Hoppa till innehåll

Nr 88 2015

  • av

Tungt bidrag om svenska amatörer och kometer

Så kul att vi blivit astronomihistoriska! Johan Kärnfälts och Gustav Holmbergs stora  projekt, att reda ut den svenska amatörastronomins förflutna, börjar resultera i mäktiga och matiga rapporter, och nu har en genomresearchad rapport av Johan  om svenska amatörers insatser i kometobserverandet publicerats. Vilka informationskanaler hade vi? 

Kända namn som Nils Tamm förekommer, men det gör också, och det gläds jag speciellt åt, Rune Fogelquist, vars fotografiska observationer av kometen Arend-Roland 1957 med den berömda antisvansen ju blev världsberömda.

Johans rapport går att läsa i sin helhet här.

skc3a4rmklipp

Artikeln är publicerad i Journal of Astronomical History and Heritage, en publikation med fri tillgång till innehållet som inte ska blandas samman med  den mera pretentiösa och inomvetenskapliga Journal for the History of Astronomy

I Johans uppsats kommer vi,  vänligt nog,  inom Malmö-communityn även  till tals, och en bild med Patrick Moore och Peter Linde från den internationella amatörkongressen i stan 1972 – IUAA var ett ambitiöst men misslyckat försök innan de sociala mediernas intåg på arenan – illustrerar att vi hann med en hel del när vi var unga och oförstörda. Och verkligen hade himlastormande ambitioner! "The sky was the limit, them´ days."

0084

Historia i vardande 1972: P Moore och P Linde. Foto: Privat

Bloggen om svensk amatörastronomis historia rekommenderas alltid och i alla lägen. Mer kommer!

Ny boss för Lick

På personalfronten noteras, att astronomen Claire Max fått jobbet som ny chef för UC Observatories (inklusive tidigare krisdrabbade Lick O). Styrelseordföranden för University of California  Janet Napolitano bekantgjorde utnämningen  härom dan.

max2

Glad chef Claire Max vid Shane 3-meter Adaptive Optics Laser Guidestar-systemet, Lick Observatory, Foto: Laurie Hatch.

Janet Napolitano? Helt rätt, hon var en av presidenten Barack Obamas närmaste medarbetare ett tag, bl a ledde hon departementet för Homeland Security, och hon har också varit guvernör för delstaten Arizona.

Gaias första år

Sanslöst många observationer har noterats under Gaia-sondens första år. En populärvetenskaplig rapport kan läsas här. Otroooligt!

En hel kennel med DOGs

De astronomiska akronymerna står som SIB, Spön I Backen, och nu är det japanernas DOGs som påkallar uppmärksamheten: Dust Obscured Galaxies.

En hel kennel, 48 DOGs, har specialstuderats med den nya Subaru-instrumenteringen på Hawaii, och det visar sig att galaxernas innehåll av stoft och gas snurrar runt massiva svarta hål. Ju mer de observeras mot det infraröda, desto mer lyser de upp och tar över:

150827083536_1_540x360

Bildkälla: National Astronomical Observatory of Japan

Bilden t v visar tre av galaxerna i det optiska området, för mittenbilderna i nära infrarött svarar VIKING/VISTA Kilo-degree Infrared Galaxy Survey och t h syns WISE upptagning i det mellaninfraröda. Bilderna har en vinkelstorlek på 20 kvadratbågsekunder. DOGs är extremt väl synliga i det infraröda, som synes.

Årets astrobild i London

Greenwich-observatoriuets årliga tävling med årets bästa astronomiska bild, har i år lockat tävlande från ett 60-tal länder. Säkert ckså från våra latituder, konstigt vore det annars.

En så kallad "short list" på några av de tävlande bilderna finns här.

17 september faller domen.

Anders brädar Tycho

Om jag inte hörde fel, så sa Anders Nyholm på sitt ögonöppande och underhållande föredrag för oss i torsdags kväll att han varit med om att upptäcka – hittills – 15 supernovor.

Tycho Brahe mäktade bara med en enda.

Å andra sidan avslöjade Anders också att det finns en 100 miljoner supernovor att hålla reda på  i vårt kända universum. Jag har i alla fall sett siffror som pekar på att i det "observerbara universum" smäller en miljard supernovor per år eller  30 i sekunden.

Patent på rymdstege klart

Det kanadensiska rymdföretaget Thoth Technology, Inc., har fått patent på en rymdstege på 20 km:s höjd. Sedan astronauter, rymdturister och andra med hiss tagit sig upp till toppen av stegen, tar  andra normalare raketkrafter över för den vidare färden ut  i rymden.

HT_space_elevator_jef_150818_16x9_992
 
Bildkälla: TT, Inc.

Vad har de gemensamt?

W-bloggsredaktören är då och då ute och föreläser om två gubbar. Vilka är de och vad har de med astronomi att göra?

Har du läst W-bloggen någerlunda genom åren, så vet du svaret  (som kommer i nästa nr).  Håll ut!

Downloader
 
Foto: Per Ljungvall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.