Hoppa till innehåll

Nr 29 2016

  • av

Östra Grevie-elevernas TBO-gästspel:

Sylvia Björk inviger påskutställningen

Nu är det klart att det blir Sylvia Björk, socialdemokratisk ordförande i Malmös kulturnämnd, som inviger vår påskutställning. Långfredag kl 13.00.

Välkomna!

Och tack till vår ordf Peter Linde som ordnat saken.

Downloader

Tack också till Eva Dagnegård, som gjort den fina affischen som redan hänger lite här och var i Malmö och Lund.

SylviaWebb

Inviger utställningen. Bildkälla: Malmö stad

Caroline fyllde 266 den 17 mars

I veckan noterade Google att Caroline Herschel skulle ha fyllt 266. Cheers!

caroline-herschels-266th-birthday-5149061126553600-hp2x-xlarge_trans++40NVKkzKgy7iV1BEZjiceTiJ2KaMcwe8XIqF0hRFiWY

Dan innan fyllde en skådiskompis också år, vilket fick mig att påpeka i min fb-hyllning att hade Julius Caesar dan innan 44 f Kr överlevt knivhuggen skulle han ha kunnat påstå att 16 mars 44 f Kr var första dagen i resten av hans liv.

Annorlunda rundtur hos CERN

Bertil Falk tipsar om att här kan vi surfa in och göra en 360-graders häpnadsväckande "rundtur" i CERN:s Large Hadron Collider.

Hjärtnebulosan sedd från Oxie

Ännu en flott astrobild från Peter Larsson som fotat Hjärtnebulosan, som även har en mängd andra mera katalogtråkiga nummer ( IC 1805, Sharpless 2-190), Jag är enormt imponerad över att Peter kunnat fotografera detta ljussvaga objekt i Cassiopeias stjärnbild, som i sin mitt har den öppna stjärnhopen kallad Melotte 15.

heartneb4

Foto: Peter Larsson

Nu blir det riktigt intressant  för Melotte efter astronomen Philibert Jacques Melotte, som trots namnet var engelsman, är ju namngivare tillsammans med Max Wolf och vårt sällskaps grundare Knut Lundmark till galaxen kallad "Wolf-Lundmark-Melotte".'

Objektet Melotte 15 består av unga stjärnor och ligger runt 7500 ljusår från oss.

SR uppmärksammar Birger Wassenius

1700-talssvensken Birger Wassenius, som upptäckte solens protuberanser 1733, har uppmärksammats av Sveriges Radio. inrapporterar Christian Vestergaard.

Tycho dyker upp lite här och var

Nu ska jag berätta en märklig historia. I onsdags kväll följde jag repetitionerna med Amiralens Storband i Staffanstorp, i en fabulös lokal som heter Åvanpå. Jag hade knappt kommit innanför dörren förrän Bo Person, som driver stället, visade mig alla bilder som har med Tycho Brahe att göra. Uppe i stora mötes/konsert/konferenslokalen finns ett litet "hus i huset" kallat Stjärneborg, där småmöten kan äga rum.

Men inte bara det!

I trappan till den spatiösa ovanvåningen hänger en bild byggd på den klassiska 1800-talstavlan som visar hur den skotske prinsen, han som med tiden blev Jakob I av England och Skottland, besöker Tycho Brahe. T h på bilden, som är målad av Donald Eldenberg, ser man krögaren kika fram – Bo Person själv!

Bo trodde mig knappt när jag påpekade att egentligen skulle jag just denna kväll vara ute på Tycho Brahe-observatoriet.

L1060555

Foto:Kenneth Svensson

Tack till musikkompisen Kenneth Svensson som låtit mig låna hans bild ovan,

Inunder Åvanpå tillverkas flotta sängar, soffor och stolar, som exporteras bl a till USA.

Som nu inte detta skulle räcka så har Peter Linde kontakt med en person som påpekar att skorstenen på pappersbruket i Klippan numera även har en påbyggnad, en så kallad stos, som erinrar om Stjärneborg på Ven. Pappersbruket räknar sina anor till Steen Bille 1573, farbrorn som inspirerade Tycho Brahe att bygga sitt alldeles eget pappersbruk ute på Ven. De första i Danmark.

skorsten-ip

Bildkälla: HD

Här finns en matig artikel i Helsingborgs Dagblad om Klippanbrukets nya skorsten.

R 136a1 fortfarande oslagbar

Från Hubble-teleskopets team berättas nya fynd från nio supermassiva  stjärnor i R 136,  som ligger i  Stora Magellanska molnet. Samtliga stjärnor har massor 100 ggr solens, och rekordhållaren "i det kända universum" fortsätter att katalogiseras som R136a1 (250 ggr solen). En riktig jättebaby!

Den mänskliga faktorn…

Lars Olefeldt har varit ute med notvarpen i cyberrymden och bl a fångat upp detta exempel på den mänskliga faktorn:N5BmNPg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.