Hoppa till innehåll

Nr 101 2015

Pressmess från Svenska Astronomiska Sällskapet:

ADON en mäktig maniFESTation för vår vetenskap

På lördag blir det stjärnskådning med teleskop – men också motionslopp till planeterna, en koloniseringsverkstad, och supernovaforskare i skolan. När Astronomins dag och natt intar 30 orter från Kiruna till Simrishamn den 10 oktober visas kärleken till universum och astronomin på många sätt.

Lördagen 10 oktober firar Sverige Astronomins dag och natt för fjärde gången. Festivalen, som koordineras av Svenska Astronomiska Sällskapet, blir den största hittills.

– På Astronomins dag och natt händer det saker i hela Sverige från Kiruna i norr till Simrishamn i söder. Det är unikt för Sverige att så många på samma dag får chansen att upptäcka universum, säger Jesper Sollerman, professor vid Stockholms universitet och ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet.

adon2015

Vår klenod Tycho Brahe-observatoriet börjar programmet kl 15.00 på lördag.

Astronomins dag och natt i siffror:

  • 40 evenemang för allmänheten arrangeras på 34 orter
  • 23 forskare håller föredrag – fler väntas delta och möta allmänheten
  • På 21 ställen erbjuds chansen att titta i teleskop
  • 11 av landets observatorier håller öppet
  • Nio av landets science centers firar med aktiviteter för både vuxna och barn
  • På sex orter visas solen på ett säkert sätt i speciella solteleskop.

I Stockholm ordnas Tidsresan, en resa i jordens och universums historia med fem forskare från Uppsala universitet, Linnéuniversitetet och Naturhistoriska riksmuseet. En kosmolog, en geolog, en paleontolog, en antropolog och en arkeolog ska tillsammans guida genom tidsåldrarna. Tuvalie Mellin i föreningen Örebro Astronomi är arrangör för evenemanget.

– Det har varit ett stort intresse för att vara med om vår tidsresa. Våra 265 platser är redan fullbokade! säger hon.

Eldsjälen Åke Dahllöf från Stockholm är arrangör för Astronomins dag och natt kanske mest överraskande evenemang: ett löppass från solen till Mars. Löparna kommer att passera planeterna i Sweden Solar System, världens största skalmodell av solsystemet i vilken Globen representerar solen.

– Vi är ett 70-tal anmälda som ska springa från solen till Mars. Det blir från Globen till Mörby Centrum via Merkurius, Venus, jorden, månen och asteroiden Eros, säger han.

Sweden Solar Systems grundare, professor Gösta Gahm, kommer att vara på plats när löparna passerar Venus vid Vetenskapens hus, Roslagstull.

adon_karta_20151005_350

Mer om evenemangen

Mer som händer under Astronomins dag och natt 2015 efter landsdel.

NORRLAND

Stockholmsforskaren Edvard Mörtsell berättar om “Universum – så funkar det” vid Umevatoriet i  Umeå, som också firar FN:s Internationella ljusår. Norrskensfotografen Mia Stålnacke ställer ut på Rymdgymnasiet i  Kiruna, science center Tecnichus i  Härnösand tar upp frågan om hur många stjärnor som finns i universum. Stjärnträffen Norrland Star Party samlar amatörastronomer hela helgen utanför  Sundsvall. Också i  Sundsvall firas det på Heliåsskolan – där barnens möjligheter att se solförmörkelsen blev en riksnyhet i mars.

SVEALAND

Stockholm återinvigs planeten Venus i Sweden Solar System på Vetenskapens hus, och på Tekniska museet hålls workshopen Cities in Space om rymdkolonisering. Föreningen STAR håller kvällsöppet på Observatoriekullen, astrofotografen Peter Rosén gästar Kungsholmens bibliotek i  Saltsjöbaden kan man titta i teleskop vid Saltsjöbadens observatorium. I  Sollentuna gästas Häggviksskolan – som har eget observatorium och egen astronomiförening – av supernovaforskaren Seméli Papadogiannakis. I  Uppsala talar flera forskare, bland dem rymdfysikern Anders Eriksson som meddelar det senaste från kometsonden Rosetta. I  Örebro visas rymdbilder i ett astronomitält på Våghustorget, och i Södertälje firas Astronomins dag för första gången på Tom Tits Experiment. I  Kumla planeras astronomikväll med övernattning på Vialundskolan – och läraren Kristoffer Åberg direktsänder en föreläsning om exoplaneter på Youtube. Framtidsmuseet firar med solvisning i  Borlänge.

Bild på Pluto: NASA/JHUAPL/SWRI

GÖTALAND

Göteborg firar Slottsskogsobservatoriet det Internationella ljusåret med föredrag och stjärnskådning, och på Universeum byggs en jättemodell av före detta planeten Pluto som kan bli världens största. I  Mariestad håller landets största amatörobservatorium öppet, och i  Norrköping firar Visualiseringscenter C med bland andra Marie Rådbo, astronom och författare, som också talar om Pluto. Ufo-film blir det i  Smålandsstenar utanför Gislaved där experten Clas Svahn är på plats för att presentera den hyllade dokumentären Ghost Rockets. I  Trollhättan inleds ett program av rymdevenemang på science centret Innovatum och Saabs bilmuseum. Stjärnskådning utlovas i  Linköping, och rymdpyssel för barn vid Balthazar science center i  Skövde. I  Alingsåsvisas stjärnljus i teleskop vid Lights in Alingsås-slingan. Två astronomer med rötter i Jönköping besöker industrimuseet i  Norrahammar och berättar hur planeter och galaxer bildas. I Borås visas solen i teleskop. På  Västerviks museum kompletteras skeppet Mars Makalös med föredrag om planeten Mars. I  Kungsbacka flyttar Onsala rymdobservatorium in sitt kontrollrum på köpcentret Kungsmässan. Landets mörkaste stjärntittarkväll utlovas i  Hylte i regi av Hallands astronomiska sällskap. Teleskop och astronomibilder visas i  Tånnö utanför Värnamo. I  Borgholm berättar Lars Magnusson om hur man kan som amatörastronom fjärrstyra teleskop i utlandet. I  Karlshamn blir det rymdpyssel på Kreativum och i  Lund firas det både i Astronomihuset och Vattenhallens planetarium. I  Malmö väntas Tycho Brahe-observatoriet i Oxie dra storpublik och i  Sankt Olof utanför Simrishamn ordnas en astronomisk tipspromenad.

astronomins-dag-och-natt

För en heltäckande lista över evenemang under Astronomins dag och natt, se  www.astronominsdag.se/program. Officiell hashtag för sociala medier är #astronominsdag.

Mer om Astronomins dag och natt

Astronomins dag och natt startades 2012 på initiativ av Svenska Astronomiska Sällskapet. Tanken är att göra det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för människor i hela Sverige. 2015 blir det Astronomins dag och natt för fjärde gången. För mer om Astronomins dag och natt, se  www.astronominsdag.se.

Mer om organisationerna bakom Astronomins dag och natt

Svenska Astronomiska Sällskapet har sedan det grundades 1919 arbetat med att göra astronomi tillgängligt för alla. www.astronomiska.se

Astronomisk Ungdom, Svenska Astronomiska Sällskapets ungdomsförbund, lanserades den 13 oktober 2012 i samband med det första Astronomins dag och natt.  www.astronomiskungdom.se

Champions League-klass på TBO:s lördag

Som jag sagt till vännerna och kamraterna inom ASTB: Det är "Champions League"-klass på programmet och laguppställningen på lördag, ett program som vår ordförande Peter Linde snickrat ihop.

Programmet i sin helhet här.

Välkommen! Bien venue! Welcome!

tycho-brahe-observatoriet-225x300

En ensam och fundersam W-bloggsredaktör inväntar lördans folkstorm… Bildkälla: Södra Skådebanan

Ett initiativ i Knut Lundmarks anda

ADON, Astronomins dag och natt, är verkligen ett initiativ i Knut Lundmarks anda. Han var förra seklets i särklass främste propagandist för vår astronomiska vetenskap, vilket han dessutom fick skit för av en del fiiiina yrkeskolleger. Vilka kompletta  idioter!?!

Så roligt att ASTB:s grundare uppmärksammas allt mer för sina banbrytande inomvetenskapliga insatser, ett outtömligt ämne som bara tilltar i intresse. Men inte bara det. Även intresset för personen Knut Lundmark är stort, och jag måste här och nu ta tillfället i akt att tacka Lundmark-vännerna Ylva Öijevall och hennes man Gunnar som besökte vårt observatoirium i Oxie för ett tag sedan.

Ylva, vars pappa var tandläkaren Kurt Swedhner, har skickat mig en del bilder från invigningen av Lundmark-monumentet i Älvsbyn  på 70-talet. Samtliga bilder kommer så småningom att läggas på vår, vågar jag påstå, helt unika Knut Lundmark-sajt.

Det var pappa Kurt som gjorde monumentet och den förnämliga reliefen på Lundmark, som finns på monumentet s bas (vars gipsskiss jag själv äger).

IMG_2482

Kurt Swedhner betraktar sitt mästerverk.

Knut Lundmark-monumentet var Sveriges första rymdmonument.

IMG_2483

En konstfull galax dominerar monumentets topp.

Patricks monokel på auktion

Apropå populärvetenskapliga profiler: 8 oktober går en del  Patrick Moore-saker på auktion, i London, på Christies. Bl a hans monokel, som han, som jag brukar säga, bar för syns skull. Utropspris runt 800 pund.

Monokeln bar han sen tonåren, men jag kan inte komma ihåg att han använde den när han var hos oss i Malmö 1972.

En Marsglob (dock inte den stulna i Lund), som tillhört Moore, går också under klubban liksom ett teleskop och en del prylar från Sky at Nights lilla studio.11090102

Eftertraktad monokel.

monocle

Bildkälla: Christies

Sista bokmässan

Den tolfte och sista upplagan av "Sveriges minsta bokmässa" ägde rum i lördags (3 oktober) hemma hos W-bloggsredaktören. Mycket folk som vanligt, flera astronomiskt belastade bokvänner syntes i lokalerna…. Längre och fylligare rapport följer.

Traditilonellt avslutades bokmässan med en duell – vapen: våra promenadkäppar – mellan W-bloggsredaktören och gamle entertainern Gunnar "Byteskomik" Bernstrup. Hur det gick kan läsas på Gunnars blogg, som han dessutom illustrerade så här fint:

touschc3a9

Ill: G Bernstrup

Av nån anledning gillade inte Gunnar mitt förödande dubbelhandsgrepp, som han ansåg osportsligt och värt både ett gult och rött kort.

1 kommentar till “Nr 101 2015”

  1. – Touché! När man i följande dags kranka blekhet tänker efter.

    Men en sedvanligt och med astronomiska mått mätt lysande tillställning. Synd att låta denna mässa slukas i ett svart hål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.