Hoppa till innehåll

nr 89 2015

  • av

Peter synar M13 med TBO:s fjärrstyrare

En kontrafaktisk fråga:

Vad hade 1700-talsastronomen i Paris, Charles Messier, sagt om Peter Larssons nya M13-foto, sammanställt med vår fjärrstyrare vid Tycho Brahe-obserbvatoriet? När Messier gjorde sin berömda nebulosakatalog beskrev han objektet i stjärnbilden Herkules som "Nébuleuse sans étoiles", alltså en nebulosa utan stjärnor. Hans teleskop mäktade inte med att upplösa den klotformiga stjärnhopen i enskilda stjärnor, det lyckades däremot  William  Herschel med och många av efterföljande astronomer som hade tillgång till allt större och alltmer ljussamlande teleskop.

Peters bild är märklig. Ju längre astronomerna förr fotograferade stjärnhopen, desto mer överexponerades de centrala delarna, som gled ut i en stor ljusfläck. Peters teknik att ta många bilder och stacka dem, ger onekligen ett precisare intryck:


M13

Foto:Peter Larsson/TBO

Fakta om Peters bild:

Exponeringar: 60 st 30 sec + 20st 30 sec per färgkanal.

Totala exponeringar: 120 st

Total exponeringstid: 1 timme.

Jag vågar inte gissa hur långt ner i skenbar ljusstyrka bilden går, men nånstans kring 18-20:e????

M13 är en av de mest utforskade klothoparna/klotformiga stjärnhoparna och nya resultat dyker hela tiden upp om dess innehåll och extrema historia, som kan ha omfattat supermassiva stjärnor med massor motsvarande kanske 50 000-60 000 solmassor.

Grundfakta om stjärnhopen, som lätt kan ses visuellt i små teleksop:

Avståndet rör sig enligt senaste mätningar om drygt  22 000 ljusår.

Hopens diameter är knappt 100 ljusår.

Dess skenbara storlek på himlavalvet är något mindre än fullmånens.

Ålder: Mycket gammal! Bortåt 12 miljarder år.

Stjärninnehåll: Massan bedöms till 6×105 solmassor.

Metalliciteten:  -1,7. Understryker den höga åldern.

Det kan diskuteras vem som allra först  la märke till klothopen, men Edmond Halley brukar krediteras med upptäckten av hopen, som är precis synlig för blotta ögat under optimala förhållanden (månfritt, god seeing, ingen störande kringbelysning).

Villo du sew en alternativ närbild tagen av HST/Hubble Space Telescope, så surfa in här.

Nästa mål för New Horizons

Efter Pluto har New Horizons dragit vidare och nu har nästa mål fastställts: ett litet KBO, Kuiper Belt Object, kallat  2014 MU69.

NASA-messet här.

Lundmarks supernovaroll erkänns

Anders Nyholm pekar på en ny tung vetenskapsrapport  från radioastronomernas sida, en rapport som redan inledningsvis slår fast Knut Lundmarks tidiga roll (1919) i supernovaupptäckternas historia.

Held och lykke!

Samtidigt som vi önskar den danske astronauten Andreas Mogensen helg og lykke  på hans färd till ISS i morgon (onsdag 2.9), så noteras att NASA snart ska låsa in ett gäng potentiella Mars-resenärer på Hawaii i ett helt år. BBC-newset här är uppfångat av Lars Olefeldt.

images

Flammar extra stolt.

Månmöte över Saturnus

Cassini-sonden dokumenterade tidigare i år, 21 maj, denna månpassage över Saturnus: Det är månen Dione som så vackert avtecknar sig.

PIA18330_modest

Apropå bilden i förra W-bloggen…

.. så visar den ju Fritiof Nilsson Piraten och Sten Broman mellan yours truly.

Downloader

Foto: Per Ljungvall

Relationen till astronomin är denna:
Piraten var god vän med vårt sällskaps grundare Knut Lundmark. De tog säkert ett järn ihop i något av Lunds många herrsällskap. Sten Bromans far Ivar Broman, professorn i anatomi, var en av Tycho Brahe-sällskapets grundare 1937 och deltog med liv och lust i sällskapets möten då temat  "liv i universum" stod på dagordningen. Detta framgår av gamla nummer av Cassiopeia, årsboken.

Science fiction då – verklighet idag

Lars Olefeldt har fiskat upp denna bild från 1930-talet, då vi flög omkring i egna plan utan propellerdrift och kommunicerade med varandra genom den tidens mobiltelefoner:

BMxkibL

Bildkälla: www.reddit.com

Bilden injbjuder till funderingar. Kvinnliga flygare, manlig krogbetjäning. En bok på bordet. Och det rökas förstås!

   
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.