Hoppa till innehåll

Nr 50 2016

  • av

Väderprognosen perfekt för Merkuriuspassagen

Vädergudarna verkar faktiskt vara på vår sida inför Merkuriuspassagen måndag 9 maj.

Info om begivenheten, TBO:s öppethållande med mera här:

Slonce

Många solfilterförsedda teleskop kommer att användas och vi ska väl försöka ge allmänheten en så god uppfattning som möjligt om vad vi vet om Merkurius som planet. Och allt "svenskintressen" i samband med miniplaneten. De finns.

NASA och säkert andra direktsänder passagen via diverse fora på nätet.

Merkurius-PS

Det är Christian "Stigfinnaren" Vestergaard, som fyndat denna bild via Johan Kärnfelts sajt. Teckningen är från Merkuriuspassagen 1907, gjord av lundabon Hans Erlandsson som var verksam som konstnär och konservator – och engagerad amat.örastronom och astronomihistoriker "på Knut Lundmarks tid":

Downloader

2084 kan "marsianerna" se jorden passera över solskivan

Ytterligare ett PS till Merkiriuspassagen på måndag: När jordklotet passerear direkt mellan solen och Mars, så kan marsborna se jorden och månen som små prickar pila över solskivan.  Detta sker nästa gång 2084, och då har vi väl Marskolonier på plats?

JPL har räknat på fenomenet:

EarthTransit2084

Nunnorna mätte stjärnor

Jag undrar när våra vanligaste genusforskare ska kasta sig över astronomin. Här finns  mycket att rota i! Från Vatikanen kommer nu en hyperintressasnt nätartikel om de fyra nunnorna, som positionsbestämde hundratusentals stjärnor åren 1910-1921.

Nunnorna var medlemmar i orden Sisters of the Holy Child Mary. Systrarna hette Emilia Ponzoni, Regina Colombo, Concetta Finardi och  Luigia Panceri och de arbetade inom tidens stora  projekt Carte du Ciel. De fick högt betyg av astronomer i Vatikanen och andra delar av världen.

oldtimewomen1.jpg__800x600_q85_crop

Jobb vid glasplåtarna! Bildkälla: CNS photo/courtesy Vatican Observatory

I historien figurerar den berömde Fader Hagen som en scout efter skickliga stjärnpositionsmätare inom klostren. Han hittade dem bevisligen!

Tychos supernova – var finns tändhatten?

Nya mätningar av området runt den våldsamma explosionen i Cassiopeia 1572, pekar ut nya "suspects" som tvillingstjärnan som servade den vita dvärgen med den massöverföring som gjorde att smällen blev oundviklig.

Två metoder har använts som oberoende av varandra pekar på rimligt samma kandidater och himmelsområde som ligger utanför supernovarestens geometriska mittfält.

xueetal-1507-06347_f5

Sista utrop för träffen i Knutstorp

12 maj, kommande torsdag, med start kl 18, möts Historiska klubben vid borgen i Knutstrorp där vi ska vandra i Tyxcho Brahes fotspår. Jag har inte själv varit där på – femtio år!!!

Fuglesangs flygardag

Lars Olefeldt har hittat fram till Malmöprästen och satirikern Kent Wisti, som är pappa till figuren "Fader Dan":

ChrOswPU4AAaNNz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.