Hoppa till innehåll

Nr 51 2015

Bevisen hopar sig:

Lundmark upptäckte den mörka materian

Lästips! Till söndagens (3.5) mest angenäma tidningsläsning hör Maria Gunthers artiklar i Dagens Nyheter om jakten på den mörka materian i kosmos. (Finns även på webben.)

Sidoartikeln är en intervju med Lars Bergström, professor i kosmopartikelfysik vid Oskar Klein-centret i Stockholm. Bergström har grävt fram en Lundmark-rapport från 1930 i vilken denne diskuterar – på tyska – Vintergatans och fem galaxers ljusa ("leuchtende") och mörka ("dunkle")  materiainnehåll. Tre år FÖRE Fritz Zwickys mätningar.

På nätet finns stommen till det föredrag Bergström höll  för mörk materia-utforskande kolleger i Trieste för en tid sedan och där framgår att han haft god hjälp av lundaastronomen prof Dainis Dravins och atomfysikern prof Anne L’Huillier att dra fram Lundmarks material i ljuset. Det publicerades i Lund Medd 125 1930.

logo

Notabelt i DN: Forskarna varnar för att i tid och otid gå ut med nyheter om att gåtorna med den mörka materian och den mörka energin har "lösts".

thumb_knut lundmark 2_pl2

Klassisk S Rossland-teckning av Knut Lundmark 1928, året då han blev professor i Lund.

Dessutom noterar Lars Bergström att Knut Lundmark aldrig blev invald i Kungl Vetenskapsakademien och undrar om vetenskapsakademiens astronom Karl Bohlin – han med 19 ljusår till M31 – kan ha legat bakom.

Bildbevis på den mörka materian? Njae, det är lättare sagt än gjort, men den yttrar sig på diverse vis. Kanske kommer vi aldrig närmare den än så här – "bildbeviset" nedan sägs ibland uppfattas med frågetecken bland kritiska astronomer, astrofysiker och partikelfysiker. Gardera alltid "säkra" utsagor med Putte Kocks klassika helgarderingar…:

hs-2007-17-a-web

Bästa kompositbilden på mörk materia hittills? För tio år sen kom HST denna märkliga mörka ring i galaxhopen  Cl 0024+17 på spåren genom klassisk gravitationslinsning. Orsaken till fenomenet kan bero på två galaxhopar som kolliderar. Men gardera med X…. Bildkälla: ESA/NASA/HST

Vår guru Knut Lundmark var många djupa kosmologiska gåtor på spåren tidigt, tidigt: Supernovorna bekräftade han, universums expansion anade han före andra, multiversum spekulerade han i när han skrev om "Vintergatornas vintergator…" – och nu den mörka materian. Som ett brev på posten drabbades han av den svenska Jantelagen (se gärna min lilla bok Stjärnfall, förlag ZenZat, 2013).

1 kommentar till “Nr 51 2015”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.