Hoppa till innehåll

Nr 38 2015

  • av

Klonkerna på plats!

Vår påskutställning på Tycho Brahe-observatoriet är riktigt  barnslig. Den bygger helt på barns teckningar på rymdtemat och på vad ett par av de yngsta eleverna på Tingdammsskolan i Oxie byggt, klistrat, sytt och saxat ihop. Framför allt har de skapat annorlunda rymdvarelser, Klonker. Materialet har kommit från Återskapa, företaget i Västra hamnen.

De bägge utställningsansvariga på TBO kan väl säga som så att fram till i dag (1.4) har utställningen utvecklats från kaos till kosmos, från oreda till reda. Två bildbevis i veckan på utvecklingsgången:

2015-03-31 (1)

På väg att ge upp inför mängden prylar… (Foto: Peter Hemborg)

2015-03-31 (4)


… men så ordnar allt upp sig! Som alltid. Foto: Ulf R Johansson

 Glöm inte vernissagen på långfredag 3.4 kl 13.00 och att utställningen håller öppet varje dag i påsk kl 12-16. Välkommen!

Hänt på Mars

När erosionen får verka på Mars i form av vindar och sand, omskapas ytan väldigt snabbt. Här är en nyligen släppt animation från NASA, som visar landningsspåren efter moderskeppets nedslag med Curiosity 2012 fram till februari i år och hur fort spåren förändrats:

PIA19159

Bildkälla: NASA/HiRiSE/MRO

Takten i förändringarna förvånar Mars-forskarna, framför allt att de mörka stråken tycks bli mörkare igen.

Stjärna som stjärna

Min gamle Kvällsposten-kompis och kollega Claes-Allan Lundin har  tillsammans med superproffset Lasse Holm skrivit boken LASSE HOLM – En hel massa Lasse, som nu kommit på förlaget Bokfabriken.

✒ Det är en kul och annorlunda story om en av Sveriges främsta entertainers, och extrakul är att Lasse berättar om sina första rock- och popband: The Spacemen och Moonlighters! Med The Spacemen, som fick ändra namn efersom det redan fanns en grupp med just det namnet,  gjorde han låtar som "Lunik" och "Moon safari", så visst avsatte sig den tidiga rymdfarten i den svenska musikhistorien.

✒ Inte The Spotnicks att förglömma!

spjytxwrxkhpar0o9luz

Hur gammalt är det interstellära stoftet?

Av jord är vi komna, säger prästerna, och faktum är att den interstellära gasen, det interstellära stoftet och de interstellära kornen (sammantaget = ISM, Interstellar matter) har varit med oss nästan ända från början, från Big Bang.

✦ En ny hyperintressant rapport berättar historien om hur supernovor, rödgigantiska AGB-stjärnor och annat kan ha bidragit till skapandet av materialet 650-800 miljoner år efter Big Bang, material ur vilket nya stjärnor så småningom skapades.

✦ Av universums 100-tals miljarder galaxer har tre specialstuderats.

Ingen sommarnova i Pilen

Hans Bengtsson och Anders Nyholm är rörande överens: Den förmodade novan i Pilens stjärnbild, som jag skrev om nyligen i W-bloggen, har avförts från dagordningen.

Vad det än var så var det ingen klassisk nova.

Varning!

Den här dan (1.4) får man se upp. Som för denna Youtube-snutt, som Lars Olefeldt hittat.

Bonus 1 april:

En kosmisk påskhare och en urgammal vits

Nej, detta är inget 1 aprilskämt. Om man vrider och vänder lite på Nordamerikanebulosan och dess granne "Pelikanen" får vi fram denna glada långörade  påskhare, som får symbolisera en kommande, avkopplande helg med allt vad där hör till:

PelicanNebula1_shahar_f

Bildkälla: APOD 30 nov 206/Data: Digitized Sky Survey, Color Composite: Charles Shahar

Och vitsen?

Jo, det var den gamle astronomiprofessorn i Lund som aldrig glömde tre saker: Sin hustrus födelsedag och sina galoscher.

GLAD PÅSK!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.