Hoppa till innehåll

Nr 74 2015

  • av

SN 1572 och dess position:

Tychos mätningar används 2015

W-bloggens stringer vid Alba Nova i Stockholm, Anders Nyholm, berättar att han njutit av en ny artikel som tar nya grepp på de observationer av supernovan 1572 som Tycho, Gemma, Hagecius, Digges och deras samtida gjorde.

– Syftet är att bestämma supernovans position så noggrant som möjligt och hjälpa sökandet efter en (möjlig) följeslagare till stjärnan som exploderade.

Artikeln finns på http://arxiv.org/pdf/1507.06347.pdf

– Författarna Zhichao Xue och  Bradley E. Schaefer (Physics and Astronomy, Louisiana State University, Baton) skriver själva, på s. 29: "No prior workers had made a serious attempt to use the original astrometry to get the position of SN 1572, and it turns out to be surprisingly good."

– Hatten av för Tycho et al! I avsnitt 2.1 kan man bl.a. glädjas åt att se jakobsstaven nämnas i en forskningsartikel från 2015.

 
800px-Tycho_Cas_SN1572
Tychos berömda illustration.

Jag har efter  Anders tips läst rapporten (bortsett från matematiken) och anser ju som Anders det vara sensationellt att 1500-talsastronomernas grova, med blotta ögat höftade positionsmätningar, fortfarande kan användas i vår tid. Supernovans vinkelavstånd från andra stjärnor t ex i Cassiopeia går att använda i dag och statistiskt bearbeta, och när forskarna sen brukar dagens jord- och rymdbaserade superteleskop (Chandra, HST, Keck mfl) och deras studie av supernovaresten – en intrikat sak inte minst med tanke på hur supernovans utslängda material uppträder när det möter det interstellära mediumet, som ju har olika tätheter – går det att räkna bakåt och  få fram en exakt lägesposition. Med några bågsekunders felmarginal.

SN1572.Companion

Ett ifrågasatt sammanhang.

Och resultatet av tankermödorna? Jo, bland annat att den tidigare, av vår tids astronomer, misstänkta massöverförande utlösarstjärna kallad Tycho G nu anses kunna avföras från dagordningen. Supernovans geometriska mittpunkt, där alltså smällen skedde, gör Tycho G omöjlig som kandidat till denna binära supernovasmäll, där en vit dvärg får materia från en grannstjärna, blir instabil och briserar. Men det finns andra intressanta, liknande kandidater, och vad jag vet så har en sådan "progenitors" tvilling aldrig observerats separat på grund av avstånden. Tychos supernovarest ligger runt 3 kpc från oss. Tror vi.

Charon då

Plutos måne Charon kände vi inte till när jag började intressera mig för himlavetenskapen. På 1970-talets slut observerades den för allra första gången av James Christy vid US Naval Observatory, på plåtar tagna vid  filialobservatoriet i Flagstaff, Arizona (1,5 m spegel). Christy såg en märklig utbuktning på Pluto. Var planeten formad som en jordnöt eller var det något annat?

Det var det. Charon.

4297-050-03DEC798

Bildkälla: US Naval Observatory

Plutos atmosfär

Och på tal om ovanstånde: Dagens bildskörd (24.7)  från New Horizons omfattar studier av dvärgplanetens tunna atmosfär. Bilderna dokumenterades av kamerasystemet kallat LORRI och togs 14 juli, då sonden i full fart lämnade Pluto och kunde se tillbaka och uppfatta hur atmosfären strålade på nattsidan i det bakomliggande solljuset:

nh-pluto-hazy-skies_0

Atmosfären tycks bestå av två distinkta lager, 130 och 80 km över planetytan.

2015-07-24-PlutoHaze_md

Mikrovågor nytt "raketbränsle"

Idén att använda sig av mikrovågor från jorden för att värma upp en "ångpanna" (= värmeväxlare) ombord på en raket och driva den upp i sin bana, diskuteras i ett nätartikel, som Lars Olefeldt spanat in. Konceptet äer gammalt men nu finns ett företag som utvecklat idén. Flytande och fasta bränslen tillhör stenåldern inom rymdtekniken.

escape-dynamics-reusable-spaceplane-31

Bildkälla: Escape Dynamics

Falska Einstein-citat

Varje gång jag ser hur scientologerna missbrukar Albert Einstein i sin propaganda, funderar jag över hur många falska Einstein-citat det cirkulerar på nätet. Här är en blogg som diskuterar fenomenet.

En hel industri med falska Einstein-uttalanden har vuxit upp.

 

 

einsteinshow

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.