Hoppa till innehåll

Nr 90 2015

  • av

Skåne, hallå, hallå…

Ursäkta, men jag håller på att planera för ett höstföredrag om Povel Ramel och Skåne, och det var  ofrånkomligt när jag såg denna NASA-bild att tänka på Povels låt Jorden hallå hallå, upp i det blå, ja blå… Fotot är från ISS, den internationella rymdstationen, och togs 3 april i år – vi kan skymta Öresundsbron, vi kan skymta Tycho Brahes ö Ven, vi kan skymta småorter i Mellanskåne som Höör, Hörby, Tjörnarp, Sösdala, Ringsjöarna med Sätofta,  Jägersbo, orterna  runt Skälderviken… det finns hur mycket som helst om du KLICKAR UPP BILDEN, vilket rekommenderas.

I norr syns förresten ett norrsken!

iss043e86375_lrg

Bildkälla: NASA/Earth Observatory/ISS

Bilden ISS043-E-86375 fotades med en digitalkamera modell Nikon D4 när det var fullmåne. Hela storyn kan läsas här.

En dagbild kan ses här, dock från en annan vinkel.

Och på tal om fullmånen, så skickade mig Lars Olefeldt en annan bild över vårt kära fosterland tagen just när fullmånen belyste den här delen av klotet – bilden har blivit en hit på facebook, förstår jag:

11988411_1665893446988115_3803213206759425571_n

Bildkälla: facebook

Stjärna sprätte i väg neutrino

En neutrino detekterad av franska ANTARES-systemet har kunnat kopplas till en ung G-K-stjärna, med hjälp av NOT:s 2,5-meters teleskop.

No sex, please, I´m a Mars astronaut…

Den gamla West End-komedin No sex, please, we´re British, är tydligen aktuell för kommande Mars-resenärer. En italiensk Mars One-finalist uttalar sig här i ämnet.

(Tipsare: Bertil Falk)

Järnrik stjärna hittad i stjärnhop

Den öppna stjärnhopen  NGC 2547 aka Gamma Velorum Cluster ligger på södra stjärnhimmeln, i konstellationen Seglen/Velorum. Hopen är ljusstark, lätt synlig i en fältkikare, och  dess ålder ligger nånstans i spannet 10-20 miljoner år. Avståndet 1500 ljusår.

Nu har astronomer med hjälp av Gaia-data synat en av de märkligare stjärnorna i hopen, 52 Gamma Velorum och diskuterar dess oväntat järnrika innehåll. Ackretion spökar i sammanhanget.

En av rapportens författare är lundaastronomen Thomas Bensby.

NGC-2547

En ovanligt vacker stjärnhop är NGC 2547. Bild från Wide Field Imager monterad på MPG/ESO 2.2-meters teleskop, La Silla, Chile.

Apropå Piraten…

… så påpekar Hans Bengtsson att det finns ytterligare en koppling mellan Fritiof Nilsson  Piraten och astronomin (se förra W-bloggen):

 – Piratens svåger i första äktenskapet med Karin Jerlov var ingen mindre än Emil Jerlov, som var en av GAK:s grundare. Jag vet inte om Jerlov umgicks med Knut Lundmark men det låter sannolikt
att han var med i ASTB (fast det är en gissning). 

– Jerlov var ju, kan man tycka, en person som kunde varit som skapt för att ha en motdsvarighet i Piratens skrivande. En gynekolog som på nätterna tittade på stjärnor från ett observatorium han byggt på taket av en nedlagd torvfabrik i de nordskånska skogarna. Kan det bli bättre? Men mig veterligt finns
inte Jerlov med som förebild till någon Piraten-karaktär? Kanske skulle Jerlov inte ha uppskattat det …

Lek med raketsimulator

Vill du leka med en raketsimulator på nätet, så rekommenderar Stefan Jeppsson denna danska sajt (nu när danskarna har en egen ISS-astronajut däruppe):

http://www.dr.dk/raketsimulator/

Efter morgonens oväder

I förmiddags kände jag mig som Oskar Anderssons berömde man  som gjorde vad som föll honom in.

ori-oa2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.