Hoppa till innehåll

Nr 130 2014

  • av
W-bloggens språkhörna:

När skapades Big Bang?

Big Bang var, som alla som läst en någerlunda uppdaterad astronomibok vet, för det första inte "big", och för det andra hördes aldrig nån "bang". Ändå är uttrycket i svang bland dagens kosmologer, och det är ett nöje att ta del av den utomordentligt flitige  Århus-professorn Helge Kraghs kompletta utredning av bakgrundshistorien till uttrycket. Berättelsen leder oss från 20-talets kosmologer framåt i tiden, via  George Lemaître ("l´atom primitife", Uratomen), George Gamow ("Ylem") m fl fram till Fred Hoyles berömda radioföredrag i BBC 1949 där han myntade "Big Bang" om motståndarsidans huvudteori. Själv höll han då och fram till sin död på "steady state"-teorin, om än i olika varianter.

bigbang

Bildkälla: University of Toronto

☆ I en bok 1928 skrev Sir Arthur Eddington så här:

☆ “As a scientist I simply do not believe that the Universe began with a bang”, så Eddington uppfann i alla fall  halva uttrycket.

☆ Kragh har hittat att Big Bang användes inom meteorologin innan Hoyle förde in begreppet i kosmologin.  Med Kragh kan vi säga att Hoyle återupptäckte uttrycket och införde det i ett nytt sammanhang med en helt ny innebörd.

☆ Big Bang kom konstigt nog från början mer i svang i USA än i Hoyles eget hemland, men i takt med att vårt universum visat sig ha en historia med en definitiv ålder har Big Bang fått allmän acceptans inom både populärvetenskap och forskningskretsar.

fred_hoyle_large

Hoyle i radiostudion 1949. Bildkälla: BBC

☆ Använde Hoyle uttrycket för att förlöjliga motståndarsidans argument? Inget pekar på det. Åren 1950-1965, när den kosmologiska striden stod som mest intensiv fram till upptäckten av den kosmiska mikrovågsbakgrunden, använde Hoyle aldrig mer uttrycket.

☆ I en oral biografi på nätet från 2001 fick Hoyle frågan om det var han som uppfunnit uttrycket och han svarade att ingen hade ifrågasatt det påståendet. I radion, menade Hoyle, måste han utan visuella hjälpmedel använda ett starkt visualiserande språk, och då blev det Big Bang!

☆ En som däremot inte gillade beskrivningen var en av smäll-teorins gudfädrar – George Gamow. Däremot var Gamow en av de allra första som vände på steken och beskrev ett kollapsande universum som nånting liknande "den stora krossen".

☆ Den svenska normalöversättningen av Big Bang brukar bli Stora smällen, vilket jag tycker låter mjäkigt, mer som när Nils Dacke och smålänningarna slogs mot Gustav Vasa.  Men jag har inget alternativ att komma med. Tyskans Urknall är häftigt, men nån hörbar knall var det ju inte när tid och rum skapades. Isländskans Miklihvellur låter lagom mystiskt.

hoyle-script

Hoyles berömda radiomanus 1949. Bildkälla: St John´s College/University of Cambridge

☆ Helge Kragh skrev om den kosmologiska striden redan 1996 i boken Cosmology and Controversies (finns i vårt nya bibliotek på TBO!), och han har överhuvud taget producerat en rad tunga vetenskapshistoriska bidrag om de olika kosmologiska skolorna förr och nu. Hans hemsida med dess ymniga artikelhänvisningar rekommenderas.

Magnetfält runt en exoplanet

Tack till Carl-Olof Börjeson, som tipsar om en artikel i dagens utgåva av Dagens Nyheter: Astronomer har för första gången mätt magnetfältet runt en exoplanet och vilken roll stjärnvinden spelar.

Planeten HD 209458b ligger i stjärnbilden Pegasus, 150 ljusår ifrån oss.

Stereo B har tystnat

Det verkar som om NASA helt tappat kontakten med den viktiga solbevakande Stereo B(ehind)-sonden. Ingen kontakt föreligger sedan 1 oktober.

Senaste ESO-nytt om kvasarer 

Kvasarer ligger inte huller om buller i universum utan de följer makrostrukturerna i det tidiga universum.

☞ Ett europeiskt forskarlag har upptäckt att rotationsaxlarna hos de centrala supermassiva svarta hålen i ett antal kvasarer riktas parallelt med varandra trots att de ligger utspridda över flera miljarder ljusår.

☞ Forskargruppen har också upptäckt att lutningen hos kvasarernas axlar tenderar att följa de väldiga strukturerna i den kosmiska spindelväven där de befinner sig.

eso1438a

Ill: ESO/M. Kornmesser

Pressmeddelandet med bilder och filmer finns här:
http://www.eso.org/public/sweden/news/eso1438/

Mystiska klothopar

Om jag ska döma av senaste nyhetstelegrammen från Hubble-teleskopet är de klotformiga stjärnhoparna (eller klothoparna, som de ibland också kallas) och deras stjärnblandningar av gamla och mindre gamla stjärnor oerhört märkliga himlakroppar.

✌ För att omformulera Winston Churchill i ett helt annat sammanhang:

✌ Klothoparna är gåtor inuti mysterier inhöljda i dunkel.

Ufo i Seattle

Från en kompis har Lars Olefeldt fått den här suggesstiva ufo-bilden från världsstan Seattle. Men ta det lugnt, jag tror jag är nära gåtans lösning. Kan det inte vara jätteskrapan Space Needle som omsveps av dimma?

seattle-fog-space-needle-looks-like-ufo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.