Hoppa till innehåll

Nr 87 2015

  • av

Fjäriln vingad syns inte bara på Haga

Ja, förlåt att det blir lite Carl-Mikael (Bellman) i W-bloggen, men denna fantastiska nebulosa  har  synats av Hubbles rymdteleskop.

The Twin Jet Nebula

Bildkälla: ESA/Hubble & NASA Acknowledgement: Judy Schmidt

Fjärilen kallas på engelska  Twin Jet Nebula och upptäcktes 1947 av den betydande astronomen och supernovaforskaren Rudolph Minkowski. Därav klassifiseringen PN M2-9 där PN står för planetarisk nebulosa och M:et för Minkowski.

De bipolära gasströmmarna förklaras av två stjärnor som konstrar där inne i mitten: en vit dvärg (06-1,0 solmassor), en något massivare (1,0-1,4 solmassor) som slänger ut massor av gas och stoft. Som i sin tur belyses av strålningen från stjärnans avskalade kärna.

Det är mycket sofistikerad astrofysik bakom bilden, som vi förstår,

Systemet ligger  drygt 4000 ljusår från oss och nebulosans ålder är runt 1200 år. Tvillingstjärnornas period runt  varandra är på 100 år.

HST:s sajt finns en inzoomningsvideo som starkt rekommenderas.

Glasgow on my mind…

Malmö FF:s vänort där Celtic spelar, nåja, Glasgow i alla fall, kan åtminstone glädja sig över en sak:

Att 5 september invigs det nya, kraftigt uppgraderade planetariet i stan. Detta planetarium ingår som diamanten i Glasgow Science Center.

665_planetarium_5sep15

James Jeans teori gick upp i rök

Kommer ni iåg alla de äldre populärastronomiska böckerna, där Sir James Jeans teori om hur planeter bildades förekom? Han trodde  ju att planeter uppstod vid möten mellan två stjärnor, som sög åt sig gas och stoft från varandra och vi fick den berömda cigarrmodellen.

I ett föredrag i vår förening på 50-talet pulveriserade Knut Lundmark, ASTB:s grundare, idén och påpekade att efter sådana osannolika stjärnmöten kvarstod möjligen  en cigarrcigarill eller ett cigarettmunstycke.

planetesimal

En modell som gick upp i rök…

Köpenhamn får lundaförstärkning

Lundautbildade Henrik Rhodin har knutit till NIB:s Dark Cosmology Centre i Köpenhamn som PhD student. Facts here.

Konen på Ceres

Dawn-missionen fortsätter sprida ljus över asteroiden Ceres. Till de senaste bilderna hör denna dokumentation av en konformad topp på småplaneten. Vad är det för geologiska krafter som ligger bakom?, kan undras.

Bergskonen är 6 km hög och bilden togs på ett avstånd av 1500 km.

ConicalmountainonCeres
 
Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Galaxhoparna diskuterades

På IAU-kongressen på Hawaii nu i augusti diskuterades även aktuella problem vad gäller galaxhoparna, hur de ska definieras, de eviga katalogiseringsproblemen, galaxmedlemmarnas parametrar m m. I takt med att vi närmar oss kosmos kända visuella gränser, uppstår allt intrikatare problem. Galaxhopar som syns mot bakgrund av till synes tomma "voids" i det där kosmologiska spindelnätet – vilka fördelar ger det?

Tycho satt på rätt plats

Bortgångne Ove Agrelin, som jag efterträdde i Gammeldanskens Vänner GDV, skrev flera trevliga böcker och småskrifter om Köpenhamn. I ett litet häfte som Flygbåtarna gav ut, placerade han i en dansk kändislista  Tycho Brahe på rätt ställe: Mellan Borge, Victor, och Brögger, Suzanne.

Sexism i W-bloggen

En väninna over there med förflutet inom astronomin på Vassar College, som numera även släpper in män i utbildningen, brukar ha med denna bild (förmedlad till mig av Christian Vestergaard),  ett 30-talsvykort , när hon diskuterar kvinnornas avancemang inom himlavetenskapen.  Hon brukar börja med Hypatia, som mördades under antiken, passera Tycho Brahes syster Sophie, Caroline Herschel, Agnes M Clerke, Williamina Fleming, Annie  J Cannon, Henrietta Swan Leavitt, Cecilia Payne Gaposchkin ("The best man they have at Harvard", enligt Edwin P Hubble) m fl m fl.

11949144_910596589032639_4226352221900798949_n[1]

Det har skett en del sedan "Pickering´s harem" för hundra år sedan på  Harvard-observatoriet och de kvinnliga räknebiträdena som slavade på gamla obsis i Lund.  Om Obsis i Lund, Stadsparken, nån gång blir en utställningslokal, borde de hedras med en exhibition.

Och hallå!!! Det ÄR EN SKANDAL att Vera Rubin, som utbildades på Vassar, inte fått nobelpriset ännu i fysik för sina studier av galaxernas mörka massor. Snart är det för sent.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.