Hoppa till innehåll

Nr 131 2014

  • av

Uppsala och Chalmers synar Mira med hjälp av ALMA:

"Den underbaras" hemliga liv

Följande text bygger på en pressrelis från  Uppsala universitet (tack till PopAst-kompisen Robert Cumming för tipset) om Mira, "Den underbara" i Cetus/Valfisken:

✪ Röda jättestjärnor i universum kan berätta om solens framtid och om hur tidigare stjärngenerationer spridit livets grundämnen. Nu har uppsalaforskaren Sofia Ramstedt, i samarbete med forskare från Chalmers, tagit en bild som avslöjar dubbelstjärnan Miras hemliga liv. Bilden har blivit veckans bild på den världsledande astronomiorganisationen ESO:s webbplats.

Seeing into the Heart of Mira A and its Partner

Bildkälla: ESO/S. Ramstedt (Uppsala University, Sweden) & W. Vlemmings (Chalmers University of Technology, Sweden)

✪ Stjärnhimlen har förundrat och fascinerat människor i alla tider. Vad finns därute i rymden? Finns det liv någon annanstans i universum? Nya tekniska framsteg gör att forskarna nu kan studera objekt som ligger vid universums bortre gränser och upptäcka planeter som kretsar kring andra stjärnor. Till exempel kan röda jättestjärnor berätta om solens framtid och om hur tidigare stjärngenerationer spridit livets grundämnen genom universum.

✪ Uppsala universitet har en lång tradition av att forska på röda jättestjärnor och deras vindar och är, tillsammans med Chalmers, världsledande inom området. Sverige och Uppsala universitet har också varit med från början och byggt upp ESO – European Southern Observatory – som är världens främsta mellanstatliga organisation för astronomi. ESO har de bästa teleskopen i världen vid flera anläggningar i Chile, bland annat inom det nya projektet ALMA.

logo

✪ Sofia Ramstedt, vid institutionen för fysik och astronomi, är en av uppsalaforskarna  som studerar röda jättestjärnor. Hon har nu fått tillfälle att, som första forskare från Uppsala, använda ALMA-teleskopen för att fotografera en av stjärnhimlens mest berömda röda jättar – Mira A. Den ingår i dubbelstjärnan Mira (Mira A och B) som befinner sig omkring 400 ljusår från jorden.

✪ – Fotograferingen är tekniskt komplicerad, berättar Sofia Ramstedt. Vi har använt cirka 30 sammankopplade radioteleskop inom ALMA som mäter radiostrålning som kommer från molekylär gas eller stoft. Den strålning vi har mätt visar den kalla gasen som ligger runt stjärnorna och den skulle inte synas med en vanlig kamera.
 
✪ Man vet sedan tidigare att Mira A har en långsam vind som försiktigt blåser ut och omformar materian omkring stjärnan. ALMA-teleskopen har nu kunnat bekräfta att Miras kompanjon är en helt annat slags stjärna, med en helt annan slags vind. Mira B är en het och tät stjärna med snabb och kraftfull stjärnvind.

bnr_googlearth_en2

✪ De nya observationerna visar hur de två stjärnornas vindar har skapat en komplex form. Mest iögonfallande är den hjärtformade bubblan i mitten, en hålighet som skapats av Mira B:s energiska vind inuti Mira A:s mer långsamma utflöde.

✪ Hjärtat, som skapats någon gång under de senaste 400 åren, visar tillsammans med den övriga gasen hur paret tillsammans bildat den märkliga och vackra omgivningen.

✪ Genom att titta på stjärnor som Mira A och Mira B hoppas forskarna kunna upptäcka hur dubbelstjärnorna i vår galax skiljer sig från ensamma stjärnor i hur de återför det de skapat till Vintergatans stjärn-ekosystem. Trots avståndet mellan dem har stjärnparet haft en stark påverkan på varandra. De visar hur dubbelstjärnor kan forma sin omgivning och lämna spår efter sig för forskare att tyda.  

PS 1. Lästips:

Den vetenskapliga rapporten, som bär den underbara titeln "The wonderful complexity of the Mira AB system" finns här.

PS 2. Bildextra

Här är några bilder från Sofias privata fotoalbum – se bilderna som dokument från en astronoms vardagsliv:

☆ Sofia i Chile nära ALMA:

182174_10150868104827479_587004089_n

☆ Smygfotad Sofia på en konferens – med Mira på laptopen:

140731_142428_AM_DSC_9879

☆ Med kollega – Sofia t h diskuterar nya ALMA-data:

140730_121625_WN_DSC_0330

☆ På språng till nästa föredragning!

140730_123701_WN_DSC_0358(2)

En reslig Tycho väntar på att bli klädd

En reslig och atletisk Tycho Brahe står nu på vårt Tycho Brahe-obsevatorium och väntar på att få sina tjusiga, tidstrogna kläder signerade teaterskräddaren  Christina Åberg. I samband med  att vi inviger vårt nya TBO-bibliotek 6 december, inviger vi också vår Tycho-docka. Som Christina dessutom gjort en alldeles ny och urtjusig barett till. You just wait and see!

monstret

Foto: Peter Linde

Med lite maskeringstejp har vi skissat på hur den avhuggna nästippen ser ut.

Skyltdockan, en dyrgrip i sig, har skänkts av Anders Andorff, som driver Rebel Display Group
/RDG Scandinavia AB. Vi återkommer till Anders.

Fint besök på TBO

I måndags kväll (24.11) gästades vårt observatorium i Oxie för första gången av en av våra generösa storsponsorer genom åren – större delen av styrelsen i Malmö Förskönings- och Planteringsförening, med ordföranden Jan Bergfelt i spetsen.

✖ Det blev en synnerligen trevlig och kamratlig kväll. Vi (= Peter Linde och övertecknad) visade vi vad vi har gjort, gör och tänker göra i framtiden på observatoriet, och påpassligt nog var det stjärnklart större delen av kvällen. Kaffefika hanns det också med. 

IMG_0063B

 

Besök inne i teleskophuset med Meaden, genom vilket teleskop våra vänner fick specialvisning av Kjell Westman – bl a av Plejaderna och Andromedagalaxen. Foto: Peter Linde

✖ "Planetföreningen", som MFPF:s kassör Åke Christiansson kallade sin egen förening efter vår show, har senast sponsrat oss med stora pengar till den nya CCD-kameran till fjärrstyrningsteleskopet. Rapport kommer på TBO:s hemsida.

✖ MFPF:arna var också imponerade av alla  barn som var på obsis denna kväll i samband med  måndagsvisningen för den ynge generationen, emintent ledda av vår astropedagog Peter Hemborg.

Har vi missförstått allt?

22 november skrev lundaprofessorn Dick Harrison en Understreckare i Svenska Dagbladet om en ny bok om Johan Bure alias Johannes Bureus, en märklig 1500/1600-talslärd i Sverige. Utgångspunkten är en ny genomgång av Bure av lundensaren Håjan Håkansson (I väntans tider, förlag Makadam), och Harrison menar apropå  relationen mellan religion och vetenskap vid denna problematiska tid:

"På 1900-talet har personer som Giordano Bruno och Galileo Galilei framställts som vetenskapliga martyrer på den imbecilla påvekyrkans blodiga altare, men det verkliga förhållandet var annorlunda.

images-1

Giordano Bruno – brändes på bål, ja, men av andra skäl än vi tror. Bildkälla: Wikipedia

Att den förstnämnde brändes på bål berodde inte på att han hade avancerade vetenskapliga teorier utan på att han förnekade jungfrufödelsen och menade att Jesus var en vanlig trollkarl. Galileis problem var att han råkade i kläm mellan olika kyrkliga kotterier, inte att hans upptäckter stred mot rådande dogmer.

Sanningen är att dåtidens intellektuella – såväl Bruno och Galilei som Bure och hans skandinaviska kolleger – delade en magisk-religiös-vetenskaplig uppfattning som har få paralleller i nutiden. För att förstå varför personerna tänkte och agerade som de gjorde är man så illa tvungen att sätta sig in i världsbilden, och Håkanssons bok erbjuder ypperliga möjligheter till detta."

(Tack till Carl-Olof Börjeson, som tipsat om Understeckaren.)

"Linsad" SN-upptäckt

Med hjälp av Hubble-teleskopet har astronomer upptäckt en supernova via en – gravitationslins!

Lundmarks California-obsis

Så utomordentligt trevligt att få detta bildbevis från Lick-obsertvatoriet i Californien, där Knut Lundmark – vårt sällskaps grundare 1937 – arbetade på 1920-talet.

10394835_828023163916390_798478248838226182_n[1]

Det är Christian Vestertgaard som fyndat vykortet på nätet.

Det har ju varit en del frågetecken kring fortsättningen för observatoriet på Mount Hamilton, men de värsta krissignalerna tycks faktiskt ha lagt sig.

Liftarens guide till hur vi lämnar planeten

Är du fed up med livet på jorden? Tack vare Lars Olefeldt har vi hittat fram denna "gajd" av Douglas Adams – författaren till Liftarens guide till galaxen:

adams

Lycklig resa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.