Hoppa till innehåll

Nr 20 2015

  • av

Kometspår!

Finska kolleger till oss rapporterar att de fått grepp om stoft från kometen 17P/Holmes, stoft som sprutades ut 2007. Stoftsträngen nu, ett kometvarv senare,  rapporteras vara  ljusare än nånsin – den iakttogs bara för några dagar sen och finnarna tror att svansresterna ska förbli ljusa några dagar ytterligare.

Holmestrail_20150212_combined

Bildkälla: http://lyytinen.name/esko/Holmestrail_20150212_combined.png

☄ För de tekniskt intresserade rekommenderas verkligen sajten ovan, där de olika teleskopen (ett i Finland, ett i Californien)  omtalas.

☄ Svansens visuella längd nere fr h upp på bilden  t v är på 1,1 grader och svansens bredd, där den är som smalast, ligger på 15 bågsekunder.

☄ Kometen har ett, tror jag, oslagbart rekord i vårt planet/komet/solsystem: Dess koma har vid något tillfälle varit större än till och med solens boll! I absoluta termer.

Torgny Lindgren-tips

– I radio liksom på http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1111&artikel=6067489 kan man höra Torgny Lindgren läsa sin Klingsor. En sådan roman, om konsten och Västerbotten, med utvikningar åt Malmö och kvantmekaniken till, är ett tips till W-blåggens läsare, meddelar Anders Nyholm.

Lindgren_Torgny_7

Foto: Cato Lein/Norstedts

"Hur han än vände och vred på glaset inför sina glupska ögon stod det snett och lutande. Det lutade mycket kraftigt, än hit, än dit. Att stå rakt upp som ett anständigt glas förmådde det inte. Glaset hade helt enkelt rätat på sig.

Men eftersom det stod på en stubbe som varit sågad mot alla regler och i strid med alla anvisningar från skogsbolagen hade det blivit rakt upptill, snett nedtill. Med sin överdel hade det siktat mot stjärnorna, med sin bas hade det varit bundet vid jorden och slav under tyngdkraften.

Och med ens stod det klart för honom att den döda materien inte är död.

Det var i den stunden han blev konstnär."

Solen på nära håll

Tack till Håkan Andertberg, som fått syn på en makalös NASA-filmsnutt om solen.

Dansanta paret Pluto-Charon

Ytterligare bilder, denna gång i form av en animation, har dykt upp från New Horizons-teamet:

pluto_barycenter_zoom_charon

 

Bildkälla: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute

Ingen förbindelse asteroid-meteorit

Att det skulle finnas en fysisk förbindelse mellan asteroiden 1999 NC43 och meteoriten, som kraschade in över Ryssland för två år sen, dementeras i denna analys.

Nedräkningen har börjat!

 

adon_2015_logga_vit_500

 

■ Robert Cumming erinrar dels om astronomidagens hemsida (http://www.astronominsdag.se/), dels om det faktum att denna dag har Harry namnsdag ser  – får vi då skäl att fira en krater på Merkurius?, undrar Robban.

■ Vi är ju några stycken som föreslagit IAU att en Merkurius-.krater ska uppkallas efter Harry Martinson, Aniaras skapare, men jag undrar om de fattar vidden av denne författares djup? Konstigt nog har Harry Martinson inte uppvaktats med planet/månkrater eller ens en pytteasteroid.

■ Robert har, som den genusobjektivist han är,  också kollat upp astronomiska Harriet:ar i rymden, Harriet som ju även firas 10 oktober – utöver August Strindbergs  hustru finns prof Harriet Dinerstein (http://www.as.utexas.edu/astronomy/people/dinerstein/dinerstein.html).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.