Hoppa till innehåll

Nr 14 2016

  • av

Varför mobbas Collinder 69?

Den engelske amatörastronomen Stewart Moore undrar på BAA:s hemsida varför den lilla öppna stjärnhopen Collinder 69 (aka Cr 69 eller Col 69) i Orion ägnas så lite uppmärksamhet – av oss amatörer, måste tilläggas. Siffrorna 69 betyder att stjärnhopen har det numret i dåvarande lundaastronomen Per Collinders klassiska stjärnhopskatalog från 1931 och är förbunden med flera ljusa stjärnor inklusive Meissa (Lambda Orionis), Phi-1 och Phi-2. Avståndet till hopen är 1300 ljusår och dess ålder har  numera dubbelgraderats upp till runt 10 miljoner år. A mere nothing!

Moore föreslår oss att med fältkikare och små teleskop  betrakta underverket på en halv himmelsgrad, som utgör Orions huvud, och med ett större filterförsett teleskop typ vår Mead eller fjärrstyrare kan nebulositeten här lätt identifieras. De tre stjärnorna på rad inuti hopen har magnituderna 7.

Cr_69

Bildkälla: Italienska Wikipedia

En av de astronomer som utmärkt sig de senaste åren i utforskningen av unga öppna stjärnhopar inklusive Lambda Orionis/Collinder 69 är den spanska, Malaga-fostrade men nu Valpareiso-verksamma astronomen, prof Amelia Bayo. (Lästips: Länka in till hennes bidrag i ESO-tidskriften  Messenger nr 147.)

bayoamelia

Skandalen på Karolinska sätter snöbollen i rullning

Fråga kvällen 7.2: Hur länge kan de andra nobelprisutdelarna (fysik, kemi t ex) finna sig i att KI-koryféerna drar ner prisen i dyn? Kraven på att KI:s ledning inklusive styrelsen MÅSTE gå kommer att växa. Arvid Carlssons uttalande i kväll hedrar denne nobelprisnestor i fysiologi.

snowballfeatureimage1

Vem blir först med att i protest lämna tillbaka utmärkelse och pengar?

Alla kan nu följa dramatiken på Grönland

Ibland diskuteras astronomins och rymdfartens "nytta", och då kan det kännas bra att hänvisa till ESA:s nya Grölandssajt där alla kan följa hur isen och de kustnära glaciärerna förändrats genom de senaste tiderna på Grönland. Bakom ligger intensiv satellitbevakning.

Dödsfall efter  meteoritneslag

Samtidigt som det rapporteras från Danmark om en kraftig meteor i går kväll (lördag 6.2), kommer här en rapport med ett sannolikt dödsfall efter ett meteoritnedslag i Natrampalli, distriktet Vellore i Tamil Nadu, Indien:

Sedan polis och bombexperter varit på platsen, kunde de konstatera att det måste röra sig om en rymdsten som så svårt skadat en person, som gått ut för att dricka vatten, att han senare avled på sjukhuset. Andra skadades också men överlevde, en vattentank förstördes och fönsterrutor spräcktes. På platsen hittades stenrester som pekar på meteoritkopplingen.

th07_Suspected-_Fu_2727329f

Bildkälla: The Hindu på nätet

SVT synar liv i  universum

Peter Hemborg erinrar om att lördag 13 februari med start kl 21.50 sänder Kunskapskanalen i tv en ny del av den brittiska vetenskapsserien "Vår plats i universum". Denna gång diskuteras förutsättningen för intelligent liv i universum:

Behovet av en godmodig stjärna, en planet på lagom avstånd, rätt ingredienser så att liv alls kan uppstå. Och så tillräckligt med tid för evolutionen att verka. Finns det sådana platser?

kunskapskanalen_logga

Tycho-föreläsning på nätet

Christian Vestergaard har hittat en Youtube-föreläsning om Tycho Brahe.

Einstein på hugget

Vi tar med oss detta klassiska, ickeförfalskade Albert Einstein-citat in i den nya veckan:

Spruch-Zitat-von-Albert-Einstein

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.