Hoppa till innehåll

Nr 55 2016

  • av

Jens Vellev föreläser om Tychos gravöppning

Tips från vår ordf Peter Linde: Jens Vellev, medeltidsarkeologen i Århus, blir ju hedersdoktor i Lund 27 maj. Men redan dagen innan, på torsdan,  föreläser Jens  i Lund på temat ”Genåbningen af Tycho Brahes grav i Prag 2010 – og hvad der derefter fulgte”.

Tid: kl 10.15-ca 11: 

Lokal: LUX hörsal övre, Helgonavägen 3, Institutionen för arkeologi och antikens historia, Lunds universitet.

TB_AUPC_05

Jens på plats i Prag 2010. I handen håller han resterna av  Tychos kranium. Foto: Jacob C. Ravn, Aarhus University.

Från Lund berättas att Jens installeras påföljande dag som hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten i Lund vid promotionen i domkyrkan.

Fakta om vår vän Jens Vellev:
Han är är en av Europas ledande forskare och förmedlare inom fältet medeltidsarkeologi/historisk arkeologi, och hela hans verk har präglats av bredd, idérikedom och ett unikt entreprenörskap av stor betydelse för forskare i Lund och på många andra platser.
Jens Vellev är känd som initiativtagare, ägare och huvudredaktör för den ansedda tidskriften ”Hikuin” och förlaget Hikuin som startades 1974. Vellev var även en av initiativtagarna när ämnet medeltidsarkeologi etablerades vid Aarhus Universitet i Danmark 1972. Han medverkade senare till att ämnet breddades så att det från 2006 kom att inkludera renässansen. Jens Vellev tog initiativ till de nordiska kyrkoarkeologiska symposierna med start 1981, till ”Medeltidsåret 1999” och även till ”Renässansåret 2006”.

Jens Vellev har bedrivit en omfattande kulturhistorisk forskning med fokus på medeltidens och renässansens byggnader, föremål och teknik, vilket har kommit till uttryck i en lång rad artiklar och böcker om t ex Viborg domkyrka, Asmild klosterkyrka, gravar, klockgjutning, brobyggande, järnproduktion (utgrävning vid Järnmöllan i Halland), saltproduktion (vilket ledde till rekonstruktion av salthyddor på Läsö och till invigning av ett Saltcenter i Mariager) och tidigt pappersbruk på Ven och andra platser.

TB_AUDK_16

Tychos kranium – Tychos söndriga näsa… Bildkälla: Aarhus University

De senaste åren har Jens Vellevs forskning kring astronomen Tycho Brahe och hans observatorium, slott och pappersmölla på Ven rönt mycket uppmärksamhet . Under stor mediebevakning och efter många års strävan kunde Vellev leda en internationell forskargrupp vid öppningen av Tycho Brahes grav i Prag i Tjeckien 2010.

Syftet var att undersöka de fysiska kvarlevorna för att få klarhet om Tycho Brahes hälsa samt dödsorsak. Undersökningen har presenterats i TV-program på DR2 och även i SVT Vetenskapens värld 2013 samt andra fora.

PS.

På något vis vill vi ju gratta Jens under hans tid i Lund. Vi får se hur vi får till det.

Gabriella blir Fråga Lund-kändis!

Vad kul att Gabriella Stenberg Wieser blir, påpekar Peter Hemborg, kändis i det nygamla programmet Fråga Lund. Gabriella har ju varit hos oss och pratat om Rosetta-projektet (avslutas i höst), och nu väntar ett nytt massmedialt äventyr, dels hennes eget, dels Jupiter-programmet Juice. Här finns en bra Youtube-film med fokus på bl a  Jupiter-missionen, inspelad 2013:

Polska astronomiprogram i tv

Tack till Hans Bengtsson, som hänger på min kommentar i min förra W-blogg om astronomi i tv. Hans påpekar att det finns en riktigt utsökt serie astronomiska TV-program (många avsnitt!)från Polen: Astronarium. Kan ses via Youtube.

–  Jag förstår ingen polska men jag förstår att programmen är bra. Lugna och resonerande. Informativa. Inte bara en massa flashiga effekter. Något för svenska tv-bolag att ta efter!
Här är ett av avsnitten:


 

Vackra smycken i stjärnvärlden

Stjärnbijouterier i den högre skolan, kommer från ESO:s senaste pressmess.

Deep sky-objekt från Köpenhamns horisont

Även på andra sidan Öresund fotograferas deep sky-objekt. Som M 101 – under 13 timmars exponering, en fotodokumentation uppmärksammad bl a av Sky and Telescope.

2016-05-16_573a4109d61a8_M101-LRGB-13HoursFinal2016-1000

Foto:Niels V Christensen

Niels V Christensen har en mycket sympatisk programförklaring för sin rika bildsajt med dess vidare surflänkar:

"… which have one purpose only, to show and share with you my best astro pictures taken from Copenhagen, Denmark".
Niels observatorium ligger mindre än 10 km från Köpenhamns city!!!

Niels borde bjudas över till ett möte med oss å det snaraste.

Sverige med på Kinas nya månprojekt

Vårt lilla avlånga land är med på ett hörn när Kina 2018 mjuklandsätter sin farkost Chang’e-4 på månens baksida. Vännerna på IRF i Kiruna svarar för ett av de vetenskapliga instrumenten ombord: Martin Wiesers med kollegers skapelse, en Advanced Small Analyzer for Neutrals (ASAN), en detektor för energirika men ändå neutrala atomer.

Nyheten upphittad av Christian Vestergaard.

I messen påpekas att detta är andra gången Sverige är med på månen, efter Hasselblad-kamerorna.

Tråkig nyhet – Hannibal Lecter finns där ute

Detta är inget kul att rapportera om som gammal nyhetsräv inom vårt astronomiska gebit, men nu finns det även bevis på att vita dvärgar kan konsumera grannstjärnor så att de förvandlas till bruna dvärgar. The other way around, so to speak.

Alltså: Det är inte så enkelt att bruna dvärgar är alltid stjärnor i vardande, de kan också under miljarder år ha varit vanliga hederliga stjärnor som en elak vit liten granne käkat på. Rent Hannibal Lecter-beteende. Fy!!! Tvi!!!

HannibalLecterSOTL

Obehaglig typ i stjärnvärlden. Bildkälla: Universal Studios

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.