Hoppa till innehåll

Nr 15 2016

  • av

* Newsflash:

Supernovasmäll i Centaurus A

Tack till Anders Nyholm, som mailar  att det precis denna måndagseftermiddag (8.2) blivit känt att en misstänkt supernova exploderat i Centaurus A, synlig på södra stjärnhimlen, "bara runt hörnet".

Anders berättar:

– Amatörerna i BOSS ( http://www.bosssupernova.com/) verkar ha hittat en supernova i Centaurus A. Skenbar magnitud 14. Bara 13 miljoner ljusår bort. Se: http://wis-tns.weizmann.ac.il/object/2016adj
– Vi inväntar fotometrisk uppföljning och klassificeringsspektrum!
Och Anders tillägger:
– Extragalaktiska avstånd är ju en svår sport, men Centaurus A kan sägas ligga på ungefär samma avstånd som M 82, där SN 2014J small av härförleden. Kul med något i sammanhanget så närbeläget.
– Senast man såg att det tände till i Centaurus A var 1986, när Robert Evans var i full gång med ögat vid okularet. Den supernovan (1986G) var en Typ Ia — samma typ som Tycho såg — men nu får vi se vad det för sort 2016 har att bjuda.
1-y69KZFZ9JPUQFmLQdO2KEQ
 
Stjärnsmällen. Bildkälla: BOSS
 
Cen A är en stark radio-och röntgenkälla som tillhör den elliptiska galaxen NGC 5128, en ikonisk galax, ofta återgiven i populärastronomiska böcker och vars visuella framtoning genom åren tolkats på skiftande vis. När rymdbaserade Hubble Space Telescope fångar in galaxen, brukar den se ut så här:
 
Centaurus-HST-ESO-LL
 
Bildkälla:HST/ESO/LL
 
I takt med att mer nyheter ramlar in, fyller vi på här på W-bloggen med uppdaterat material. Men erkänn att en supernova nästan granngårds ger ståpäls!!!
*   *   *   *   *
I senaste Astronomer´s Telegram berättar trion Peter Marples, Greg Bock och Stuart Parker att upptäckten i Australien (var annars?) ägt rum med ett 300 mm F7SCT-teleskop och att denna PSN, "möjliga supernova", kallas AT2016adj.
Bilder från området tagna 3 februari visar inga objekt här ljusare än magntiuden (V) 18. Således är supernovan verkligen frisch von Fass!
BOSS-gänget har upptäckt flera supernovor och förkortningen står för något så oprosaiskt som Backyard Observatory Supernova Search.
*    *    *    *    *
Nattens (9.2) första spektrala och  fotografiska mätningar har dykt upp (Lijiang Observatory, Kina, Mount Stromlo, Australien)) och visar upp ett starkt rödaktigt objekt. Misstankar om en Typ II-supernova föreligger, alltså handlar det sannolikt om en massiv stjärnas kollaps.
Rödfärgningen kan väl knappast bero på annat än att stjärnsmällen ägt rum inne i de tjocka omgivande gas- och stoftmolnen.

*    *    *    *    *

Men det kan också handla om en Typ Ib-supernova, meddelas här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.