-kometen, tipsar Lars Olefeldt.

Kometsnack 1910

Två Cockney-gubbar diskuterar Halleys komet 1910 i ett nummer av  Punch och har väl inte helt klart för sig…

Cartoons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.