Hoppa till innehåll

Nr 31 2016

  • av

Håkans påskkaramell

Vår ASTB:are Håkan Barregård önskar oss GLAD PÅSK med en egen karamell:

Trots fullmåne och moln i förrgår kväll ( 22.3.16) blev det i alla fall en bild av kometen P/2016 BA14 (PANSTARRS) när den sveper i väg från jorden:

p_2016_ba14-c-1

Foto: Håkan Barregård

– Bilden är exponerad 1 minut med en upplösning på ~1"/pixel. Kometen  har en magnitud på 13 och rör sig 50" under en minut, berättar Håkan i ett mail.

Info om kometen bl a här:
http://www.popularastronomi.se/2016/03/ny-komet-kommer-rekordnara-jorden-den-22-mars-allt-du-behover-veta-om-lilla-2016-ba14/

Påskutställningen väntar på er

I dag på skärtorsdan tror (?) vi att påskutställningen på Tycho Brahe-observatoriet, Oxie, fick sista touchen. Och vi = Peter Hemborg, Anders Nilsson och W-bloggsredaktören. PLUS ett glatt gäng från Östra Grevie!

På gården och gräsmattan tronar spännande pyramider med astromotiv, inomhus dominerar grafiken, kolteckning och akvareller. Bildbevis kommer!

På filmväggen blir det 20-minuters rymdfiilm varje heltimma, en film klippt ihop från suggestivt  NASA-material av Peter Linde.

Runt väggarna och på toaletten "tronar" laminerade barnteckningar på temat "Barn möter ET".

12804856_1998872480338842_2545041691685490740_n

Välkommen på vernissagen i morgon långfredag. Öppet varje dag i påsk kl  12-15, invigning av kulturnämndens ordförande i Malmö Sylvia Björk kl 13.00.

Hur många elefanter?

Hur många elefanter krävs för att ta sig till månen?, undrar vi väl alla.

Peter Larsson har hittat svaret:
– Denna video visar i elefanter hur mycket raketbränsle det tar när en Saturn V raket startar.
https://www.youtube.com/watch?v=X4iMeKif488

Ny bild av galaxen Wolf-Melotte-Lundmark

Den irregulära galaxen kallad Wolf-Lundmark-Melottei Cetus/Valfisken har fångats på en ny bild av ESO-maskineriet:

image_3723-Wolf-Lundmark-Melotte-Galaxy

Bildkälla:ESO / VST / Omegacam Local Group Survey.

Galaxen ligger i ytterområdena av våra lokala galaxhop, på drygt 3 miljoner ljusårs avsånd, och den upptäcktes 1909 av Max Wolf. Men först 1926 kunde vår guru  Knut Lundmark och Philibert Jacques Melotte slå fast den lilla galaxens natur – med 100-tummaren på Mt Wilson lyckades därefter dessutom Edwin P Hubble upplösa galaxen i enskilda stjärnor. Voila!

Några fakta om WLM:

* * * Galaxen är max 8000 ljusår tvärsöver.

* * * Halon består består av extremt gamla stjärnor. Vi pratar om stjärnor från universums allra första början.

* * * Galaxen är så liten och ligger så isolerad att den tros aldrig ha växelverkat med andra vintergator i vår lokala hop. Den har fått vara sig själv nog och utvecklats därefter.

Chandra kollar norrsken på Jupiter

Helt fantastiska "norrsken" har fångats in i röntgen av Chandra-sonden från gasjättarnas gasJÄTTE, alltså Jupiter i vårt eget planetsystem:

Förklaringen till utbrotten har med solens elektriskt laddade partiklar att göra. Solvindarna vräks ut i planetsystemet och interagerar ju inte bara med jordklotets skyddande magnetosfär. Även övriga planeter får påhälsningar och i Jupiters fall kan det alltså se ut så här. Betydligt starkare än norr/sydskenen på jordklotet!

jupiter_2oct_xray

Att det tar tid att analysera denna sorts material bevisas av att utbrotten ägde rum i oktober 2011. Först nu har datan släppts.

På bilderna nedan har Chandra-dokumentationen lagts ovanpå Hubble-teleskopets bilder. T v ser vi när utbrotten från solen pangar in i Jupiter, bilden t h visar hur norrskenen börjat klinga av.

jupiter_525

.Bildkälla: X-ray: NASA/CXC/UCL/W.Dunn et al, Optical: NASA/STS

Godis från Brorfelde 1957

Påsken är ju inte direkt avhållsamhetens högtid (för de flesta), så tack till Christian Vestergaard som hittat denna raritet från observatoriet i Brorfelde, Danmark.

När detta obsis invigdes 1957 (vi har varit där på MARS-tiden) murade jobbarna in en tidskapsel i form av lite flytande godsaker, och dessa godsaker har nu kommit i dagen i samband med en större renovering av husen.

781827_605_0_0_0_0_0_2

Observatoriegodis från 1957. Källa: Nordvestnyt og By & Land

Citat från en tidningsartikel:

"Der var to ting, de lagde vægt på i deres hilsen: En øl kostede 85 øre, og der var netop sat en kunstig måne i kredsløb om jorden. Med det sidste hentydede de til Sputnik 1, der var sendt til vejrs fra det daværende Sovjetunionen. Måske var de selv chokerede over øl-prisen. I hvert fald var store dele af verden forundret over den kunstige måne.

Hilsnen er netop blevet fundet i forbindelse med den omfattende renovering af hovedbygningen på Brorfelde Observatorium, og medarbejderne har kvitteret med at lave en tidskapsel fra 2016, der nu skal gemmes i bygningen. Kapslen indeholder blandt andet en Grøn Tuborg – til 11 kroner."

Christian, som är en flitig medarbetare ända sen denna blogg började 2010, påskhälsar för övrigt till alla vänner på detta vis:

Downloader

 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.