Hoppa till innehåll

Nr 42 2015

  • av

Pluto närmare och närmare

För varje dag som går kommer Pluto oss närmare och närmare. 14 juli passerar NASA:s New Horizons-sond dvärggplaneten med månar som närmast, och vi kommer då, innan och efter, att få veta massor av nytt om hur planetvärlden ser ut där ute i denna extremkalla delen av vårt eget astronomiska hem.

För några månader sen fick vi denna dokumentation via sondens kamera-system , där månarna Nix och Hydra visade upp sig snyggt och prydligt sedan bilderna tvättats:

LORRI_4x4_Presser_home

Bildkälla: NASA/New Horizons

Om vi stannar vid sista bilderna, ser de ut så här:

nh_02-18-15

Senaste nytt från New Horizons-teamet  finns här.

När för en tid sen, i mitten av mars,  sonden passerade avståndet  1 AU från Pluto, så vet vi per definition att 1 AU  = 1 astronomisk enhet = avståndet jorden/solen= 15 miljoner mil. (I skrivande stund är avståndet 0,72 AU. Det går undan där ute!)

#1-Exit 1 Mile

Ill: NASA

I och med New Horizons ankomst till Pluto har, som NASA gärna påpekar, den amerikanska rymdorganisationen haft sonder som besökt samtliga de klassiska nio planeterna.

Exo-liv hittat om tio år

NASA:s experter ärt övertygade om att exoliv har hittats i en eller annan form senast om tio år. En nyhet som kablades ut härom dan och fick P4 att intervjua vår egen ordfötrande Peter Linde.

100 000 miljarder galaxer utan liv

PS till förra notisen; Just i dag kom en rapport, som visar på att idén om att det funnes superintelligenser i universum så skulle de kunna  tömma hela galaxer på energi för kontaktskapande åtgärder inte håller. 100 miljarder galaxer studerats. Möjligen är 50 av dem potwentiella fall.

Inte kul! Och en spänn på att man hittar inget heller på Mars.

Owen Gingerich om M42 – och Gud Fader…

På vårt senaste stormöte stod M42, Orionnebulosan, i centrum och det var intressant att höra hur länge, ja även in på teleskoptiden, som nebulosans existens inte ens dokmenterades. Galilei missade den helt, Tycho såg den aldrig trots Venastronomens bevisligen skarpa ögon.

✒ Om M42 fotografiska historia, hur den började avlockas sina fotogeniska egenskaper i slutet på 1800-talet, kan läsas i en bok som finns till utlån på vårt nya TBO-bibliotek: The Great Copernicus Chase and Other Adventures in Astronomical History.

✒ Gingerich är en av de stora astronomihistorikerna idag, dessutom en provokativ herre. Just nu flaggas för en ny bok av honom i vilket temat är Gud ("Creator-God") och hur självmotsägande det är att tro att en skapelse utan en Gud är möjligt. Hrmm.

✒ Boken heter för övrigt God´s planet på hans hemsida men God´s universe på hans förlag, prestigemättade Harvard Univerity Press.

9780674023703

 

Hur smarta är de?

ET var ju inte den smartaste utomjordingen direkt, men säkert finns det de med tekniskt know-how för alla möjliga och omöjlga situationer. Som den här figuren, som Lars Olefeldt uppsnappat på nätet:

Alien Has Landed... ( ...On a Rainy Day []wtmk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.