Hoppa till innehåll

Nr 49 2016

  • av

Stilstudie av okänd lundaastronom

Det finns en del ikoniska bilder inom vår kära vetenskap av astronomer vid teleskop. T ex Edwin P Hubble med pipa i käften vid ett av Palomar Mountains Schmidt-teleskop. Den bilden LJUGER!

Och så här har aldrig lundaastronomer arbetat vid astrografen i parken, men jag förstår ju att astronomen ville ställa upp för fotografen (med största sannolikhet Otto Ohm, legenden). Jag gillar hattstuket och jag gillar att han hade damasker, vilket väl bör ringa in bilden nån gång till 1930-talet. Det är vinter och kallt, men har han handskar, halsduk?

Mustang Media Collection

Bilden ovan och nedan har jag fått till fritt förfogande från Peter Modie, som driver Mustang Media/Historisk bildbyrå i Ljungbyhed. Peter sitter på 10 000-tals rara fotografier och några har med astronomi att göra.

Är det samme astronom här, vid meridiancirkeln???

Historisk Collection

Jag har bett vår vänner vid astronomiska  institutionen i Lund att gissa sig till vad astronomen/astronomerna kan ha hetat. Vi får se om vi hittar fram till någon "suspect".

Kongelige Bibliotek ger ut Tycho på engelska

Tycho Brahes milstolpe "Mechanican", alltså  Astronomiæ instaura Mechanica,  finns nu på engelska, påpekar Christian Vestergaard. Sajten från Kongelige Bibliotek finns här.

När jag på allvar började studera Idé- och lärdomshistoria i Lund för Rolf Lindborg tyckte han med rätta, att jag borde sätta mig ett halvår och intensivplugga medeltidslatin för att kunna läsa Tycho "in original". Föga anade jag då att femtio år senare skulle hans storverk finnas på The Queen´s modersmål. På nätet!

kb_logo_small

Översättningen har en spännande historia i sig och baseras på Elis Strömgrens och sonen  Bengt Strömgrens insatser.

Danmark har fått en rymdlag

Tack till Lars Olefeldt, som meddelar att det danska folketinget – helt utan partipolitiska hugg och slag! – har genomfört landets första rymdlagstiftning. Mycket bra!

Naturum-förslaget nu hos berörda

Både Malmö kommun genom Lina Engström och VA Syd via Berit Sylwan har nu fått mitt/vårt stödjande av Käglinge Egnahemsförening och dess propå om ett Naturum uppe hos oss mellan Vattentornet och TBO.

I allt väsentligt är texten liktydig med texten i Cassiopeiabloggen nedan (scrolla ner till nr 48).

IAU lockar få kvinnor

Av de drygt 10 000 medlemmarna i de 73 länderna i yrkesastronomernas egen international, IAU, är bara 17 procent kvinnor. Riktigt dåligt!!!

Eva fyndar märkligt astrobroderi

Tack till våran Eva, alltså Eva Dagnegård, som hittat detta exempel på "astronomiskt broderi" med bakgrund i Georg-kungarnas England (Georg III var ju William Herschels välgörare bl a):

2006ap0194Georgium Sidus kan ju bara ha med upptäckten av Uranus att göra – och så lägg märke till att kometens svans INTE pekar bort från solen. Kometbanan är också intressant, det verkar ju om inte rentav handla om en solsnuddare ("grazing comet") så om en komet med perihelium innanför Merkurius bana. Vi ska klart inte läsa in alltför mycket i konstverket, men nånstans har ju konstnärinnan fått kunskap.

Fakta om broderiet, som finns  i gömmorna på Museum of Childhood, London, finns här:

https://collectingchildhood.wordpress.com/2013/03/08/star-gazing-girls-of-georgian-england/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.