Hoppa till innehåll

Nr 64 2015

  • av

Rymdkonst i Kristianstad

Hela året fram till 1 november ägnas Konsthallen i Kristianstad åt temat "Beam me up!", en utställning med bidrag av sex konstnärer som via skulpturer, installationer, videos m m synar rymden och sf-temat.

I utställningen visas "Science Fiction", en text och ljudbaserad videoinstallation av kanadensiska konstnären Nathalie Melikian där hon ironiskt kommenterar de standardiserade sf-filmernas beståndsdelar.moongoose

En mångås planerar rymdfärden...

I Agnes Meyer-Brandis video "The Moon Goose Colony", får vi följa konstnärens arbete med att föda upp och prägla mångäss, fåglar som årligen kan resa mellan jorden och månen enligt en klassisk 1600-talsroman om månresor – alltmedan vi i Gunilla Klingbergs installation "Cosmic matter" får en bild av hur våra föreställningar om månen är sammansatt av uråldrig mystik i lika hög grad som vetenskap och driven av drömmar om territoriell expansion ut i rymden.

Christian Andersson konstverk "Looking Backward" bygger på författaren Edward Bellamys utopiska science fiction-roman med samma titel från 1888 där huvudpersoner besöker framtiden år 2000.

Tidsresor är också temat i Ann Lislegaards verk "Time Machine" (2011). Här stammar och hackar en dator-animerad räv sig igenom en redogörelse för sitt besök i framtiden.

Slutligen ger Jone Kvies skulpturer uttryck för rymdens mystik och dragningskraft men utifrån vetenskapliga undersökningar.

Månstorps Scoutgård gästas av AU

Scouter och stjärnor hör på något vis ihop, vilkert ytterligare understryks av att ungdomarna i AU = Astronomisk Ungdom har sitt sommarläger 14-16 augusti på Månstorps Scoutgård här nere i syd. Mitt under Perseidernas anstormning, som vi traditionellt även bevakar från Tycho Brahe-observatoriets horisont.

Algol är radioaktiv

Klassiska förmörkelsevariabeln Algol upptäcktes redan i början av 1970-talet vara aktiv i radiodelen av spektrumet. Senaste flare-uppvisningen dokumenteras här:

http://www.astronomerstelegram.org/?read=7703

Månstoftet granskat

Att månen omges av ett stoftmoln, vet vi numera ganska i detalj (kolla NASA-messet http://www.nasa.gov/ames/moon-engulfed-in-permanent-lopsided-dust-cloud/). Spännande nog interagerar det med meteoritsvärmar som Geminiderna.

 

Meridianen i Paris

Tack till flitige resenären och ASTB:aren Jorge de Sousa Pires, som med hustru nyligen besökt  Paris och dokumenterat divese astronomihistoriska platser – som meridinanen nedan:

meridianen

Foto: Jorge de Sousa Pires

– Den virtuella statyn av Arago är mycket speciell, den består av ett stort antal medaljonger längs Pari- meridianen. Själva Arago togs bort under tyska ockupationen, men någon klistrade en bild på hur det såg ut innan, med Arago på toppen. Vissa medaljonger har stulits, exempelvis utanför grinden till Observatoire de Paris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.