Hoppa till innehåll

Nr 125 2015

  • av

Grrrrrattis!, 60-årsjubilerande GAK

I morgon 2 december 2015 fyller Göteborgs Astronomiska Klubb sextio år. STORT GRRRRRATTIS från oss söder om åsen!

Christian Vestergaard, ordförande i GAK idag, berättar:

"Idén till att bilda en astronomisk förening i Göteborg kom från en professor i radioteknik och elektronik på Chalmers Tekniska Högskola. Denne tyckte att det borde finnas en astronomisk förening i staden. Han namn var Olof Rydbeck (1911-1999) och var drivkraften bakom det omfattande pionjärarbetet med att bygga upp Onsala Rymdobservatorium på halländska Råö.

unnamed

 

Omslag från Rydbecks memoarer

På hösten 1955 gick det att läsa i GP att en astronomisk förening skulle bildas i staden. Intresserade kunde samlas på Eckersteins bokhandel (Västra Hamngatan) på ett visst datum. I slutet på mötet kunde de som ville ingå i en styrelse få skriva upp sitt namn på en lapp.

Herr Rydbeck bad sedan dessa att besöka hans kontor på Chalmers för att där kunna konstituera sig. Detta skedde fredagen den andra december 1955 och det bestämdes att amatörastronomen och aviatören Gunnar Darsenius fick bli mötessekreterare. Andra herrar som var närvarande på detta historiska första möte var bl.a. en poliskonstapel som hette Tore Sjögren. Docenten och meteorastronomen Bertil Anders Lindblad, civilingenjören Hein Hvatum samt gynekologiprofessorn Emil Jerlov var några andra som närvarade.

Med en rösts marginal klubbade man igenom förslaget att kalla sällskapet för Göteborgs Astronomiska Klubb. (Professor Rydbeck tyckte dock själv att Göteborgs Astronomiska Förening var ett bättre alternativ.) På ett senare möte bestämdes att professor Jerlov , verksam vid vSahlgrenska Universitetssjukhuset,  skulle bli klubbens förste ordförande. (Detta då herr Rydbeck bestämt avsade sig detta.)

head3

Herr Jerlov satt som ordförande i ett år innan han flyttade till skånska Vittsjö och byggde upp ett eget kupolobservatorium. Han ersattes av fysikprofessorn Nils Ryde (CTH) som satt på ordförandeposten i hela sexton år.

Man byggde upp en verksamhet där föredragshållare kom och föreläste. I slutet på sextiotalet lyckades klubben med bedriften att locka plasmafysikern och nobelpristagaren Hannes Alfvén till en föredrag i klubbens regi. Under fem år på sjuttiotalet var den f.d.  uppsalaprofessorn (samt lundmarkdoktoranden) Erik Holmberg ordförande i GAK. Holmberg gjorde sig känd som galaxforskare och begrepp som “holmbergmassan” och “holmbergradien” är uppkallad efter honom.

Jag Christian Vestergaard är ordförande nummer tio sedan starten 1955."

Som sagt: Här nere ifrån Skaune saluterar vi våra vänner i stan som representerar Sveriges vackra framsida! Samtidigt som vi noterar att den fotbollsallsvenska maratontabellen är den tabell som gäller i det långa loppet. Ha det gött, vi ses på 7:an, CV!

11427396_942496485807678_1985740999_n

Final i Vattenhallen

Peter Hemborg, vår eminente astropedagog, erinrar om att Rymdungarna, Nasagruppen och Observatoriegänget har gemensam terminsfinal på Vattenhallen i Lund 2 december.

– Vi kommer att få se en film, som handlar om exoplaneter och heter "Vintergatans alla planeter". I stort sett alla våra barn och ungdomar, ca 19 stycken, kommer att delta. Det kommer också att finnas möjlighet att anmäla sig till våren 2016.

Ny sf-tidskrift i Tychos namn

Från vår egen sf-guru i ASTB:s led, Bertil Falk, kommer detta tips:
Att 2016 får vi en ny science fiction-tidskrift i USA kallad Tycho Journal.

26d7ce5603753ebaf355285fe146def7_original

All info inför starten här!

d67f70c63cd0313376ea5b8e0fc6d0ca_original

På mig ger gänget bakom satsningen ett tungt och seriöst intryck. Lite krimskrams och PR-saker är tillåtet:

89f282c8ce211b5ef6b2f2cb8ab3d60d_original

NASA:s Marsplaner

Här finns en fyllig NASA-rapport om amerikanernas projekt att steg för steg landsätta människor på Mars.

Färgglatt avslöjande

Lars Olefeldt har fått korn på en bok där vi får veta allt om hur tekniker och forskare gör för  att "färglägga" vårt vackra universum, hur olika filter adderas när t ex HST jobbar och hur, ja, subtraktion även fungerar.

Unknown-5-289x290

Hellre en ny maträtt än en ny stjärna…

Kockinnovatören, smakfysiologen, mataforistikern, gastronomen Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) har gått till hävderna för att han satt på pränt att mänskligheten har större glädje av en ny maträtt än upptäckten av en ny stjärna:

  • La découverte d'un mets nouveau fait plus pour le bonheur du genre humain que la découverte d'une étoile

Det ena borde inte förskjuta det andra. Jag känner många astronomer som både upptäckt novor och som är hejare i köket.

physiology-of-tasteSå bon appéttit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.