Hoppa till innehåll

Nr 14 2015

  • av

Rymdungarna och Observatoriegruppen tillbaka:

"Nasagruppen" TBO:s nya satsning för barn mellan 8,5 och 10 år

Ordet till vår astropedagog Peter Hemborg, TBO:

✒ Onsdagen 4 februari mellan klockan 18.00 och 21.00 är det igen dags för Tycho Brahe-observatoriets barngrupper att träffas.

IMG_4786-1

✒ På bilden  har en stor del av våra barn och unga, och en astropedagog, tagit plats framför jordklotet i Idéplaneten på Tekniska museet i Malmö. Idéplaneten, är en del av Malmö-museers Science Center, och där man kan uppleva och utforska vår fantastiska värld. Bilden togs i samband med avslutningen på höstterminen 2014. Terminerna slutar alltid med en utflykt till en plats med rymdtema.

✒ Men nu är det alltså dags att träffas igen på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie och ägna oss åt det ämne, vi alla älskar så mycket – astronomi. Syftet med observatoriets barngrupper är att få träffa andra barn, som älskar rymden och tillsammans lära sig ännu mer.

✒ Innehållet, för alla grupperna, är, att observera i våra teleskop, så mycket som det bara går. Glädjen av att se någon eller några av våra grannplaneter, liksom en pampig nebulosa, en dubbelstjärna eller en avlägsen galax, är alltid stor och jublande.

belle-etoile-12275

☂ Blir det en molnig kväll, vilket händer, ägnar vi oss istället inomhus åt att experimentera, att skapa och bygga, att diskutera De Stora Frågorna, som t.ex. vilka astronomiska hot som finns mot jorden. Vi berättar också rymdnyheter för varandra och gissar dagens rymdgåta, som ofta också är vår fika för kvällen. Vet ni t.ex. vad renkött, pepparkakor och Ahlgrens bilar har med rymden att göra? Barnen kom fram till det. Gör du? Svaret finns längre ner!

✒ Tycho Brahe-observatoriet har från och med denna vårtermin tre stycken grupper.

✒ Först har vi Rymdungarna för barn mellan 6½ och 8. Vi har den nya gruppen, Nasagruppen, för barn mellan 8½ och 10 samt Observatoriegruppen för barn och unga mellan 11 och 14 år. Vi hoppas, så småningom, också kunna starta upp en ungdomsgrupp. Håll ögonen öppna.

✒ Alla grupperna har plats för fler barn och unga. Om du, som läser det här, känner ett barn eller en ungdom, som skulle vilja vara med i någon av våra grupper, kan du väl tipsa hen om det! Be hen, eller dess vuxna, att ta kontakt med Peter Hemborg, observatoriets astropedagog, så skriver han snabbt, och gärna, in barnet-den unge i en av grupperna. Välkomna alla intresserade!

PS

✭ Svaret på rymdgåtan: Christer Fuglesang! Christer ville ta med sig svensk mat ut i rymden, som han ville bjuda sina kompisar på där. Han tänkte först på renkött, men det fick avskrivas, så befälhavaren bad honom att ta med sig något annat: Besättningen kände sig olustig av att behöva äta upp Rudolf (med röda mulen). Christer valde då svenska pepparkakor.

✭ Men, vad händer med pepparkakor, som följer med en rymdfärja upp i rymden? Jo, det skakas sönder och blir till smulor. Och smulor får ju inte flyga omkring i rymdfärja eller rymdstation, nej, nej.

✭ Till slut blev det Ahlgrens bilar, eller mer korrekt, Ahlgrens rymdraketer. Dessa ”svenska” raketer föll dock alla besättningsmedlemmar väl i smaken.

Bilar1_0

Badankan till Gabriella

Det fanns bara en logisk gåva till kometforskaren Gabriella Stenberg Wieser efter hennes underhållande ASTB-föredrag i går (29.1) i Tekniska museets hörsal i Malmö: En klassisk badanka!

Rosetta-kometen 67P påminner ju om en gummianka med huvud, kropp och nacke, men inte bara det: 67P  ger ljud ifrån sig som kan göras hörbart även för oss på jordklotet – även en badanka har mystiska ljud för sig om man trycker på den.

8308177-origpic-408eda

Rapport med garanterat roliga bilder följer på ASTB:s hemsida vad det lider.

Senaste nytt från Hubble

Hubble-teleskopet, HST, ger oss titt som tätt häpnadsväckande AHA-bilder. Som denna från ett galaxmöte i djupaste rymden:

Hubble image of NGC 7714

Bildkälla: ESA/NASA/HST. (Obs. Bilden tål att blåsas upp!)

✔ Galaxforskarna har varit intresserade av de gigantiska himlakropparnas kollisioner och ömsesidiga påverkan ända sen galaxteorin stadfästes för snart hundra år sen. Speciellt var några ryska astronomer tidigt på hugget, och det är lätt att förstå fascinationen. Som här genom NGC 7714 och dess märkliga utseende.

✔ Galaxen ligger minst 100 miljoner ljusår bort, det ljus vi ser i dag utstrålades på dinosauriertnas tid och visar oss hur stjärnor dragits ut från galaxen. I själva verket stimulerar denna sorts galaxmöten till stjärnbildningar en masse!
NGC 7715, som är med i dansen, ligger precis utanför HST-bilden, som fotats för tre år sedan av rymdteleskopets Wide Field Camera 3 och dess Advanced Camera for Surveys.

Vesta-krater i närbild

Under sin planetära upptäcktsresa mot Ceres, har Dawn-sonden ju även passerat asteroiden Vesta. Nu har denna  bild offentliggjorts, en bild som visar Vestas krater Cornelia med spänannde ytformationer. Kratern tros vara mellan 4 och 5 miljoner år gammal. Bilden t h har en verklig diameter på 1 kilometer.

PIA19170_modest

Bildkälla; NASA/Dawn

Vi förväntar oss få se minst lika väl upplösta bilder från Ceres vad det lider.

Gaia synar transienter

En transient är en himlakropp som förändras i ljusstyrka – det kan vara novor, supernovor, kataklysmiska variabler, aktiva galaxmittar m m – och naturligtvis har också Gaia-sonden fångat in flera fall. En bra sajt för att följa transientupptäckterna är denna:

http://gaia.ac.uk/selected-gaia-science-alerts

Ny definition

Lars Olefeldt hittade detta lilla bidrag till W-bloggen härom dan. Tack för det!

6LK9qxx

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.