Hoppa till innehåll

Nr 58 2016

  • av

En flaska Gammel Dansk till Jens och vi fick en raritet

Vår hedersdoktor i Lund, Jens Vellev, fick i dag en flaska Gammel Dansk och två glas till sig själv och medföljande hustru som en uppmuntran från oss i Tycho Brahe-sällskapet. Vad vi fick kan du läsa längre ner!

vellev

Jens Vellev har alltid något underhållande att berätta.Bildkälla: Möns netavis

I förmiddags (26.5) höll Jens en specialföreläsning i Lux-huset om Tycho Brahe och alla frågor som återstår att lösa kring Ven-astronomen: Pappersmöllan och papperstillverkningen, gravmonumentet i Prag, gravöppningen i Prag och dess resultat hittills (mycket kommer pö om pö), Tycho mördades inte men intog medikamenter med kvicksilver, guld och silver ca två månader innan bortgången 1601. Förmodligen hade han ont i magen. Och silvernäsan visade sig vara en – mässingnäsa!

Definitivt nytt:

Att av den vagn med vilken Christian IV möttes av Tycho på Ven håller på att göras en kopia.

Jens påpekade än en gång att pengar finns till en återuppbyggnad av Uraniborg. Han tänker sig ena sidan gjord efter ursprunget – den andra byggd på renässanskonceptet men uppgraderad av en modern arkitekt. Kulturkrocken kan bli en sällsynt spännande turistfälla! Jens och hans studenter håller på med bearbetning av de originalstenar från slottet som kunnat härledas.

STORT TACK till Jens för hans flotta gåva till oss inom Tycho Brahe-sällskapet, en liten exklusiv remsa av samma sort som ett originalpapper från Tychos tryckeri. Den ska omedelbart sättas inom glas och ram och placas på TBO, dit W-bloggens utsände inviterade alla besökare på föreläsningen.

Apropå Gammel Dansk berättade Jens att han efter en sejour på Ven bjudits på Gammel Dansk, som hälldes i ett glas röd vin.

– Det gick ju fortare så!, påpekade Jens.

Fredag 27 dennes, i morgon,  blir Jens formellt hedersdoktor vid promoveringen i Lunds domkyrka.

Helg og Lykke, dr h.c. Jens Vellev!

theshot2

Ännu ett steg för E-ELT

Våra proffskompisar inom ESO, det europeiska sydobservatoriet i Chile, har tagit ytterligare ett steg i förverkligandet av världens största teleskop och obsis.

Upphittat: Kvasisatellit till Pluto

New Horizons har fått korn på Kuiper-objektet kallat 1994 JR1 (145 km diameter).De avgörande mätningarna skedde i april i år, men objektet synades första gången redan i november 2015, och nu vet vi att himlakroppen har en rotationstid på 5,4 timmar.

Objektet klassas intressant nog som en "kvasisatellit" till Plkuto.

PIA20589_200

Bildkälla: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Universum på 4 minuter

Tack till W-bloggskompisen  Lars Olefeldt, som hittat en rolig fyraminutare på Youtube – universum i koncentrat:

 

Nytt om Frida Palmér presenteras på 6 juni-resan

Jag tror att jag kan utlova ganska så överraskande nya fynd om Frida Palmér när vi gör vår resa till Blentarp 6 juni, nationaldan, för att hedra minnet av denna Sveriges första kvinnliga fil dr i astronomi (Lund, 1939). Mer info om resan här.

frida_katalog_minst

Vad är det för krascha som knyter samman bluskragen? Sannolikt en LNO. Som framgångsrik kvinna var Frida ledamot, inte riddare, av Nordstjärneorden.

Typisk kometbetraktare…

En bild/stilstudie på den amerikanske kometastronomen Lewis A. Swift har hittats av Christian Vestergaard.

Nån som ser nått "fel" i bilden?

Downloader
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.