Hoppa till innehåll

Nr 100 2015

  • av

Nordiska grannar (1):

Tuorla-observatoriet snart "folkpensionär"

Jag tänkte vi skulle syna några av våra nordiska observatorier, och varför inte börja i Finland? 1952, i slutet av april, invigdes den finska astronomins ögonsten, det då nya observatoriet  I Turku/Åbo.

Pionjären bakom bygget var legenden Yrjö Väisälä, en av grannlandets stora söner tillsammans med bröderna Kalle, matematiker, och Vilho, som var meteorolog. Yrjö var pionjär inom astronomisk optik (Schmidt-Väisälä-teleskopet, ett ex kom 1941 till Kvistaberg) men också en tidig proponent för ballong-, raket- och satellitastronomi. Långt innan rymdfarten fick vind i seglen! Dessutom behärskade han esperanto och kan ha inspirerat vår egen Knut Lundmark att ge sig in på det konstlade språket. Väisälä ledde en tid Internacia Scienca Asocio Esperantista ("International Association of Esperanto Scientists") .

torni.small

Knut Lundmark var ofta i Finland innan Tuorla-institutionen byggts, detta för att granska Väisäläs och hans kollegers plåtar som togs i jakten på kometer och asteroider men som ju också visade fram Lundmarks favoritobjekt: Galaxer, galaxer, galaxer…

I väntan på att de nordeuropeiska astronomerna skulle dra sig söderut, till de spanska öarna, till Chile (tankar fanns även på Sydafrika i början), fick de skandinaviska hemmaastronomerna nöja sig med den egna stjärnhimmeln, och Tuorla blev en klenod. (Den matiga hemsidan med allt om historik, teleskop, forskning m m  rekommenderas!) Så kul också för oss att det tidigare  samarbetet mellan Lund och vännerna i Turku/Åbo vidmakthållits, ett arv som tagits väl till vara fram i tiden. Det senare förstår jag inte minst av vad vår tidigare professor vid obsis i Lund, Arne Ardeberg, berättar. T ex om Schmidt-Väisälä-teleskopet:

– Under många år var det ett av de mest produktiva  teleskopen i en stor del av världen.

AY4R4336

Tuorla-klassikern. Bildkälla: Observatorietrs finsk-engelska hemsida.

Om Väisäläs efterträdare, Liisi Oterma, konstaterar lundaprofessorn:

– Även hon var en polyhistor med vida kunskaper. Inom astronomin torde hon vara mest bekant för sina optiska bederifter och sina insatser avseende asteroider.

– Tilläggas kan, att hon behärskade åtta språk!

– Jag har också haft mycket samröre med Liisis elev, Tapio Korhonen.

–  Tapio tog över sin mentors och mentors mentors arv avseende teleskopoptik och optik över huvud taget.

–  Tapio var bland annat optikern bakom det för sin tid ypperliga Nordic Optical Telescope (NOT) . Som ett litet tack för detta blev han hedersdoktor i Lund.

– Tapio har också polerat ett flertal andra högkvalitativa teleskopspeglar.

Väisälä_lapsuuskoti_muistolaatta

Bröderna Väisälä – astronomen Yrjö i mitten – hedras i vårt grannland. Bildkälla:Nätet

Charon i närbild

Nya bilder på Pluto-månen Charon har nu släppts. Inför resultatet kan vi bara säga: Wow!

Charon har en diameter på 1214 km och är alltså mindre tvärsöver än Sverige är långt!

charon-as-captured-by-new-horizons

Bildkälla: NASA/Southwest Research Institute

Grekland utesluts ur ESA?

Nyheter gör gällande, att grekerna riskerar uteslutas ur den europeiska rymdfartsorganisationen ESA. På tre år har de inte reglerat sin medlemsvagift.

NASA ropar hej i tid och otid

Varje gång rapporter dyker upp om vatten på Mars, har NASA:s mediemedarbetare en så kallad  field day. Kul för dem. Numera tar jag och andra sådana nyheter med en "gäspning". Substans efterlyses!

Fler månbilder

En kollektion bilder från månförmörkelsen signerade Mikael Bengtsson, Mikael som speciellt lockades av solens återkomst över vår drabant:

– Helt fantastiskt!

Kl 05.31 (28 september) började solen dominera månytan igen:

_MAB2967

För att tidigare på morgonen ha sett ut så här…

_MAB2919 (2)

… och så här:

_MAB2919 (2)

 

V1118 Ori flammar upp

Efter nästan tio års stiltje berättar ryska astronomer att den "eruptiva variabeln" V1118 Ori nu börjat aktiveras igen. Stjärnan av typen ung T Tauri bör  kunna ses i vår fjärrstyrare på TBO.

Snygg gest

ESA:s Rosettateam har namnat ett par formationer på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko eftrer nyligen bortgångna kolleger. Så här ser numera C. Alexander Gate ("C Alexanders port") ut på kometens mindre lob.

Formationen är namnad efter Claudia Alexander, NASA/JPL-forskare, som gick ur tiden i juli i år i bröstcancer.

PIA19838_modest

rosettahonor2

Bildkälla: ESA’s comet viewer

Claudia Aleaxander var även verksam som barnboksförfattare. Hon blev 56 år gammal.

nasa-scientist-claudia-alexander-dies-1437413929-8563

Bildkälla: NASA

Tunga argument mot Marsresor

Lämpligt nog nu när Ridley Scotts nya Marsfilm The Martian är på väg upp på biograferna, har Lars Olefeldt  fångat upp denna illustration på nätet. Scrolla ner så får du alla relevanta argument mot en Marsresa. Det kan vara hugget som stucket vilket som biter mest:


PEgUHbN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.