Hoppa till innehåll

Nr 86 2015

  • av

Ringnebulosan med galax

Vår astrofotograf Peter Larsson har i dagarna dokumenterat  Ringnebulosan, M57, med omkringliggande galax så här flott från TBO:s horisont: – fyra timmars sammanlagd exponering:

Messier57

Foto: Peter Larsson

Galaxen kl 14, på 4 bågminuters vinkelavstånd, är IC 1296, en stav som ligger på drygt 220 miljoner ljusårs avstånd. Jämför det med Ringnebulosan avstånd av 2300 ljusår in i Vintergatan.

Alltså: 220 000 000 delat med 2 300 = Cirka 100 000.

Vi kan också säga så här:

Mellan tummen och pekfingret sändes ljuset från Ringnebulosan ut vid tiden för  Sokrates, Platons och Aristoteles verksamhet liksom Alexander den Stores erövringar, och när fotonerna sprättes i väg från galaxen skedde ett av de stora massutdöendena på vår hemplanet – dinosaurierna och krokodilarten överlevde dock.

Farväl till Torbjörn

I dag (24.8) tog vi farväl i Limhamns kyrka av Expressen-fotografen Torbjörn Andersson. Det blev en ljus högtid, inte minst då prästen Cecilia Karlsson berättade hur Torbjörn brukade bygga om barnens legoklossar av rymdraketer sedan  kidsen  gått och lagt sig. På morgonen vaknade de upp  till helt nya legofarkoster och förstod inter nånting. Inte förrän pappa gav upp ett gapskratt!

ljus_110859717

Bildkälla:  http://littlemisseve.blogg.se/

Rymden och Torbjörn hade vi glädje av ute på Tycho Brahe-observatoriet, då han i boken Dokument Malmö : Staden i tusen bilder dokumenterade observatoriet. Han kom även och presenterade boken på ett av våra möten, och den finns att beskåda på ett av våra bokbord på TBO.

Globuletterna utforskas allt intensivare

Tack till vår  tidigare ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet, prof em Gösta Gahm (Sthlm) som fortfarande är i högsta grad verksam som utforskare av  egna specialiteten, globuletter: Alltså de märkliga, kompakta himlakroppar som bildar planeter utan att dessa tillhör något solsystem.

Dessa soloplaneter  eller  "rogue planets" eller "freefloating planets" eller "orphan planets" eller planetära solitärer  i kosmos – kärt barn har många namn – utforskas allt intensivare, och Gösta Gahm  tipsar bl a om denna rapport från Sciencenews.

Tips 2 från professor´n: Kopplingen mellan globuletter, bruna dvärgar och Vintergatans HII-regioner diskuteras här.

250px-Gösta_Gahm_01

Glad pensionär som utforskar nya fenomen i kosmos. Bildkälla: Wikipedia

I vårt hus-och livorgan  Populär Astronomi skrev Gösta 2010 om fenomenet. Rekommenderas!, men jag hyser en stark misstanke om att mycket av faktamaterialer den gången kommer att finslipas och uppgraderas allteftersom. Även från den pensionerade professorns egen sida! Han befinner sig nämligen i framkanten av utforskningen av dessa spännande, faktiskt helt nya himlakroppar i vår astronomiska världsbild.

"Kung Hawking" gör statsbesök i Sverige

Stephen Hawking lär aldrig får Nobelpriset, kanske Crafoord….? Superstjärnan är i alla fall i Stockholm och föreläser. Welcome, sir!

Hawking-Radiation-Event-Photo-325x250

Veckoprogrammet återfinns här.

ISIS ett hot mot vårt gemensamma astronomiarv

ISIS, den hemska islamistfanatiska terrormakten med ett oändligt antal krigsförbrytelser på programmet, har redan sadistiskt  mördat en chefsarkeolog i Palmyra och de förstör så mycket av mänsklighetens kulturarv de kan. UNESCO, en tandlös FN-organisation, protesterar, men till ingen nytta.

När ska Iraks och Syriens astronomihistoriskt värdefulla tempel jämnas med marken?

Som tur ligger  resterna av det babyloniska tempelkomplexet Esagila söder om Bagdad, där ISIS ännu inte regerar. Här fanns en gång  Etemenanki, det höga tornet eller ziqquraten, "Babels torn" , som astronomihistorikerna tror även användes som ett av forntidens viktigaste observatorier.

Gravitationslinser i svenskt arbete 1937

Jag är rätt imponerad över att Erik Holmberg, den lundautbildade astronomen, smålänningen, sedermera Uppsala-professorn  (ett tag styrelseaktiv  i vår egen förening) i sitt arbete 1937 A study of double and multiple galaxies diskuterar fenomenet med galaxhopar och gravitationslinser.

Med hänvisning till ett arbete av  Fritz Zwicky detta år påpekar Holmberg att galaxhopar lämpar sig mer och bättre än enskilda stjärnor för att "linsa".

Det tog en generation till innan det första fallet avslöjades: Tvillingkvasaren, 1979.

Seeing double

Tvillingkvasaren i mitten. Bildkälla: ESA/NASA/HST

PS.

Holmbergs vetenskapliga rapport byggde till stor del på det rika plåtmaterialet från Heildelberg (Bruce-teleskopet), varför han i förordet tackar för den hjälp han fått av det stora tyska kemi- och fotoföretaget  I G Farben som även hade en avläggare i Sverige.

Företaget blev för efterkrigsvärlden mest känt för framställningen av Zyklon B. Om detta kunde ingen veta 1937.

Så sant så sant…

images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.