Hoppa till innehåll

Nr 41 2015

  • av

Tombaughs stjärna

Vi har ett fantastiskt bra nytt bibliotek på TBO ("Dahnmarks bibliotek"), och en av böckerna har författats av David H Levy – medupptäckaren av kometen Shoemaker-Levy 9. Boken heter Cosmic Discoveries: The Wonders of Astronomy, medförfattare Wendee Wallach-Levy, och i den skriver han ett kapitel om en nova, som bondsonen från Kansas Clyde Tombaugh, Plutos upptäckare, kom på spåren 1931. Men Tombaugh lade novasmällen till handlingarna i sitt arkiv. Han förde typiskt nog inget väsen om saken och verkar ha glömt bort det han sett och dokumenterat i Lowell-observatoriets blinkkomparator.

✹ Sedan dess har stjärnsmällen i Corvus/Korpen återupprepats flera gånger, och i dag klassas stjärnan, som Levy i högsta grad var med om att återupptäcka 1999,  som TV Corvi: En kataklysmisk variabel som kan pendla mellan magnituderna 18 och 14. Stjärnsystemet är i själva verket binärt, det består av en brun dvärg och en vit dvärg, väte sprutar ut till en skiva runt den vita dvärgen som kommer i obalans med jämna mellanrum. De bägge solarna trängs i ett utrymme mindre än vår egen sol. Perioden är runt 2 jorddygn.

✹ Så sent som 2005 hade David H Levy själv god koll på novan, som återuppflammade ett dygn innan Clyde Tombaugh skulle ha fyllt 99 år.

✹ I en rapport i JAAVSO år 2000 föreslog Levy att stjärnsystemet skulle kallas "Tombaughs stjärna".

Clyde_W._Tombaugh

Redan från  unga år var Clyde Tombaugh en flitig teleskopbyggare, vilket ledde honom till en lysande astronomisk karriär. Bildkälla: NASA

Livemusik under solförmörkelsen

Lars Olefeldt tipsar om en annorlunda  live-sänd konsert mitt under den totala solförmörkelsen 20 mars på Färöarna.

Youtube-filmen finns här.

Meteorit och asteroid hör ihop

En ljusstark meteor/bolid över Ryssland (Kola-halvön)  och Finland i fjor vid denna tid på året visar sig ha en bana som obehagligt nog sammanfallar med den månnära asteroiden 2014 UR116, visar en ny undersökning.

Bitar från den ursprungliga meteoriden slog dessutom ner och har återfunnits. Bitarna kan vara fragment från asteroiden som krockat en gång i planetsystemet.

fireball

Meteoren som kom från en meteorid som hiitades som meteorit – och som härrörde från en asteroid. Bildkälla: MNRAS/Asko Aikkila

Livsviktiga molekyler

Astronomer har för första gången upptäckt spår av komplexa organiska molekyler – livets byggstenar – i en protoplanetär skiva kring en ung stjärna. Upptäckten, som gjorts med teleskopet ALMA bekräftar att förhållandena som gav upphov till jorden och solen inte är unika i universum.

Forskningsresultaten publicerades i tidskriften Nature den 9 april 2015.

Pressmeddelandet med bilder och filmer finns på:
http://www.eso.org/public/sweden/news/eso1513

Toutatis parametrar bekräftas

Toutatis inte bara rimmar på potatis, "nära jorden-asteroiden" 4179 Toutatis ser också ut som en potatis… som flera andra asteroider och kometer.

Asteroiden närstuderades  av kinesiska rymdforskare på avståndet 770±120 m 13 december 2012 , och nu finns en ny rapport i vilken himlakroppens rotationer och riktning diskuteras. Mätningar och simuleringar bekräftar tidigare tjugoåriga  iakttagelser från jorden.

Toutatis_from_Chang'e_2

Bildkälla: Chang´e-2

Jordens och månens gemensamma ursprung bekräftas

Teorin om att jorden och månen skapats genom en mäktig kollision i tidernas begynnelse mellan en Mars-stor himlakropp coh en  "pre-jord" får stöd av forskare knutna till University of Maryland.

Beviset utgörs av mätningar av isotopen volfram-182.

10-17-12_moonformation-382x150

Ill: NASA

De två kulturerna eller…?

Säga vad man vill om Pablo Picasso, men han symboliserade skillnaden mellan "de två kulturerna" demonstrativt väl när han av New York Times ombads kommentera den första bemannade månlandningen 1969:

“It means nothing to me. I have no opinion about it, and I don’t care.”

picasso gagarin

Berömd Picasso-reproduktion av den förste rymdfararen.

Vilket liv det hade blivit om Neil Armstrong hade sagt samma sagt om Picassos konst.

Kanske handlade det om simpel  ideologisk enögdhet, för den gamle Stalin-beundraren Picasso hade 1961 gjort en propagandabild som hyllade Jurij Gagarin.

Min misstanke: Fel land vann rymdkapplöpningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.