Hoppa till innehåll

Nr 9 2015

  • av

Dawn snart vid Ceres

NASA:s Dawn-sond närmar sig småplaneten Ceres, den största i asteroidbältet (och först upptäckta, 1801), med stormsteg och var bara 383 000 km från himlakroppen 13 januari när denna svit animerade bilder togs – notera de ljusa och mörkare partierna på asteroiden:

pia19168-1

Om drygt en månad sker mötet.

Även en jämförande studie mellan optiskt och infrarött hanns med härom dan:

PIA19169_modest

Ceres har en uppskattad diameter på 950 kilometer.

Gåtan med Fomalhauts bälte

Flera Stockholms-astronomer är engagerade i  utforskningen  av Fomalhauts märkliga bälte – en stoftskiva, ett så kallat  "debris belt" –  och i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society föreligger nu en rapport. Bältets utseende förklaras enklast som resultat av antingen störningar från en ännu så länge oupptäckt exoplanet (tills vidare kallad Fomalhaut c) eller genom ett tidigare möte mellan Fomalhaut och en annan stjärna.

Fomalhauts ålder skattas till 440 miljoner år.

Batteri av små teleskop täcker hela stjärnhimlen

Tekniken går framåt med stormsteg och idén med samverkande små teleskop börjar mer och mer tränga fram: Bengt Rosengren hittade t ex härom dan en intressant artikel om den nya tekniken att kombinera mindre teleskop med varsin kamera till ett teleskop som under en natt kan täcka hela himlavalvet.

☀ – Med det skulle man kunna upptäcka transiterande exoplaneter, novor, supernovor och gammablixtar. Med de tilltänkta teleskopen och kamerorna kan man nå visuell magnitud cirka 16, kanske ännu svagare.

☀ – Något för oss på TBO? undrar Bengt.
evryscope_poster_small

☀ I den åberopade artikeln pratas om "low-cost mass-produced sensors and optics " och ett fullt utrustad Evryscope skullle i ett nafs kunna täcka 8660 kvadratgrader av himlavalvet i tvåminuterspass under, låt oss säga, sex timmars stjärnklarhet per natt.

☀ Objektiven på teleskopen är inte större än 61 mm.

Ännu en vacker kometbild

Från Håkan Barregård inlöper ytterligare ett "bildbevis" på kometen Lovejoy:

lj5mr(2)

✔ Fakta om bilden: 350 tele på en Canon-kamera.

✔ Kometens gröna färg frågar mig då och då intresserade om. Färgen härrör från fluorescensfenomen i "nästan"-vakuum, har jag förstått, när solens UV-strålar möter kometens C2-molekyler.

M 42 då och nu

Lars Olefeldt har hittat en jämförande upptagning av Orionnebulosan "då" och "nu".

ec1_zps1e43d0ce(3)

bildparets hemsida har varit en intressant diskussion om eventuella förändringar i stjärnornas positioner i/mot nebulosan genom de 130 åren. En stjärna sägs t ex ha stuckit i väg en bra bit. Jag tror jag vet vilken nere t v, men jag är samtidigt osäker. Stellarium lär kunna ge svaret.

Svår fråga

Killen svarade fel i denna franska tv-version av Vem vill bli miljonär?

frenchmillionaire

Det är klart man kan skratta, och till och med svenska astronomer som tv-tävlar gör ju bort sig. Vilket inte hindrar oss från insikten om behovet av ytterligare satsning på astronomisk allmänbildning. Återkommer till ämnet!

PS.

Själv vann jag rubb och stubb i en TV4 Skåne-tävling för en tjugo år sen UTAN att det ens förekom en astronomisk fråga i prgrammet. Är man bildad så är man.

Obsis snöar in

Fina stämningsbilder denna tisdag (20.1.2015) från ett insnöat "Mount Oxie". Peter Hemborg fotograferade sin arbetsplats!

DSC_0028

DSC_0027(2)

På kvällen var det full verksamhet, trots molntäcke, med visning för en vetgirig grupp från Tetra Paks Tekniska Förening i Lund med ASTB:aren Stefan Jeppsson i spetsen. Det var tredje gången Tetra Pak-gänget besökte oss! Peter Linde och övertecknad höll i visningen av instrument, det berättades om observatoriets bakgrund, de senaste astronomiska nyheterna och så gavs en obligatorisk översikt på temat exoplaneter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.