Hoppa till innehåll

Nr 70 2016

  • av

Europa och Japan satsar på – Merkurius

Så här såg banan ut fört MESSENGER-sonden då den störtade ner på Merkurius i april fjor – efter väl förättat värv:

PIA19497_modestNedre bilden täcker en bredd av 130 km. Bildkälla: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Rymdteknikerna har på decimetern  fastställt "olycksplatsen", där MESSENGER uppskattas ha skapat en ny krater på 16 m:s diameter. Kraschhastigheten låg på nästan 4000 km/timmen, så en hel del energi omsattes.

Varför det är intressant att veta exakt var MESSENGER slog ner? Jo, i januarti/februari 2017 sänder den europeiska rymdorganisationen ESA tillsammans med den japanska motsvarigheten JAXA upp en Merkurius-sond som bl a ska specialfotografera nedslagsplatsen när den väl kommer fram, vilket väntas ske 2024.

Projektet kallas BepiColombo och består av två delar: ESA placerar en planetsnurrare, en orbiter, i omloppsbana runt planeten och japanerna ska med sin sond studera planetens magnetosfär. Nytt vetande garanteras om planet- och solsystemets uppkomst.

KTH är med på ett hörn!

Den tekniska sidan av projektet utmanar. Dels ska de bägge sonderna kompensera för solens gravitation, dels ska de överleva solens intensiva hetta som här är intensivare än på Venus.

En pedagogisk Youtube-film finns här:

Frågetecken för brittisk astronomi efter EU-utträdet

EU-omröstningen i Storbritannien slutade enligt min mening med ett katastrofalt resultat, och jag noterar att astronomin i Storbritannien även kan skadas. Ett mycket klokt uttalande efter EU-valet från Royal Astronomical Society finns här.

Inte ens den store rorsmannen Boris Johnson (hans sida fick drygt 50 procent, drygt 70 procent valberättigade deltog, enkel matte visar att 0,5×70 = 35 procent…….) kan utmana gravitationen!

13521983_1126620817430231_6886913739402980596_n-1

Klothopars bildande

Hur går det till när klotformiga stjärnhopar bildas när galaxer växelverkar, rentav kolliderarar? Det har ett gäng astronomer nu räknat på med hjälp av sofistikerade simuleringar. Resultatet här!

Juno snart framme

NASA:s Jupiter-utforskare Juno når fram till gasjätten 4 juli.

Trekungamöte…

Vilken fantastisk bild från – 2004! Det är CERN Courier, som förmedlar ESA-fotot från Cassini-sonden – Saturnus ringar skär igenom och under två av månarna, store Titan (5150 km) vars atmosfär som lyser som en ring mot solen långt i bakgrunden  och den betydligt mindre Enceldaus som delvis ockulterar Titan.

CCast2_05_16

Bildkälla: NASA/JPL/Space Science Institute.

I september 2017 är Cassini-äventyret över. Då styrs sonden in för att slukas av Saturnus atmosfär.

Sgr B2 ett Schlaraffenland för rymdkemisten

Om jag fått börja om mitt liv och satsat på annat än att alltid och i alla lägen arbeta för allmänhetens upplysning, hade jag satsat på rymdkemi. Där verkar upptäckas hur mycket som helst, t ex i det verklighetens kemilabb som kallas Sagittarius B2, ett gigantiskt molekylmoln nära Vintergatans mitt. Senast ALMA-nytt här.

Lomonosov förblir ettan

Hur roligt det än hade varit att svensken Torbern Bergman var den förste som identifierade Venus atmosfär under passagen 1761, så visar en grundlig genomgång av Vladimir Shiltsev att ryssen Mikhail Vasilevic Lomonosov inte bara var först, han hade mest på fötterna överhuvud taget. Hela artikeln finns på nätet.

220px-Lomonosov_1761German_Fig

Klassiska Lomonosov-studier från Venuspassagen 1761.

Enkel resa

Astronomy+jokes+be+like_1fff26_4895834

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.