Hoppa till innehåll

Nr 47 2015

  • av

Stulna Marsgloben hett nyhetsstoff

Det enda positiva med den försvunna Mars-globen från astronomiska  institutionen i Lund är massmedias och de sociala mediernas mäktiga respons: Avisorna i Malmö/Lund (Skånskan, Kvällan, Sydis) var tidigt på det på webbarna och de hade även med nyheten med bild i lördagens papperstidningar, även DN hade i lördags en notis i pappersupplagan. Etermedierna har bidragit: P4 Radio Malmöhus nämnde saken, SVT har haft med den på sin sajt men jag kunde inte se att Sydnytt, trots tips, följde upp eller iddes göra en egen story.

☆ Sedan TT kablade ut nyheten i fredags har i stort sett samtliga svenska dagstidningar med webbsajter, från norr Västerbottenkuriren, till söder (YA, TA) haft nyheten:  Dagens Industri, GP, Svenskan, NSD, Västerviks tidning… hela det massmediala spektrumet. Så hoppet står ju nu till Detektiven Allmänheten!

marsglob

Bildkälla: Lund Observatory

☆ Det var för väl att våra vänner på astronomiska institutionen slog larm. Sannolikheten är inte noll men nära noll att Ingeborg Bruns unika Mars-glob är försvunnen, ute ur landet (beställningsjobb?), men vi får se vad som händer nu när den forensiska vetenskapen griper in. Jag ska fösöka följa upp utredningen.

☆ Det har hänt förr, har jag förstått, att saker stals på gamla Obsis i Stadsparken i Lund. Det som hände därefter var nästan tragikomiskt: en omedveten hälare försökte sälja tillbaka prylarna till observatoriet, men han uppehölls så länge av astronomerna att polisen kunde komma och haffa honom.

☆ Vi kan ju alltid hoppas på en likartad utgång, men jag är skeptisk. Utan att föregripa nånting så bara slår det mig att t ex amerikanerna är helt besatta av Mars just nu, och på den underjordiska amerikanska "marknaden" skulle en Marsglob av Brun säkert betinga ett högt pris. På en öppen auktion 2012 gick ju en Brun-glob för 50 000 – dollars!

☆ Om Brun finns en hel del att läsa på nätet. I en story av en historiker i Cambridge berättas att hon var en "bedridden artist", alltså en konstnär, sjuklig och bunden till sängen. Det måste gå att reda ut mer om skaparen av dessa rara Marsglober, som är från en tid då astronomer som Percival Lowell och andra spekulerade i kanalbyggande civilisationer på vår röda grannplanet.

IMG_2329

Inventerarieförteckning från Lunds obsis, på Knut Lundmarks tid. Lundmark hade själv lånat en pall…

Gaia-fynd bekräftas

Ett litet exempel på hur astronomisk forskning i dag går till: Två så kallade transienter – supernovor? – har nyligen observerats av Gaia-sonden, och det schweiziska 1,2-meters Euler-teleskopet på La Silla har konfirmerat sakernas tillstånd.

Gaia15adi

Transienten Gaia15adi. Bildkälla: Université de Génève

Nygammal teleskopbjässe utforskar kosmos

Härom  året blev det känt att det amerikanska försvaret var berett att skänka två av sina uttjänta spionsateliter till NASA för forskningsändamål, och nu börjar projektet ta form på allvar:
Det nygamla rymdteleskopets huvudinstrument är ett 2,4-metersteleskop = som Hubble ST, och  WFIRST-AFTA  (Wide-Field Infrared Survey Telescope – Astrophysics Focused Telescope Assets) kommer att jobba med galaxers utvecklingshistoria, den mörka energin och universums accelererande expansion, studera exoplaneter med hjälp av mikrolinsning och direkta observationer. Och mycket annat.

wfirst-afta_0-1

Intrumenteringen blir betydligt snabbare  men lika noggrann i upplösningen som HST, vilket framgår ur denna pedagogiska animation där HST:s 432 ytor i Androemdagalaxen kan jämföras med det nya systemets två:

M31 PHAT Survey

När teleskopet kommer på plats? Om NASA beviljas anslag, så börjar projekteringen på allvar 2017 med planerad uppsändning c 2024.

(Tipsare: W-bloggens egen flitige minion Lars Olefeldt.)

Fejkade citat

– Intressant om det är sant, heter det sen ett SVT-ankare för många år sen vilt lät sig spekulera om Olof Palme.

Samma tunga argument kan anföras om ett antal påhittade citat som sagts av amerikanska astronauter när de såg jorden ovanifrån och som Lars Olefeldt hittat på nätet.

Jag saknar Christer Fuglesang i sammanhanget så vi får själva justera den delen. Kan han ha sagt följande när han såg jordklotet under sin första rymdpromenad?

"Tänk så fantastiskt, där nere uppstod en gång proggrörelsen."

Ceres inte fläckfri

Föga överraskande visar det sig nu  när Dawn-sonden börjat tanka ner bilder från asteroiden Ceres igen så dyker det upp en rad "vita fläckar" på himlakroppens yta förutom den berömda dubbelfläcken.  Vad är de för något?

Bengt Rosengren nämnde några gissningar på senaste ASTB-mötet på astronomiska institutionen i Lund.


PIA19064-1

Bildkälla: NASA/

Bildsviten ovan dokumenterades 14-15 april över norra hemisfären på ett avstånd rakt ovanifrån  av 22 000 km under en manöver för att placera sonden i rätt omloppsbana.

Upplösningen är på 2,1 km per pixel.

Hoyle hedrad med utställning

Lite postfestum men i alla fall: I sommar är det 100 år sedan Sir Fred Hoyle föddes, och nyligen stängdes en utställning ner på hans college, St John s  i Cambridge, till hans minne: "Continuously Creative: the Life and Legacy of Sir Fred Hoyle (1915-2001)".

Med på utställningen var bl a 15-årige Freds teckning av hans första observation av Saturnus, en teckning som han skickade till sin pappa med hälsningen "a beautiful sight".

saturn

På vårt TBO-bibliotek har vi flera av Hoyles böcker, bl a ett ex av sf-romanen Det svarta molnet med Hoyles egen namnteckning. Autografen bör han ha skrivit när han var i Lund i samband med Crafoord-prisets utdelning i slutet av 1990-talet.

Hoyle dog 2001, en stridbar och kontroversiell astroteoretiker och, ja, kulturperson in i det sista.

Från St John´s emanerar en hygglig online-exibition om Fred Hoyle, som  finns här. Det är där bilden på en schackspelande astroteoretiker från 1965 återfinns:

hoyle-chess_big

Bildkälla: St John´s College, University  of Cambridge

Vackra solnedgångar här – och där!

Kompisen Axel Wendel fångade härom kvällen en vacker solnedgång,som han la ut på facebok,  och skönheten väcker som vanligt tankar om varför det blir så här.

11149472_10153230800432889_1069808875873900710_n

Foto: Axel Wendel

John Tyndall-effekten uppmärksammade  jag i W-bloggen nr 15 2015, så jag ska inte älta fenomenets förklaring på nytt. Dock erinra om att solnedgångar syns på andra planeter och där ser de annorlunda ut. Som här på Mars:

1024px-MarsSunset

Bildkälla: NASA/JPL/Texas A&M/Cornell

Solnedgången dokumenterades 19 maj 2005, alltså för snart tio år sen, av Marsrovern Spirit och  vi ser solen gå ner över kratern Gusev.

NASA-forskarna använder  såna här bilder för att försöka greppa hur högt i Marsatmosfären damm- och ispartiklar når, vilket kan förklara denstörre tidslängden på skimret från dessa solära upp- och nedgångar. Färgen förklaras av att Marsatmosfären består av andra ingredienser (i andra mängder) än jordens atmosfär.

Därför blev jag aldrig yrkesastronom!

Den som granskar denna festliga ill på nätet (tack än en gång Lars O), förstår varför jag med ett Ba i matte i avgångsbetyg från gymnasiet för femti år sen, visserligen på realmatematisk gren, aldrig blev – aldrig VILLE  bli – yrkesastronom eller astrofysiker:

nz019

Tecknaren heter Nick D Kim och han har en helt fantastiskt rolig sajt kallad "Science and Ink". Rekommenderas å det livligaste! Vi behöver skratta även inom naturvetenskaperna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.